Wordt letselschade in het buitenland vergoed?

Het gebeurt elk jaar tijdens de zomervakantie weer: Nederlanders die in het buitenland slachtoffer worden van een verkeersongeval. De meesten zijn gelukkig zo verstandig geweest om goed verzekerd op reis te gaan. Ze hebben daarvoor een reis-, rechtsbijstand- en/of schade-inzittendenverzekering (SVI) afgesloten. Hopelijk kunnen de onkosten die het gevolg zijn van het ongeval via de verzekering vergoed worden. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig.

Bij letselschade in het buitenland is doorgaans buitenlands recht van toepassing op de schaderegeling. Dit maakt de afwikkeling van uw schade wel wat lastiger. Want meestal bent u de taal onvoldoende machtig. Ook zijn de regels vaak anders dan in Nederland. Als u in het buitenland door een landgenoot wordt aangereden, kunt u vaak spreken van een ‘geluk bij een ongeluk’. Want afwikkeling van de schade kan dan mogelijk plaatsvinden op grond van het Nederlandse recht. Het is dan wel raadzaam om bij een goede letselschadespecialist te informeren naar de kansen op een letselschadevergoeding.

Letselschade in buitenland makkelijker te verhalen

Dankzij de Europese regelgeving is letselschade die in het buitenland is opgelopen sinds kort doorgaans gemakkelijker te verhalen. Bent u slachtoffer van een verkeersongeval in Europa met een gemotoriseerd voertuig? Dan kunt u zich tegenwoordig in Nederland melden bij de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dat kan op grond van de ‘vierde WAM-richtlijn. Deze richtlijn verplicht iedere WAM-verzekeraar in Europa in alle lidstaten daartoe een vertegenwoordiger aan te stellen. Dat maakt de schadeafwikkeling een stuk makkelijker. Taalproblemen behoren hiermee tot het verleden. Maar dan nog is het buitenlands recht van toepassing: de schaderegeling zal in de basis plaatsvinden naar de regels van het aangesloten land waarin het ongeval plaatsvond.

Andere vergoedingen

Het kan gebeuren dat bij een verkeersongeval in het buitenland (maar binnen Europa) de tegenpartij niet verzekerd is. Hoe en waar kunt u dan een schadeclaim indienen? In dat geval geval kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer, volgens de regels van het land waar het ongeval plaatsvond. In geval van een onverzekerde dader levert dat over het algemeen geen grote problemen op. Maar het leveren van bewijslast kan in andere landen moeilijker zijn dan in Nederland. Vooral bij letselschade moet u er rekening mee houden dat de vergoedingen er heel anders kunnen uitzien. Zo wordt een whiplash in veel landen niet als zodanig erkend.

Buitenlands ziekenhuis

Wanneer de veroorzaker van het verkeersongeval echter helemaal niet bekend is, wordt het verhalen van schade nog moeilijker. Los van enkele uitzonderingen is er bij materiële schade geen dekking door een Waarborgfonds en kunt u uw schade helaas niet verhalen. Als u met letsel in een buitenlands ziekenhuis (binnen de EU) bent opgenomen geweest, is het volgens de bovengenoemde WAM-richtlijn wel verplicht voor een Waarborgfonds om dekking van uw letselschade te verlenen. Op de website van het Waarborgfonds is hierover meer informatie te vinden.

Buiten de Europese Unie

Wanneer u met uw motorvoertuig letselschade heeft opgelopen bij een verkeersongeval buiten de Europese Unie dan moet u voor het verhalen van uw schade meestal contact opnemen met het land van ongeval. De schadeafwikkeling kan gecompliceerd zijn. Taalproblemen en afwijkende wetgeving in dit andere land kan de letselschadeafhandeling gecompliceerd maken. En kan ook per land verschillend zijn. Als u op vakantie was in of buiten Europa via een georganiseerde reis dan kunt u voor het verhalen van letselschade het beste eerst contact opnemen met de reisorganisator.
Wanneer bij een verkeersongeval in het buitenland het buitenlands recht van toepassing is dan kan Drost Letselschade u helaas niet juridisch bijstaan. Wel beschikken wij over goede contacten voor het doorverwijzen van uw zaak. Neem hiervoor contact met ons op.

BRON: AMweb.nl en onze pagina over letselschade in het buitenland