‘Letselschade-uitkering ongeval belastingvrij’

Het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en de Vereniging van Letselschade Advocaten vinden dat mensen die een letselschade-uitkering krijgen, omdat ze slachtoffer waren van een verkeersongeval, daar geen belasting over zouden moeten betalen. Dat hebben de drie organisaties, die veel met letselschade te maken hebben, bekend gemaakt in het dagblad Trouw.

De schadevergoeding die de slachtoffers krijgen is bedoeld voor de toekomst, echter krijgen de slachtoffers van de Belastingdienst toch het stempel ‘rijk’ en moet er vermogensbelasting worden betaald. De schadevergoeding moet niet gezien worden als vermogen, maar als inkomen omdat de slachtoffers niet of nauwelijks kunnen werken door hun letsel, zeggen de organisaties.

Uitzonderingspositie

Naast de vermogensbelasting betalen de slachtoffers ook nog een eigen bijdrage voor de zorg die ze nodig hebben. De organisaties pleiten daarom voor een uitzonderingspositie voor deze slachtoffers. Het gaat volgens hen om een relatief kleine groep van 600-700 slachtoffers. De uitzonderingspositie waarover wordt gesproken geldt al voor bijvoorbeeld asbestslachtoffers of de overlevenden van de Nieuwjaarsbrand in Volendam.
Bron: Trouw

Wilt u meer weten over belastingen en letselschadevergoeding, bezoek dan ook onze pagina over belastinggarantie.