Ziekenhuizen moeten steeds meer betalen voor een medische claim. Waar het bedrag in 2007 nog op 22.800 euro stond, is dat bij aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk nu opgelopen tot een bedrag van 64.700 euro. Dit blijkt uit onderzoek van MediRisk en mede-aansprakelijkheidsverzekeraar CentraMed. Een claim kost bij CentraMed gemiddeld zo’n 34.800 euro. Dat meldt NOS in Nieuwsuur.

De verzekeraars vermoeden dat het oplopende bedrag te maken heeft met de financiële problemen waarin patiënten terechtkomen bij medische missers. “Dat heeft deels te maken met het feit dat de overheid zich steeds verder terugtrekt. Mensen moeten meer zelf betalen voor bijvoorbeeld verzorging aan huis”, zegt CentraMed-directeur Ageeth Bakker.

Ziekenhuizen zijn bang dat de steeds hoger wordende claims invloed hebben op de kwaliteit van zorg. Volgens letselschade-expert Yme Drost is die vrees ongegrond. Hij legt de schuld dan ook bij de zorgverlener. Wanneer een arts de fout ingaat, dan is het de plicht van de zorgverlener om de schade die de patiënt heeft opgelopen te vergoeden.

Artsen blijken hun werk bovendien anders uit te voeren, uit angst voor een claim. Ongeveer 46 procent van de artsen blijkt wel eens meer of minder zorg te verlenen om een eventuele claim te voorkomen.

Bron: Nationale Zorggids