De ex-werknemer van AkzoNobel die door zijn werk ziek is geworden en de schadevergoeding daarvoor geheim moest houden, stelt nu het bedrijf aansprakelijk voor het schenden van zijn privacy. Dat meldt zijn belangenbehartiger Yme Drost in het Dagblad Tubantia van 14 april 2016.

Aanleiding

Zoals gisteren bekend werd, is er recentelijk in Hengelo een verhuisdoos op straat gevonden met geheime/vertrouwelijke informatie over een monteur, die in 2003 mogelijk een kwikvergiftiging opliep bij Akzo, met blijvende gezondheidsschade tot gevolg. AkzoNobel bestreed de aansprakelijkheid voor deze schade aanvankelijk, maar besloot uiteindelijk tot een schikking met de oud-werknemer. Daarbij werd een schadevergoeding aan de monteur uitbetaald. Volgens Akzo was er sprake van een patstelling en deed het bedrijf daarom wat van een goed werkgever verwacht mag worden. De uitkering was echter geen erkenning van de aansprakelijkheid voor de gezondheidsschade van de betrokken monteur. (meer een bewijs van goede wil; red.)

Zwijgplicht

In het kader van de getroffen schikking werd met de monteur geheimhouding overeengekomen. Met een beroep op zijn zwijgplicht, heeft de monteur dan ook niet inhoudelijk willen reageren op de met hem getroffen regeling.
Saillant detail is, dat deze zaak nu net naar buiten komt op het moment dat de minister een eind wil maken aan ‘zwijgcontracten’. Letselschade-expert Yme Drost vindt het een ernstige zaak dat documenten uit dit dossier, waaronder medische gegevens, gewoon op straat hebben gelegen. Hij is van mening dat AkzoNobel aansprakelijk is voor de schade die hieruit voor zijn cliënt is voortgevloeid en wellicht nog zal voortvloeien.

De IGZ heeft tot nu 28 meldingen ontvangen van mogelijke zwijgcontracten in de zorg. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De meldingen lijken het gevolg van de oproep die minister Schippers eerder deze maand deed. De meldingen hebben betrekking op ziekenhuizen, ggz, gehandicapten- en ouderenzorg en farmaceutische bedrijven. De inspectie onderzoekt alle meldingen om te achterhalen of er in de gemelde vaststellingsovereenkomsten sprake is van een ongewenste inhoud.

RTV-Oost meldde op 25 april in een bericht dat AkzoNobel en Yme Drost binnenkort in gesprek gaan om te kijken hoe ze de zaak met de monteur verder gaan behandelen.

Bron: Dagblad Tubantia, RTV-Oost.