Wereldwijd zijn meer dan honderd hartpatiënten besmet geraakt met een bacterie die werd verspreid door medische apparaten uit een fabriek uit Duitsland. De helft van die patiënten is inmiddels overleden als gevolg van de besmetting. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen.

In Nederland raakten drie patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle besmet met de bacterie en een in het Erasmus MC in Rotterdam. Twee van hen zijn overleden. De eerste uitbraak van de M. chimaera-bacterie (Mycobacterium chimaera), werd eind 2014 gesignaleerd. De bacterie werd verspreid door een apparaat dat bij openhartoperaties het bloed van de patiënten op temperatuur houdt. Nederlandse hartcentra namen direct maatregelen, door het apparaat buiten de operatiekamer te plaatsen. In februari 2015 maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier al melding van, aldus de NOS.

Apparaat

De onderzoekers van het Radboudumc achterhaalden dat het gaat om een grote mondiale uitbraak en dat de Duitse fabrikant de bron is. De machines raakten geïnfecteerd tijdens het productieproces, blijkt uit het onderzoek. De omvang van het aantal geïnfecteerde patiënten is nu voor het eerst in kaart gebracht. In 2014 kwam een eerste melding over een besmette patiënt in Zwitserland. De onderzoekers waarschuwden daarop ook hartcentra en deskundigen in andere landen.

“We kregen al snel het sterke vermoeden dat het ging om een grote uitbraak”, zegt Jakko van Ingen, arts-microbioloog in het Radboudumc. “We vonden 42 besmettingen in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland.” Daarna volgden ook meldingen van nieuwe patiënten met de infectie in de VS en Zuid-Amerika. “Wereldwijd gaat het sinds het eerste ziektegeval in 2012 om minstens honderd gevallen”, zegt Van Ingen.

Infectie mogelijk tot vijf jaar na operatie

Hoewel de bron van de verspreiding is gevonden, moeten artsen nog twee jaar scherp blijven op nieuwe patiënten die mogelijk geïnfecteerd zijn. Een aantal patiënten werd pas vijf jaar na de infectie ziek. Patiënten hebben bij ontslag uit het ziekenhuis informatie meegekregen over wanneer zij contact met hun cardioloog op moeten nemen. Daarnaast zijn de artsen geïnformeerd via hun beroepsvereniging.

Apparaat niet meer gebruikt

Volgens RTV Oost wordt het apparaat dat de dodelijke besmetting veroorzaakte bij een hartpatiënt in het Isala in Zwolle, niet meer gebruikt. Bij het ziekenhuis hebben zich daarna geen nieuwe mensen met klachten gemeld. Het Isala benadrukt dat niemand ongerust hoeft te zijn, omdat in de afgelopen jaren de vereiste maatregelen genomen zijn. Ook de Inspectie concludeert dat er genoeg is gedaan om de patiënt te beschermen.

BRON: NOS nieuws