Slachtoffers en nabestaanden van ongevallen op het werk worden vaak onfatsoenlijk behandeld en slecht geïnformeerd. Dat stelt de Stichting Arbeidsongevallen die daarom aan de bel trekt. Ze deed dat afgelopen vrijdag op Workers’ Memorial Day, een internationale herdenkingsdag voor arbeidsslachtoffers, zo meldde de NOS.

“Elk jaar gebeuren er zo’n 211.000 ongelukken op het werk. Sommige groot, sommige klein. Bij zo’n 60 tot 80 personen leidt dat zelfs tot de dood”, vertelt Patrick van de Sande van Stichting Arbeidsongevallen.

Ontkenning

En mocht er een ongeluk op het werk gebeuren, dan gedragen bedrijven zich volgens de stichting vaak allesbehalve voorbeeldig. “Regelmatig ontkent de werkgever zelfs het ongeval of betwist het bedrijf dat het letsel is ontstaan door het ongeval. En nabestaanden worden ook vaak in het ongewisse gelaten over de toedracht.”

Uitzendkrachten

Het zijn vooral zelfstandigen en uitzendkrachten die slachtoffer zijn. Ze kennen vaak de werkplek slechter omdat ze op veel verschillende plekken worden ingezet. “Ook doen ze vaker dan vast personeel fysiek belastend werk in ongunstige omstandigheden”, stelt Van de Sande. Dat ondervond hij zelf ook, toen zijn zwager drie jaar geleden om het leven kwam bij een arbeidsongeluk. “Hij is toen in een reactor afgedaald, daar was argon-gas. Hij heeft toen het bewustzijn verloren en is daarna overleden.” Volgens Van de Sande heeft het bedrijf waar het ongeluk gebeurde wel een boete betaald, maar “elke boete is eigenlijk te laag in zo’n geval”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Actieplan

Van de Sande roept werkgevers, de overheid, vakbonden en verzekeraars dan ook op de handen ineen te slaan om een actieplan op te stellen zodat slachtoffers beter worden behandeld, ondersteund en geïnformeerd. “Want met de aantrekkende economie verwachten we dat het aantal arbeidsongevallen alleen maar stijgt.” Ook RTL Nieuws besteedde aandacht aan deze zaak en stelde dat slachtoffers van een ongeluk op hun werk vaak ‘aan het lijntje worden gehouden’.

BRON:  website NOS


Bent u ook slachtoffer van een arbeidsongeval en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Voor professionele en persoonlijke begeleiding bij het verhalen van uw schade op uw werkgever bent u bij Drost Letselschade aan het juiste adres! Informeer vrijblijvend en kosteloos naar de mogelijkheden. Stel hier uw vraag