Duidelijkheid over schadevergoeding slachtoffers chroom-6 in Tilburg

De 800 werklozen die in Tilburg met het kankerverwekkende chroom-6 in aanraking kwamen, krijgen deze middag te horen hoe hoog hun schadevergoeding zal zijn. De gemeente Tilburg en NS-dochterbedrijf NedTrain maken dan hun voorstel bekend. Op een presentatie die om 16.30 uur begint, en live via o.a. de website van het Brabants Dagblad te volgen is, lichten gemeente en NedTrain de voorgestelde regeling toe.

Uit het vorige week gepresenteerde onderzoek bleek ook dat veel betrokken partijen op cruciale momenten precies de verkeerde dingen hadden gedaan. NedTrain wist bijvoorbeeld dat er chroom-6 op treinen was gebruikt en wist ook van de gevaren, maar die informatie werd om onduidelijke redenen niet gedeeld. Dit laatste had ook het Brabants Dagblad in 2017 na eigen onderzoek blootgelegd.

Het rapport van vorige week was voor de Tweede Kamer al aanleiding een debat te willen. Het kabinet werkt nu aan een brief over chroom-6, daarover kunnen de Kamerleden zich dan eerst nog buigen. Vakbond FNV heeft deze woensdag een reeks landelijke maatregelen gevraagd. De bond pleit onder meer voor onderzoek naar het gebruik van chroom-6 in het verleden.

De regering heeft eerder al verschillende maatregelen in gang gezet. Zo is het toezicht van de inspectie SZW (vroeger de Arbeidsinspectie)  op gevaarlijke stoffen verscherpt. De inspectie richt zich onder meer op kankerverwekkende stoffen zoals chroom-6. Daarvoor is 4,5 miljoen euro vrijgemaakt, aldus een brief aan de Kamer.

BRON: Brabants Dagblad (zie ook eerdere reactie op het onderzoek in het Brabants Dagblad van 31 januari 2019)

Op de website van de gemeente Tilburg is een aparte pagina met informatie (en nieuwsarchief) over chroom-6. De voorgestelde compensatieregeling is later op de middag op deze website in te zien.
Lees hier het hele dossier van Drost Letselschade over chroom-6.