Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het Duitse Viersen aangifte heeft gedaan tegen de alternatieve genezer Klaus Ross. Ross heeft volgens de Inspectie verzuimd om patiënten door te verwijzen naar een regulier ziekenhuis. In plaats van hen door te sturen gaf de natuurdokter hen een vitamine-injectie. Drie patiënten, waaronder twee Nederlanders, zijn daarna overleden. De Inspectie denkt dat er een verband is tussen de behandelwijze en het overlijden. Ross is op non-actief gesteld.

De kliniek, die vorige week grondig doorzocht is, had aangegeven volledige medewerking te geven aan het onderzoek. Na het onderzoek, waarin onder meer patiëntendossiers zijn bekeken, heeft de Inspectie besloten aangifte te doen. Ross heeft zich laten omscholen tot natuurarts en in de zomer van 2015 nam hij de alternatieve kliniek in Bracht over.

Yme Drost

Tegenover BNR gaf letselschade-expert Yme Drost aan dat hij de kans groot achtte dat Ross volledig aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van de drie patiënten in zijn kliniek in Bracht. ‘De patiënten van Ross kozen er zelf voor om gebruik te maken van alternatieve genezing, maar dat betekent niet dat artsen zomaar hun gang kunnen gaan. De patiënten zijn vaak ten einde raad en zoeken naar een mogelijkheid om alsnog te genezen, ook al wordt hen in Nederland verteld dat daar geen kans meer op is. Vanuit die gedachte is een natuurlijke arts volledig aansprakelijk’.

Oproep

Naast de drie overledenen (een Belg en twee Nederlanders) liggen ook nog twee Nederlanders in het ziekenhuis. Duitse en Nederlandse autoriteiten roepen patiënten van de kliniek op om zich te melden.

Update

RTL Nieuws/ANP maakt bekend dat al 26 patiënten van de Duitse kliniek zich hebben gemeld. Voor iedereen die is behandeld bestaat een concreet gezondheidsrisico, ook mensen die al langer geleden zijn behandeld worden gevraagd zich te melden. Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen tot dusver 14 meldingen binnen en de politie Oost-Nederland kreeg 4 meldingen.