Feestje rond nieuwe straaljager wrang voor slachtoffers chroom-6

Via een petitie willen slachtoffers van het gebruik van verf met het kankerverwekkende chroom-6 een ruimhartiger schadevergoeding afdwingen bij Defensie. Theo Even uit De Lutte, oud-militair en chroom-6-slachtoffer ondersteunt die actie van harte. Zo vertelt hij voor het dagblad Tubantia.

Het doet hem pijn en het maakt hem een boos. Dat de aflevering van de eerste operationele F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), vorige week ‘met alle bombarie’ werd gevierd in Amerika, terwijl de slachtoffers van het gebruik van chroom-6 thuis nog steeds moeten vechten voor een fatsoenlijke schadevergoeding. “Ze vliegen een fanfare naar Amerika en huren twee dj’s in en laten ons een snoeppapiertje uitlikken en noemen dat een vergoeding”, zegt Theo Even. “Het is meer dan schandalig.”

De 68-jarige gewezen sergeant-majoor van de Koninklijke Luchtmacht én zelf ook slachtoffer van het werken met chroom-6 roept daarom iedereen via zijn Facebookpagina en andere sociale media op om een petitie te ondertekenen. Die is opgezet door oud-werknemers van NAVO-depots, verenigd in POMS Nederland. In die depots werd decennialang legermaterieel onderhouden en gewerkt met chroom-6, een kankerverwekkende stof in roestwerende verf. Ook toen al bekend was dat de stof schadelijk voor de gezondheid is.

Vergoedingsregeling

Deze maand vergadert de Tweede Kamer opnieuw over de vergoedingsregeling voor de slachtoffers, die juni vorig jaar werd vastgesteld. Bij een eerdere behandeling in november was er veel kritiek, omdat de regeling veel te karig zou zijn. In de petitie wordt de Kamer opgeroepen tot een veel ruimhartiger regeling. Zowel wat betreft de hoogte van de vergoeding als het aantal mensen dat er een beroep op kan doen.

Even, die zelf ook al jaren vecht voor erkenning en een fatsoenlijke vergoeding, kan het daar alleen maar mee eens zijn. “Alle bewijzen liggen er en toch blijft de staatssecretaris er maar omheen draaien. We hebben met z’n allen best wat bereikt, maar feitelijk is het niet meer dan een voet tussen de deur. Het is van belang om elke keer weer een blok hout op het vuur te gooien.”

Een van de zaken waar Even zich sterk voor maakte, waren excuses voor het veroorzaakte leed. Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) deed dat in november, voor de tweede keer. Even vindt dat loze excuses. “Want dan moet je ook laten zien dat je het meent.” En daar past geen duur feest bij rond de ingebruikname van de JSF in Fort Worth (Texas), vindt de Luttenaar. “Defensie ziet zichzelf graag als een grote familie. Maar vader en moeder vieren lekker feest in Amerika en laten hun kinderen verrekken in Nederland.”

BRON: Tubantia.nl