Meer dodelijke bedrijfsongevallen in 2018

Vorig jaar zijn 71 mensen om het leven gekomen bij bedrijfsongevallen. In 2018 vonden 4368 bedrijfsongevallen plaats. Dat schrijft persbureau ANP op basis van cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De meeste dodelijke ongelukken gebeurden in de bouw, handel en industrie en in vervoer en opslag.

In vergelijking met een 2017 is het aantal flink gestegen. Toen kwamen 54 mensen om bij 4212 ongevallen. De stijging komt volgens de inspectie deels doordat mensen sneller moeten werken.
“We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt”, zegt inspecteur-generaal Marc Kuipers. “Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken.”

Meest voorkomende bedrijfsongevallen

Het vallen van hoogte, gegrepen worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen zijn de meest voorkomende arbeidsongelukken. Ze komen relatief vaker voor bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Daar zijn 67 mensen per 100.000 werknemers betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat er 46 en bij grote bedrijven 11. Met 20 dodelijke ongevallen is de sector bouwnijverheid opnieuw koploper in de telling van bedrijfsongevallen.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW schommelt het aantal dodelijke ongelukken al jaren tussen ongeveer 50 en 70. “Het zit dus nog steeds binnen de bandbreedte die we al langer zien.”
Hoewel het verplicht is om ongelukken te melden, gebeurt dat niet altijd. “Ondanks dat, stijgt het aantal meldingen ook al jaren. Het aantal ongevallen dus ook.” De Inspectie SZW krijgt er nu medewerkers bij, omdat er veel mensen nodig zijn om al die bedrijfsongevallen te onderzoeken en om preventieve veiligheidsinspecties te doen.

BRON: NOS