Defensie wijst claims van veteranen met trauma’s af

Aanstaande vrijdag vindt de jaarlijkse Nationale Veteranendag plaats in Den Haag. Deze dag is ingesteld door de Nederlandse regering en in 2006 verheven tot nationaal evenement. De dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, waarbij erkenning en waardering centraal staat.

Als eerbetoon aan prins Bernhard is aanvankelijk door het Kabinet besloten de Nederlandse Veteranendag op 29 juni, de verjaardag van de prins, te laten plaatsvinden. Vanaf 2009 vindt de Veteranendag jaarlijks plaats op de laatste zaterdag in juni. De Veteranendag vindt niet alleen plaats in Den Haag. Ook elders in den lande worden regionale en gemeentelijke veteranendagen georganiseerd. Zo ook in Hengelo.

Het nationale evenement in Den Haag bestaat dit jaar uit:
– een plechtigheid in de Ridderzaal in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander;
– het ceremonieel uitreiken van onderscheidingen en herinneringsmedailles aan recent van een missie  teruggekeerde militairen op het Binnenhof;
– een fly-past bij de aanvang van het defilé;.
– een defilé van veteranen en actief dienende militairen door de binnenstad van Den Haag (afgenomen door Koning Willem-Alexander);
– een manifestatie op het Malieveld waar veteranen en burgers elkaar kunnen ontmoeten.
Het hele programma is live te volgen via een videostream en ook de NOS doet zaterdag verslag van de Veteranendag via NPO2.

Dat de ruim 115.000 veteranen in Nederland eenmaal per jaar in het zonnetje worden gezet, is een goede zaak. Zo laten wij als Nederlanders zien, dat we hun inzet voor vrede en veiligheid, vroeger en nu, waarderen en hen daarvoor bedanken!

Claims psychische schade na missie afgewezen

Voor een aantal veteranen heeft deze feestelijke dag helaas een zwart randje. Zij hebben onlangs te horen gekregen dat, alle waardering ten spijt, hun schadeclaim voor slechte nazorg na hun missie door Defensie is afgewezen. Tot dusverre hebben, voor zover bekend, 352 veteranen Defensie aansprakelijk gesteld voor ernstige psychische schade na een missie. Pas 60 claims zijn afgehandeld en die zijn allemaal afgewezen. Dat blijkt uit cijfers van Defensie.

Blijkens een artikel in het AD van 13 juni 2015 duurt een procedure vele jaren en betwist Defensie ook de aansprakelijkheid voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). Veel veteranen zijn teleurgesteld in Defensie en voelen zich in de steek gelaten. Het gaat hen niet in de eerste plaats om een schadevergoeding, maar om erkenning dat hun trauma het gevolg is van militaire dienst en falende nazorg. Volgens Defensie betekent een afwijzing niet dat deze veteranen met ‘lege handen’ komen te staan. Zij komen in aanmerking voor andere vergoedingen (speciaal vervoer, medische kosten) en een militair invaliditeitspensioen (MIP).

Toch hekelen veteranen, belangenorganisaties en letselschade-experts deze formele opstelling van Defensie en het gebrek aan coulance. Zij ervaren veel tegenwerking in het juridisch gevecht om serieuze erkenning van de problematiek.

Ook bij Drost Letselschade hebben zich veteranen gemeld met een PTSS ten gevolge van hun werkzaamheden voor Defensie.

Bron: AD – 13 juni 2015