Eind mei kwam de onderzoeksredactie van RTL Nieuws naar buiten met een lijst met meldingen van dodelijke medische missers bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Afgelopen donderdag ontdekte de redactie dat opnieuw een ziekenhuis een medische misser, met een baby, heeft verzwegen. Twee gynaecologen concludeerden tegenover RTL Nieuws dat een speciale taskforce voortaan moet onderzoeken wat er mis is gegaan, als een baby overlijdt door een medische fout.

Hein Bruinse en Gerard Visser, emeritus-hoogleraren gynaecologie, stellen dat de IGZ direct een landelijk expertteam met artsen en verloskundigen in moet stellen. Onafhankelijke specialisten van buiten het ziekenhuis met expertise op het terrein van verloskunde en neonatologie. De taskforce moet gebruikt worden om de waarheid te achterhalen en om te voorkomen dat een nieuwe baby slachtoffer wordt van een medische fout.

Ziekenhuis onderzoekt eigen fouten

Tegenwoordig mag het ziekenhuis nog haar eigen fouten onderzoeken. Uit het onderzoek komt dan echter te vaak de conclusie dat de artsen of verloskundigen niks te verwijten valt. Dat moet anders. Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de sterfte bij voldragen baby’s (>37 weken) in Nederland relatief hoger ligt dan in vergelijkbare landen. De afgelopen jaren is er meer aandacht hieraan besteed en is de sterfte gedaald. Om het aantal nog meer te laten dalen is het, volgens de hoogleraren, van belang zo snel mogelijk te beginnen met het instellen van de speciale taskforce.

Bron: RTL Nieuws