Achter het stuur appen is levensgevaarlijk: bestuurders gaan ervan over de weg slingeren of verminderen snelheid. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat het gebruik van een telefoon in een houder – handsfree appen – net zo gevaarlijk is.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een onderzoek met een rijsimulator heeft aangetoond dat het weggedrag van bestuurders gevaarlijk blijft als ze een telefoon in een houder bedienen. Volgens de wet mag een automobilist tijdens het rijden geen telefoon vasthouden. Een mobiel bedienen die in een telefoonhouder staat mag echter (nog) wel.
De SWOV laat weten dat handsfree appen op een telefoon in een houder ook ongewenst is. “Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is.”

Totaal appverbod is lastig

Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat aan het AD weten dat de kans op een ongeval zes keer zo groot is als je een bericht leest of typt achter het stuur. Maar een totaal appverbod is volgens de VVN lastig te handhaven. “De politie moet dan constateren of het tikje op de navigatie gaat om het bedienen daarvan of dat iemand zit te appen.”
Een rechter in Leeuwarden besloot drie jaar geleden al dat iets intypen op een handsfree-houder niet mag. Ondanks die uitspraak blijft de pakkans erg laag.

Een woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen meldt in reactie op het onderzoek: “Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Maar een mobiele telefoon in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee.”

BRON: AD.nl