DEN HAAG – Het werkbezoek van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Turkije is uitgesteld. Het kabinet heeft dat maandag besloten na een gesprek van minister Van Aartsen van Buitenlands Zaken met zijn Turkse collega Çem. Reden is ,,de voortdurende onzekerheid” over de zaak-Hakan K., aldus een verklaring van Buitenlandse Zaken.

Doel van het bezoek aan Turkije was de heropening van het Palais de Hollande in Istanbul, waar het Nederlands consulaat-generaal zou komen. Het prinselijk paar zou Turkije donderdag en vrijdag bezoeken.

Het uitstel kwam op een moment dat de hoofdofficier van jusitie in Alanya ervan uit ging dat Hakan K. alsnog zijn straf moet uitzitten voor de verkrachting van en de moord op de Nederlandse Marijke van Dijk en de verkrachting van haar twee vriendinnen. Hakan K. kwam vorige week na zeven jaar cel op vrije voeten door een amnestiewet. Dit leidde tot commotie in Nederland en protesten van de regering in Den Haag bij de Turkse autoriteiten.

Letselschadespecialist Yme Drost had maandag namens de twee slachtoffers van de verkrachter en de nabestaanden van de vermoorde Marijke van Dijk een gesprek met de hoofdofficier. ,,Volgens de hoofdofficier is het voor 90 procent zeker dat Hakan K. weer achter de tralies gaat. Hij is ten onrechte voor amnestie in aanmerking gekomen”, aldus Drost, die blij is met het uitstel. Ook een van de slachtoffers, Hanneke Sweep, reageerde verheugd.

De Turkse minister Çem sprak maandagmiddag telefonisch met Van Aartsen over de stand van zaken. Hij maakte duidelijk dat de Turkse rechterlijke macht onafhankelijk is en dat hij als minister niet kan ingrijpen. Van Aartsen besloot daarop de prinselijke reis uit te stellen omdat de zaak anders te zeer het bezoek zou bepalen. Het besluit wordt niet gezien als een extra drukmiddel op Turkije om Hakan K. weer vast te zetten.

De man zit sinds maandag weer vast wegens een ander misdrijf waarvan hij wordt verdacht. Dat heeft zich niet in de afgelopen dagen voorgedaan, toen de Turk op vrije voeten was. Om wat voor vergrijp het gaat, kon de officier van justitie in Alanya niet zeggen. Hij is in beroep gegaan tegen de vervroegde vrijlating. De amnestiewet is bedoeld voor mensen met celstraffen tot tien jaar. K. had levenslang.

Volgens Drost zit Hakan K. nu vast op het politiebureau in Alanya in afwachting van het vonnis van de rechtbank in Hataij over de amnestieregeling. Uiterlijk dinsdagmorgen 12.00 uur lokale tijd wordt duidelijk of hij wel of niet vrijkomt.
Minister Van Aartsen verklaarde vrijdag dat de Nederlandse regering er alles aan doet de moordenaar weer achter de tralies te krijgen. Volgens hem kan de kwestie zeer schadelijk voor de Turks-Nederlandse betrekkingen zijn. De bewindsman sloot niet uit dat Nederlandse vakantiegangers afzien van Turkije als bestemming. (ANP)

Bron: NRC.nl