Vakbond FNV stelt het bedrijf Eurogrit/Sibelco aansprakelijk voor de levering van met asbest vervuild straalgrit. Volgens de bond is deze formele stap noodzakelijk om mensen die in de toekomst ziek worden van het spul in de toekomst juridisch bij te kunnen staan.

Het bedrijf uit Dordrecht leverde in oktober 2017 met asbest vervuild straalgrit aan afnemers, volgens FNV 140 bedrijven in totaal. Deze afnemers verkochten het spul weer deels door naar andere bedrijven, waardoor het vervuilde grit uiteindelijk bij een kleine zeshonderd bedrijven terechtkwam.

Straalgrit wordt gebruikt om harde oppervlakten te reinigen. Veel werknemers van de bedrijven die het middel kochten, zijn mogelijk bij hun werk met asbest in aanraking gekomen en kunnen daar ziek van worden. “Waardoor sindsdien duizenden werknemers in onzekerheid zitten over hun toekomst”, aldus de bond.

Gezondheid

TNO onderzoekt de geschatte blootstelling van werknemers die met het straalgrit gewerkt hebben. Blootstelling aan asbest kan ziektes veroorzaken zoals asbestose (beschadigd longweefsel).

“Ook als uit dit onderzoek komt dat de blootstelling laag was, betekent dat niet dan niemand ziek wordt. Het risico bij blootstelling is nooit nul”, zegt Kitty de Jong, vicevoorzitter FNV. De bond zegt er alles aan te doen om goede hulp te kunnen bieden en zieke leden bij hun letselschadezaken te ondersteunen. Volgens de FNV verschijnen de resultaten van het TNO-rapport eind maart.

Daarnaast heeft FNV bij de Inspectie SZW een lijst opgevraagd met daarop alle bedrijven waar met het vervuilde grit is gewerkt, maar deze nog niet ontvangen.

Rechtszaak

FNV hoopt dat Eurogrit aansprakelijkheid erkent. Als het bedrijf dat niet doet, dan kan de rechter worden gevraagd aansprakelijkheid op te leggen. Een woordvoerder van Eurogrit zegt dat het bedrijf ”constructief overleg” heeft gehad met de FNV voordat de bond een brief over de aansprakelijkheid naar Eurogrit stuurde en dat het bedrijf wist dat deze eraan kwam.

Ook zegt hij dat het bedrijf begrijpt dat FNV deze formele stap neemt. Of Eurogrit de aansprakelijkheid ook erkent, wilde hij niet zeggen. ”Wij wachten eerst de uitkomst van het onderzoek van TNO af.”

BRON: ANP, NU.nl