Vandaag antwoorden voor chroom-6 slachtoffers Tilburg

Het eindrapport over de chroom-6-affaire in Tilburg wordt vandaag, 31 januari 2019, gepresenteerd. Vanaf 11.30 maakt voorzitter Peter van der Velden de conclusies bekend tijdens een bijeenkomst in het Willem II-stadion. De presentatie van het eindrapport is live te volgen via de site van het CAOP, de organisatie die het onderzoek door de onafhankelijke commissie ondersteunde.

Het eindrapport komt ruim 2,5 jaar nadat de affaire via het Brabants Dagblad aan het licht kwam. Tussen 2004 en 2012 moesten Tilburgse werklozen arbeidsritme opdoen door museumtreinen op te knappen. Vooral bij het afschuren van chroom-6 houdende verf werden ze aan deze kankerverwekkende stof blootgesteld. Ze werkten vaak zonder (deugdelijke) beschermingsmiddelen.

Nedtrain kende risico’s, maar waarschuwde niet

In totaal kwamen bij de gemeentelijke re-integratiewerkplaats tROM zo’n 800 mensen mogelijk met de stof in aanraking. Het treinproject was een samenwerking tussen NS-dochter Nedtrain, het Spoorwegmuseum en de gemeente Tilburg.

Onderzoek van het Brabants Dagblad toonde aan dat Nedtrain al rond de zeventiger jaren van de vorige eeuw wist van de risico’s van de chroomhoudende verf. De partners en medewerkers werden daarover echter niet geïnformeerd. Omdat Tilburg zelf partij was, besloot de gemeente een onafhankelijke commissie aan het werk te zetten om de zaak te onderzoeken.

Besloten presentaties voor chroom-6-slachtoffers

Het stuk wordt aangeboden aan burgemeester Weterings en aan Natascha van de Put, die een aantal betrokkenen vertegenwoordigt. Later op de dag zijn er besloten presentaties voor oud-medewerkers en begeleiders van tROM: daarvoor hebben zich zo’n 200 mensen aangemeld. De tekst van het rapport zal daarna wel in de openbaarheid worden gebracht.

BRON: BD.nl en NOS.nl