Niet alleen tijdens de skivakantie zelf kunt u letselschade oplopen. Ook op de reis naar bestemming of terug naar eigen land is dit mogelijk, u kunt bijvoorbeeld betrokken raken bij een verkeersongeval. Mocht een verkeersongeval in het buitenland plaatsvinden, dan geldt het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Dit maakt de afwikkeling vaak lastig, omdat u de taal niet vloeiend spreekt en de regels anders zijn dan in Nederland. Wat kunt u doen bij een aanrijding in het buitenland?

Verkeersongeval buitenland

De wegen op weg naar uw wintersportvakantie kunnen glad zijn of vol liggen met sneeuw. In veel skioorden bent u verplicht winterbanden of zelfs sneeuwkettingen op uw auto te hebben. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch zijn dat u betrokken raakt bij een auto-ongeluk.

In Europa is bijna geen één wetgeving hetzelfde, in elk land ziet het recht er weer anders uit. Bij een verkeersongeval in het buitenland kunt u gebruik maken van een Europese wet die het mogelijk maakt uw schade te claimen bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij kan aangesproken worden op de aansprakelijkheid. Hierdoor kan de afhandeling in het Nederlands worden uitgevoerd. De gerechtelijke procedure vindt echter wel plaats in het land waar het ongeluk heeft plaatsgevonden.

Het verhalen van uw schade is lastig wanneer u niet weet wie u heeft aangereden. In het buitenland bestaat er geen Waarborgfonds motorverkeer. In Nederland vergoeden zij de schade bij onbekend gebleven automobilisten. Bij een aanrijding in het buitenland vergoedt het Waarborgfonds motorverkeer alleen de letselschade kosten, als de auto is doorgereden zonder gegevens achter te laten.

Bewijsmateriaal

Mocht u onverhoopt bij een verkeersongeval betrokken raken, probeer dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Maak bijvoorbeeld foto’s van de schade, van nummerborden of remsporen. Noteer ook gegevens van getuigen en bel de politie om een rapport op te maken. Neem ook contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar. Vul vervolgens het Europees Schadeformulier in en mocht u klachten hebben ga dan direct naar een arts.

Schadeverzekering voor Inzittenden

Als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval met een landgenoot kan de afwikkeling van de schade volgens het Nederlands recht worden afgehandeld. Het recht van het land waar het ongeval plaatsgevonden heeft is dan niet van toepassing. Het hebben van een reisverzekering dekt een hoop schade, echter hoort letselschade daar meestal niet bij. Een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) afsluiten is dus een goed plan. Deze verzekering dekt namelijk de volledige letselschade van bestuurder en inzittenden. Ook in het buitenland. Daarnaast dekt de SVI de kosten van rechtsbijstand buiten rechte door een letselschade-expert. De hulp van Drost Letselschade kost u dan niets.

Bent u het slachtoffer geworden van een verkeersongeval in het buiteland en wilt u weten wat Drost Letselschade voor u kan betekenen? Bel ons voor gratis advies op 0800-2490300, stuur een e-mail: [email protected], of vul het contactformulier in op deze site.