Chroom-6-onderzoek Tilburg weer later klaar dan gedacht

Dat niet alleen de chroom-6 zaak van Defensie, maar ook de chroom-6 zaak rond NedTrain in Tilburg extra lang duurt door de onderzoeken van het RIVM, bleek afgelopen week uit een nieuwsbericht in het Brabants Dagblad: het onderzoek naar de Tilburgse chroom 6-kwestie loopt opnieuw vertraging op doordat het RIVM heeft vijf maanden langer nodig om 1150 nieuwe documenten te bestuderen.

Dat heeft de onafhankelijke commissie Van der Velden woensdag aan de gemeente Tilburg en aan de betrokkenen in de zaak laten weten. Door nauw met de wetenschappelijk onderzoekers van het RIVM samen te werken, hoopt de commissie niettemin ‘zo snel mogelijk na de zomer’ haar eindrapport op te leveren.
,,We vinden dit verschrikkelijk voor al die mensen die nog langer op antwoorden moeten wachten. Mede daarom willen we nu geen nieuwe datum noemen voor ons rapport. Maar het wordt in elk geval dit jaar, dat móet gewoon”, zegt de woordvoerster van de commissie.

Stevig gesprek

De kwestie speelde in de jaren 2004-2011 bij het gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM. Zo’n 800 langdurig werklozen werden verplicht om treinen te schuren met verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat.
De laatste verwachting van het RIVM was dat het zijn onderzoeksbevindingen in mei aan de commissie Van der Velden kon presenteren. Vorige maand kreeg de commissie te horen dat het – in verband met de nieuwe documenten – eind oktober wordt. ,,Dat was voor ons niet aanvaardbaar. Na een stevig gesprek heeft het RIVM gezegd alles op alles te zetten om het rapport in september aan ons op te leveren”, aldus Peter Van der Velden in een schrijven aan de gemeente Tilburg.

Tegemoetkoming

Het laatste uitstel van het onderzoek was voor de gemeente Tilburg aanleiding alle betrokkenen een extra tegemoetkoming van 500 euro uit te keren. Dat bedrag kwam bovenop de 385 euro die ze drie jaar achtereen kunnen ontvangen in verband met mogelijke kosten voor medisch onderzoek.
Het RIVM kreeg zo’n duizend nieuwe documenten van de NS. Die betreffen volgens een woordvoerster vooral informatie over welke verf op welke treinen is gebruikt. Onderzoek van het Brabants Dagblad wees al uit dat de NS al in de negentiger jaren op de hoogte was van het gebruik en de risico’s van de chroom-6 houdende verf. De gemeente Tilburg leverde nog 150 nieuwe documenten aan.

BRON: BD.nl