Politiek Den Haag maakt zich zorgen over gezondheidsklachten na gebruik van het isolatiemateriaal pur. Ook oud-werknemers van Pluimers Isolatie in Rijssen zoeken nu publiciteit. Aldus een bericht in de Tubantia vanmorgen.

De Kamerleden van de SP stellen een nieuwe reeks vragen aan minister Ollengren over het gebruik van pur, de gevolgen daarvan en het diagnoseprotocol naar aanleiding van recente publicaties in het vakblad Cobouw en De Twentsche Courant Tubantia. In Cobouw beweerden vorige week twee oud-medewerkers van Pluimers Isolatie ziek te zijn geworden van het werken met pur. Zij willen anoniem blijven. Het isolatiebedrijf uit Rijssen wijst alle beschuldigingen van de hand.

Motie

SP-Kamerlid Sandra Beckerman denkt over het indienen van een motie over het opruimen van pur in gevallen waarin het spuiten van pur is misgegaan. „Een fonds waaruit gedupeerden schadeloos worden gesteld, kan een oplossing zijn. Aan dat fonds moet niet alleen de overheid, maar ook de sector zelf bijdragen.”
De SP vraagt zich ook af of het diagnoseprotocol, dat het verband tussen klachten en pur moet aantonen, wel objectief is aangezien de sector er zelf aan meebetaalde.

Beckerman denkt dan aan ‘gevallen’ zoals de familie Keijzer in Vriezenveen en de familie Morsink in Aadorp, die niet meer in hun eigen huis kunnen wonen omdat ze ziek zeggen te zijn van pur. In het geval van Keijzer keerde verzekeraar ASR niet uit en bij de familie Morsink erkent Pluimers Isolatie in Rijssen, het bedrijf dat het pur spoot, de aansprakelijkheid niet. „Je ziet dat deze mensen vastlopen als ze het moeten opnemen tegen een bedrijf dat pur heeft gespoten. Het ontbreekt ze aan financiële middelen om tegen dergelijke partijen te procederen.”

Meldpunt

Slachtoffers van gespoten purschuim overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat. Dat zegt Mirsada Palalic, voorzitter van de Stichting Meldpunt Purslachtoffers. “We willen de overheid onder meer aansprakelijk stellen op grond van artikel 22 van de Grondwet. Daarin staat dat de overheid maatregelen moet treffen ter bevordering van de Volksgezondheid en moet zorgen voor goede woningen”. De Tweede Kamer gaat deze week met minister in debat over bouwregels en energiegesparing. Eigenlijk zou dat debat vorige week al plaatsvinden.
De SP heeft aangekondigd de minster nader te bevragen over gespoten purschuim. De antwoorden die de minister op 12 februari j.l. naar de Kamer stuurde, naar aanleiding van de vragen van de SP over de risico’s voor de volksgezondheid van gespoten PUR-schuim, vinden het Meldpunt en ook de SP niet voldoende.

BRON: Tubantia, Cobouw