‘Schadevergoeding slachtoffer misdrijf via aansprakelijkheidsverzekering’

Slachtoffers van een misdrijf moeten hun schade ook kunnen regelen via de aansprakelijkheidsverzekering van de dader. Hiervoor pleitte advocaat Arlette Schijns onlangs naar aanleiding van nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden om schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven te vereenvoudigen. Nu zijn slachtoffers van misdrijven nog aangewezen op vaak langdurige civiele procedures om hun schade vergoed te krijgen.

Mr. Arlette Schijns, niet alleen advocaat bij Beer Advocaten maar ook bij CCL/VU Amsterdam, bestudeerde voor haar onderzoek onder meer hoe andere landen de schadevergoeding voor slachtoffers van misdrijven wettelijk geregeld hebben. De oplossing blijkt te zijn dat de schade wordt verhaald via de aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader.

Opzet als uitsluitingsclausule

In Nederland is dit alleen geregeld voor slachtoffers van verkeersdelicten in de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Om dit ook mogelijk te maken voor slachtoffers van misdrijven buiten het verkeer is een wetswijziging nodig. Deze wetswijziging moet ervoor zorgen dat de verzekeraar zich richting het slachtoffer niet kan beroepen op opzet van de veroorzaker als uitsluitingsclausule.

Maatschappelijk probleem

In de huidige wettelijke regeling moeten slachtoffers van misdrijven een aparte civiele procedure tegen de dader starten om hun schade te verhalen. Dit vormt volgens Schijns een extra belasting voor kwetsbare slachtoffers, die hun schade niet via de stafrechter kunnen verhalen op de dader. Schijns: “Het maatschappelijke probleem dat slachtoffers van misdrijven vaak blijven zitten met hun schade, moet worden opgelost. Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan die oplossing.”

Bron: AMweb