Uit een rapport van de Inspectie SZW blijkt dat werkgevers aan de slag moeten om te zorgen dat minder werknemers ziek worden of een ongeval krijgen op de werkvloer. Het aantal ongevallen op de werkvloer steeg vorig jaar namelijk opnieuw.

Bedrijfsongevallen

Het blijkt dat vooral kleine bedrijven vaak (te) weinig oog hebben voor de veiligheid van hun personeel. Zij moeten zich meer bewust zijn van de risico’s die de werknemers lopen, bijvoorbeeld door te werken met gevaarlijke stoffen. Grote bedrijven hebben de veiligheid vaak beter op orde.

Voor het vierde jaar achtereenvolgens stijgt het aantal bedrijfsongevallen nu al. In 2017 werden er 4250 ongevallen gemeld bij de inspectie SZW, wat 12% meer betekende dan in 2016. Vooral in de bouw, industrie en vervoer gaat het vaak mis. Het is mogelijk dat het aantal ongevallen in werkelijkheid nog hoger ligt, doordat niet alle ongevallen gemeld worden om een onderzoek te voorkomen. Het verzuimen te melden van een bedrijfsongeval kan een bedrijf een forse boete opleveren. Een klein lichtpuntje is dat het aantal ongevallen met een dodelijk afloop wel is afgenomen van 70 naar 50.

Beroepsziekten

De vakbond FNV deed afgelopen zaterdag, tijdens de ‘Workers Memorial Day’ in Hengelo, een schatting: Alleen al in Twente zijn er vorig jaar 120 sterfgevallen voorgekomen waarbij een bedrijfsongeval of beroepsziekte de oorzaak was. Landelijk gezien had ongeveer 11% van de werknemers in 2016 te kampen met een beroepsziekte en overleden 4100 mensen.

Beroepsziekten komen vaak pas na het pensioen aan het licht, waardoor bijna 80% al met pensioen is wanneer hij/zij overlijdt aan een beroepsziekte. Dit blijkt uit het rapport van inspectie SZW. Veel werknemers worden nog steeds blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, terwijl hun werkgever te weinig doet om de risico’s te beperken. Volgens de inspectie is beroepsziekte “een blinde vlek” en zou er meer aandacht voor moeten komen. Ook omdat veel beroepsziekten pas na lange tijd aan het licht komen.

Bron: NU.nl, RTV Oost, Inspectie SZW, RTLnieuws