RIJSWIJK – Een van de daders die betrokken was bij de moord op de Nederlandse vrouw en de verkrachting van twee van haar vriendinnen in de Turkse badplaats Alanya, is op vrije voeten. Dat heeft justitie in Alanya vrijdag bevestigd.

De dader, Hakan K. , is op basis van de nieuwe amnestiewet in Turkije op 23 mei na zeven jaar celstraf vrijgelaten. Dat is opmerkelijk, want de amnestiewet geldt alleen voor gevangenisstraffen tot tien jaar, terwijl Hakan K. een veel langere straf had gekregen.

K. zei in een interview met een Turkse cameraploeg dat hij zich niets meer van het incident kan herinneren, omdat hij te veel champagne zou hebben gedronken. Ook betuigt hij zijn spijt en roept hij de twee slachtoffers die nog in leven zijn op naar Turkije te komen voor een verzoeningspoging.

140 jaar cel

K. werd samen met drie andere mannen veroordeeld. De twee hoofdverdachten, onder wie K., kregen levenslang. Een optelsom van alle strafbare feiten leverde hen 140 jaar cel op. De andere daders moesten 36 jaar de cel in. Zij zitten nog steeds vast omdat zij voor verkrachting veroordeeld zijn. Voor dit vergrijp geldt de amnestiewet niet, zegt justitie.

De moeder van Marijke van Dijk reageerde woedend op het nieuws over de vrijlating. “Het is schandalig”, zei ze in het Radio 1 Journaal vrijdag. “En dan durft hij ijskoud ook nog een interview te geven op de televisie. Ik hoop dat de Nederlandse regering er wat aan gaat doen.”

Het viertal ontvoerde en verkrachtte de 35-jarige Nederlandse en haar vriendinnen in mei 1995. Hoog in het Taurusgebergte staken ze Marijke dood en gooiden haar in een ravijn. Verderop lieten ze Suzanne en Hanneke voor dood achter in een greppel. Zij overleefden het drama doordat een herder hen vond.

Amnestiewet

De omstreden amnestiewet wet werd vorig jaar door het Turkse parlement aangenomen. De maatregel moet een einde maken aan de overvolle gevangenissen in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opheldering gevraagd bij de Turkse autoriteiten.

Het Hengelose letselschadekantoor Drost gaat met de nabestaanden overleggen of er een schadeclaim tegen Hakan K. wordt ingediend. “Destijds werd van een civielrechtelijk proces afgezien, omdat je van een kale kip niets kunt plukken. Nu de hoofdverdachte weer vrij man is, kan hij ook een inkomen opbouwen”, zegt Y. Drost.

Hij was kort na het verkrachtingsdrama mede-oprichter van de Stichting Alanya die de gedupeerden bijstand verleende. Drost houdt er rekening mee dat mogelijk ook de andere drie daders eerder vrij komen. Ook zij worden dan mogelijk civielrechtelijk vervolgd.

Bron: Nu.nl