ZWOLLE –  Een stoeipartij tijdens de gymles liep vijf jaar terug voor de Zwolse Zoë (19) dramatisch af. De havoscholiere raakte blijvend gehandicapt nadat haar nek was omgedraaid door een klasgenoot. De school wees elke verantwoordelijkheid van de hand en weigerde schadevergoeding, maar onlangs oordeelde de rechter geheel anders. “We hopen vooral dat dit voortaan voorkomen wordt”, zegt Zoës moeder Jacqueline Jager nu.

De uitspraak doet in het onderwijs inmiddels veel stof opwaaien. De zorgverzekeraar wil de kosten verhalen op de school en de claim loopt mogelijk in de miljoenen. Tegelijkertijd biedt de zaak ook leerpunten, aldus de landelijke gymlerarenvereniging KVLO. Die pleit ervoor dat scholen meer ruimte bieden voor veiligheidscursussen aan gymdocenten.

Een opgeluchte Zoë en haar moeder Jacqueline Jager: “Natuurlijk zijn we blij. Vooral omdat de school, die mij de mond wilde snoeren, nu duidelijk is gemaakt dat we het bij het rechte eind hebben. Voor de betreffende docente en voor Zoë blijft het een verschrikkelijke geschiedenis. Niemand heeft dit gewild”, aldus Jacqueline Jager, die na eerdere publicatie in deze krant van de rechter, op verzoek van de school, een spreekverbod in de media kreeg opgelegd.

Een andere rechter in Zwolle behandelde de schadeclaim en die concludeerde dat de docente tijdens de les de leerlingen onvoldoende duidelijk had gemaakt dat wurggrepen verboden waren bij het wedstrijdje ‘Strijd der Titanen’. Leerlingen moesten, 1 tegen 1, elkaar proberen van de mat te duwen.

Arbeidsongeschikt

De havoscholiere belandde na een ziekbed uiteindelijk met blijvend hersenletsel op het speciaal onderwijs. Daarnaast kreeg ze last van evenwichtsstoornissen. Ze is inmiddels voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt verklaard. Als gevolg van het incident moest een tussenwervelschijf operatief worden verwijderd. “Nu heeft zelfs de zorgverzekeraar zich na de uitspraak gemeld omdat ze alle zorgkosten op de school willen verhalen”, zegt Jager. “Maar ons ging het niet om het geld. Vooral om gerechtigheid.”

Jaarlijks raken ruim 15.000 scholieren gewond tijdens de gymles. In reactie op de uitspraak spreekt oudersbelangenorganisatie Ouders & Coo de vrees uit voor Amerikaanse toestanden. “Tijdens de gymles kunnen kinderen vallen, iets breken. Ze kunnen uit een touw vallen. Het moet niet te voorzichtig worden allemaal. Natuurlijk moet letselschade netjes vergoed worden, maar dit mag niet uitmonden in een onwerkbare situatie”, zegt directeur Werner van Katwijk.

Letselschade-expert Yme Drost, die Zoë bijstaat, ziet er ook een duidelijke aanwijzing in voor het bewegingsonderwijs. “Het is een trieste zaak, zowel voor Zoë als haar docente. Maar het toont eens te meer aan dat er heel duidelijke veiligheidsregels rond de gymlessen nodig zijn.”
Stichting Openbaar Onderwijs in Zwolle, waar de bewuste school onderdeel van is, wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. “Onze advocaat bestudeert de uitspraak nog”, aldus een medewerker.

BRON : DE TELEGRAAF

Foto : Francois Wieringa