De NS betaalt een ex-machinist schadevergoeding omdat hij arbeidsongeschikt is geraakt door de zelfdodingen die hij op het spoor meemaakte….

Het bedrag van de schikking willen NS en ex-machinist Harm de Jonge niet bekendmaken. Wel is de schikking ‘naar ieders tevredenheid’. De Jonge maakte in zijn loopbaan negen keer een zelfdoding mee. Hierdoor kreeg hij psychische problemen en belandde hij uiteindelijk in de WAO.

De Jonge verweet de spoorwegen dat die te weinig psychische hulp hadden geboden, en spande een rechtzaak aan. In een tussenvonnis in 2002 bepaalde de kantonrechter in Utrecht dat de NS aansprakelijk was voor de psychische schade. De NS ging hiertegen in hoger beroep, maar dat is nu van de baan.

Met de schadevergoeding heeft de NS geen schuld bekend. Marco van Moort van FNV Bondgenoten denkt dat de NS bewust wilde voorkomen dat een precedent zou leiden tot miljoenenclaims.

Volgens machinistenvakbond VVMC zitten zeker 150 machinisten en conducteurs thuis wegens zelfdodingen en agressie. NS zal nu wel meer verzoeken tot schadevergoeding krijgen, aldus letselspecialist Yme Drost.

BRON : VOLKSKRANT