Het Verbond van Verzekeraars maakt zich zorgen over de toenemende kosten die autoverzekeraars kwijt zijn aan letselschade. Volgens het Verbond keren verzekeraars inmiddels zo’n 1,2 miljard euro uit aan letselschadeclaims.

“Zo’n 20% daarvan komt door buitengerechtelijke kosten, zoals advocaatkosten en medische onderzoeken. Die nemen fors toe en daar maken wij ons wel zorgen over’’, zegt Rudi Buis van het Verbond in het Dagblad van het Noorden. Vooral de advocaatkosten die verzekeraars voor slachtoffers moeten betalen, kunnen hoog oplopen.

Hoogte smartengeld

Verzekeraars en letselschade-experts kijken met spanning naar een smartengeldzaak in het noorden van het land. De rechtbank Noord-Nederland bepaalde eind maart, dat de nabestaanden van een 54-jarige Assenaar die drieënhalve maand na een aanrijding op een zebrapad overleed, recht hebben op €125.000 smartengeld. Univé vindt dat bedrag veel te hoog, omdat de duur van het lijden na het ongeval relatief kort is geweest. De verzekeraar gaat in hoger beroep.

Letselschadeadvocaat Liesbeth Poortman spreekt in het Dagblad van het Noorden het vermoeden uit dat verzekeraars zijn geschrokken van de uitspraak van de rechter. Ze zouden bang zijn voor de precedentwerking voor vergelijkbare zaken. “Er is daarom een direct belang voor verzekeraars om dit bedrag lager te krijgen”, aldus Poortman in de krant.

Hoger beroep

Het Verbond van Verzekeraars wil niet op de specifieke zaak ingaan. Univé-directeur Martijn van Baalen zegt tegen de krant dat het hoger beroep niet bedoeld is om nabestaanden dwars te zitten. Zij hoeven het uitgekeerde geld niet terug te betalen. Van Baalen wil in hoger beroep vooral te weten komen of verzekeraars bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld rekening mogen houden met de duur van het lijden.

Het Verbond van Verzekeraars zegt: “Het helpt wel als er rond dergelijke complexe smartengeldzaken juridisch wat meer duidelijkheid komt. Dergelijke zaken zijn lastig te berekenen.” Van Baalen vindt ook dat de hoogte van het smartengeld altijd afhankelijk blijft van de omstandigheden. “De duur van het lijden is één van de omstandigheden. De rechtbank heeft dit tot dusver, vinden wij, niet tot onvoldoende meegewogen.”

Bron: AMweb