Het Almelose advocatenkantoor Ten Cate Advocaten B.V. is op 1 november 2011 door de rechtbank Almelo failliet verklaard. Het faillissement is door het advocatenkantoor zelf aangevraagd. Ten Cate Advocaten was onder meer gespecialiseerd in de behandeling van letselschade. In hoeverre het betalingsgedrag van letselschadeverzekeraars heeft bijgedragen aan het faillissement is niet bekend gemaakt.

Volgens directeur Yme Drost van Drost Letselschade, met vestigingen in Hengelo en Groningen, kan het geen toeval zijn dat de drie juridische dienstverleners die in de regio Twente failliet zijn gegaan, alle drie bekend stonden om de behandeling van letselschadezaken. Hun hoge debiteurenstanden, veroorzaakt door slecht betalende verzekeraars, waren een publiek geheim. Ook buiten Twente zijn daardoor bedrijven in de letselschadebranche failliet gegaan. Ook hebben bepaalde advocatenkantoren, om het vege lijf te redden, hun letselschadeportefeuille afgestoten, aldus Drost.

Drost vindt het tijd worden dat tegen verzekeraars wordt opgetreden die met hun betalingsgedrag de letselschademarkt in negatieve zin beïnvloeden. Volgens Drost kan het niet zo zijn dat, door de betalingspolitiek van bepaalde verzekeraars, feitelijk de onafhankelijkheid van letselschadedienstverleners op het spel staat. Het is volgens Drost ook een publiek geheim, dat letselschadeadvocaten en –specialisten, die de letselschade van hun cliënten op een voor verzekeraars gunstige en/of snelle wijze afwikkelen, wel vlot betaald worden. Daarmee is echter in lang niet alle gevallen het belang van het slachtoffer gediend, aldus Drost.

Kantoren die volgens de PIV-staffel werken, een door verzekeraars geïntroduceerd beloningssysteem waarbij de vergoeding van de kosten van rechtsbijstand wordt bepaald door de hoogte van de schade, hanteren een intern waarschuwingssysteem dat aangeeft als er ‘teveel’ uren (uren die niet door de aansprakelijke verzekeraar worden vergoed) aan een zaak worden besteed. “Niemand die mij wijsmaakt”, aldus Drost, “dat in alle gevallen waar de PIV-staffel wordt gehanteerd, de belangbehartiger tot het gaatje gaat als zijn uren uit de PIV-staffel lopen.” Het PIV-systeem wordt daarom door Drost Letselschade niet (meer) gehanteerd. Drost: “Er is maar één belang dat voor Drost Letselschade geldt en dat is het belang van het slachtoffer.”