RTL Nieuws bracht dinsdag naar buiten dat ziekenhuizen waarschijnlijk nog steeds zwijgcontracten sluiten met slachtoffers van medische fouten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt deze contracten, waarin de slachtoffers geld krijgen in ruil voor het niet praten over medische missers.

De IGZ weet nog niet wanneer het onderzoek is afgerond. De inspectie kijkt niet alleen naar het contract zelf, ook het achterliggende verhaal wordt bekeken en dat kost veel tijd. Vorige maand kreeg de inspectie 21 meldingen binnen uit alle sectoren van de zorg. Dit aantal is momenteel al opgelopen tot boven de 40.

Minister Schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid meldde in april al dat er gestopt moest worden met zwijgcontracten. Ze vindt het onacceptabel dat ziekenhuizen zo kunnen afdwingen dat er geen vervolgstappen worden ondernomen naar de inspectie of de tuchtrechter.

Vervolg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg staat nog steeds open voor voorbeelden van zwijgcontracten. Ook minister Schippers roept de mensen, die een zwijgcontract krijgen aangeboden, nog steeds op om zich te melden bij de inspectie.

Bron: RTL Nieuws