De FNV Bouw heeft gemeld dat de Vakbond FNV een meldpunt heeft geopend waar gevaarlijke of onveilige situaties op de bouw kunnen worden doorgegeven. Dit omdat de vakbond iets wil doen aan het onacceptabel hoge aantal ongevallen in de bouw. In het eerste half jaar steeg het aantal dodelijke slachtoffers in de bouw met 56% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, het aantal ernstige ongevallen steeg met 14%.

Willem Dijkhuizen, campagneleider Veiligheid in de Bouw, zegt dat voor FNV Bouw de maat vol is. “Al jaren staat de bouw in de top drie van gevaarlijkste werkplekken van Nederland, wij willen niet aan de zijlijn toekijken hoe het aantal ongevallen oploopt. Een bouwplaats is een gevaarlijke werkplek, als het misgaat kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Dat moeten we met zijn allen proberen te voorkomen, elk ongeval in de bouw is er één te veel.”

FNV Bouw vindt dat opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers te weinig doen om het tij te keren. Daarom is een campagne opgezet, die vandaag start met de lancering van meldpunt Veiligheid in de Bouw.

Vervolg

De onveilige situaties op de bouwplaats kunnen door werknemers (anoniem) telefonisch (088-5757700), via een speciale FNV Bouw kaart, op de website www.fnvbouw.nl/meldpuntveiligheid of via de FNV Bouw App worden gemeld. Vervolgens gaat FNV Bouw aan de slag met de meldingen. Een netwerker of bestuurder gaat polshoogte nemen op de bouwplaats, en er wordt overlegd met uitvoerder en bouwvakkers. Bij een extreem geval kan de bouwplaats zelfs worden stilgelegd door Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: FNV Bouw