Column van de maand – maart 2018

Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschade-praktijk. Deze maand een bijdrage van Koen Venema, NIVRE Register-Expert Personenschade.

Koen VenemaVoorjaar!……Yes?

Nederland keert langzaam terug van de wintersport, de schaatsen die na jaren weer gebruikt konden worden, kunnen weer in het vet en er lijkt een einde te komen aan die eeuwig durende grijze dagen. Dagen met sneeuw, storm en regen, heel veel regen!

Binnen een week van -10 naar plus 10 graden in Nederland, -20 op de skipiste en met een gevoelstemperatuur van -16 in het voetbalstadion. En weet u wat het mooie daaraan is? Geen gebrek aan gesprekstof bij de bushalte, in de kroeg of tijdens een praatje pot met een schaderegelaar van de wederpartij voorafgaand aan een bezoek.

Een groot aantal Nederlanders heeft bij het aanschouwen van de thermometer en de eerste zonnestralen de grote zonnebril, de witte broek en de zomerjurk al weer uit de kast gehaald om als eerste op het plaatselijke terras van het zonnetje te genieten. Het voorjaar staat weer voor de deur. Tijd om lekker buiten te zijn, te fietsen, met de zonnebril op in de auto naar een bezoek te rijden en om af en toe lekker op de golfbaan te staan.

Motor-ongeluk

Het is echter ook de periode waarin we hard moeten werken in de tuin, de hooikoorts weer de kop op steekt en alle motoren weer van “stal” worden gehaald.
Net als fietsen en autorijden, verleer je motorrijden nooit. Van de circa 1,5 miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs bezit slechts minder dan de helft een motor. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo’n 50 motorrijders die bij een ongeval om het leven komen. Duizenden raken gewond. Zij die het overleven, lopen veelal zwaar lichamelijk en/of hersenletsel op.

Een groot deel van de motor-ongevallen vindt plaats in het voorjaar en de betrokken bestuurders zijn meestal volwassen mannen. “Dat kan ik wel, dat overkomt mij niet en ik weet wat ik doe”,  zijn veel gehoorde kreten. Motorrijders zijn samen met snor- en bromfietsen het kwetsbaarst in het verkeer. De kans om bij een verkeersongeval te overlijden is voor deze verkeersdeelnemers zo’n 30 keer groter dan voor een automobilist.
Moeten we dan helemaal niet meer op de motor stappen? Tuurlijk wel! Maar net als bij de eerste afdaling na een jaar niet skiën: doe het even rustig aan. En zorg daarnaast voor een goede schade opzittende verzekering, zodat je goed verzekerd bent. Ook bij een eenzijdig ongeval!

Maar ik moet ook iets bekennen. Als ik ’s avonds op weg naar huis in de auto zit, ben ik altijd jaloers op de motorrijders die al slalommend tussen de auto’s door rijden. Die zijn wel op tijd om met hun witte broek en zonnebril nog even te genieten van de laatste zonnestralen van de dag. Tegen de tijd dat ik op het terras kom, gaan de heaters aan…….. Op naar de zomer!