Handleiding voor pedofielen roept weerzin op van slachtoffers en naasten.

De een walgt als ervaringsdeskundige van de gebruikte teksten. Voor de ander – vader van een pedofilieslachtoffer – voelt het als een dreun in zijn gezicht. De ontdekking van de ‘handleiding voor kindermisbruik’ op het ‘darkweb’ zorgt voor afschuw. En voor het initiatief tot een petitie tegen aansporing tot kindermisbruik, aldus De Twensche Courant Tubantia afgelopen week.

Een Engelstalig boek dat in bijna 1.000 pagina’s tot in detail beschrijft hoe pedofielen het vertrouwen van kinderen kunnen winnen en hoe zij hen ongemerkt kunnen misbruiken: RTL Nieuws ontdekte het gewoon op internet. In een verborgen hoek. Het is daarom dat Marieke de Jong (37) uit Hengelo, zelf moeder van twee kinderen, een petitie is begonnen voor een wettelijk verbod op ‘aansporing tot kindermisbruik’. Via de website petities24.com.

De Hengelose die als kind zelf is mishandeld en misbruikt, walgt van de gebruikte teksten. “De wet moet gewijzigd worden ter bescherming van onschuldige kinderen!”, aldus de vrouw, die als ambassadeur en vrijwilligster werkt voor de stichting ‘No kidding stopt kindermishandeling.’ “Ik weet wat het is en wat het met een mens kan doen. Ik roep alle weldenkende mensen op om de petitie te tekenen.” Als vrijwilligster van ‘No kidding stopt kindermishandeling’ geeft ze onder meer workshops voor teams in het onderwijs, zodat onderwijzend personeel signalen van kindermishandeling en -misbruik leert onderkennen.

Herbeleven

Het bestaan van het Engelstalige boek is ook voor Twentenaar Marcel Jeninga ‘een dreun in het gezicht’. Hij is voorzitter van de Stichting Strijd Tegen Misbruik. De ontdekking van het boek op het ‘darkweb’ – dat daar kennelijk al tien jaar bestaat – is een vorm van herbeleven, zegt hij.

Jeninga’s dochter was ooit slachtoffer van een pedofiel. Die zou destijds naar eigen zeggen tips hebben gekregen van pedovereniging Martijn. Jeninga en zijn partner schakelden destijds de Hengelose letselschadespecialist Yme Drost in om de club aan te pakken. “Maar ook toen ondernam justitie niets tegen Martijn. Later bleek dat de vereniging wel degelijk verboden kon worden. En nu is er een boek met tips en trics en weer is het op z’n beloop gelaten. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het lijkt wel of dit boek van Martijn afkomst is. Of in elk geval ook daar in bezit is geweest.”

Jeninga werd ongeveer een week geleden door RTL Nieuws op de hoogte gesteld van het boek. Het eerste wat hij deed was letselschadespecialist Yme Drost bellen om aan te dringen op nieuwe actie. “Ik ben zo ongelofelijk boos naar huis gereden.”

Momenteel is het in bezit hebben en verspreiden van het handboek volgens het Openbaar Ministerie inderdaad niet strafbaar. Er staat volgens de letter van de wet geen kinderporno in. Er wordt een vergelijking gemaakt met andere handleidingen voor verderfelijke dingen, zoals het maken van bommen. Toch heeft minister Grapperhaus (Justitie) inmiddels gezegd dat hij voelt voor een strafrechtelijk verbod. De CDA-bewindsman zegt daarbij tot het uiterste te willen gaan, ‘omdat kindermisbruik een kind in zijn grondrechten aantast’.

Barricaden

Dat laatste is de bewindsman geraden ook, geeft Yme Drost aan. Sterker nog: hij verwacht keiharde en onmiddellijke actie tegen het handboek voor pedofielen. Zo niet, dan gaat hij opnieuw de barricaden op. “Het bezit van dit walgelijke boek moet verboden worden. Het gaat om onze kinderen!” Drost streed jaren geleden met succes voor een verbod op de pedovereniging Martijn. Het Openbaar Ministerie wilde daar aanvankelijk niet aan. Drost bleef doorvechten, deed een beroep op de toenmalige minister en trok in 2014 uiteindelijk aan het langste eind.

Overigens heeft Justitie bevestigd dat enkele verdachten in pedozaken in bezit waren van het door RTL Nieuws ontdekte handboek. Drost: “Dan verwacht je dat er iemand bij het OM opstaat en naar zijn hoogste baas rent om hier wat aan te doen. Maar nee. Men staat erbij en kijkt ernaar. Net als destijds met de vereniging Martijn. Het kan best zijn dat het voor de Nederlandse justitie moeilijk is om dit boek te verbieden. Het staat vast en zeker op buitenlandse servers. Maar ze kunnen in Nederland het bezit van dit boek wel degelijk verbieden. In Engeland is dat al gewoon zo.”

BRON: Tubantia.nl