De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft dit jaar ruim dertig slachtoffers minder gerapporteerd dan bij de jaarwisseling van 2015 op 2016. De mensen die binnenkwamen met letsel hadden wel ernstigere verwondingen.

Letsel door vuurwerk

De NVT heeft dit jaar ruim zeventig patiënten met vuurwerkverwondingen gerapporteerd, onder hen waren 33 kinderen. Hoewel dat er minder zijn dan de 102 van de vorige jaarwisseling, zijn de verwondingen een stuk ernstiger.
Dit jaar kwamen patiënten binnen met open botbreuken, ernstige brandwonden en amputaties. Ook hadden enkele patiënten zwaar aangezichtsletsel en een paar patiënten schedelhersenletsel.
Bij 30 procent van de vuurwerkslachtoffers moest diezelfde nacht of de volgende dag nog geopereerd worden. Bij eenzelfde percentage is er waarschijnlijk sprake van blijvende schade, waarbij het gaat om amputaties, functieverlies van handen of ogen en permanente littekens.

20 procent van de vuurwerkverwondingen worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk, bij 55 procent gaat het om om legaal vuurwerk. De overige 25 procent is onbekend, aldus de website van nu.nl.

Veel oogletsel

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben zich deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar.
Er kwamen veertien slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf, zo heeft een woordvoerder zondag gemeld. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen. Van de verwondingen is de helft zo ernstig dat de slachtoffers blijvende schade daarvan zullen hebben. Dat betekent dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken.

De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Artsen van het Oogziekenhuis voerden zondagochtend de eerste drie operaties uit om de schade aan de ogen te herstellen.
Volgens oogarts Tjeerd de Faber toont deze jaarwisseling aan ‘dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk’. Volgens nu.nl zijn in heel Nederland vorig jaar vijftien mensen blind geworden door vuurwerk.

Vuurwerk ter discussie

De discussie over consumentenvuurwerk laaide een week voor nieuwjaarsnacht weer op. De meeste klachten die binnen kwamen bij meldpunt Vuurwerkoverlast gingen over zware vuurwerkbommen. Maar volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) is een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig.

Medische organisaties spraken zich uit voor een verbod. Waren er vorig jaar nog maar negen organisaties die zich sterk maakten voor een vuurwerkverbod, dit jaar is dat aantal verdubbeld. Het gaat onder meer om verenigingen van oogartsen en medewerkers van de spoedeisende hulp. De huidige viering van oud en nieuw leidt volgens hen tot een overmatig aantal ernstige en vaak blijvende letsels. Daarbij komen nog de materiële en immateriële schade, de handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast, aldus Het Parool.