De rechters en advocaten in de verkrachtings- en moordzaak in het Turkse Alanya gaan op 12 oktober naar ‘het vogelnest’….
ALANYA – Het bezoek, waarbij ook de slachtoffers S. Kranenburg en H. Adrichem aanwezig zullen zijn, evenals de moeder en zus van de vermoorde M. van Dijk, moet aanvullend bewijsmateriaal opleveren. Tot de tocht werd maandag besloten op de derde zitting in het proces tegen de vier Turkse mannen (van 17 tot 25 jaar) die van verkrachting, moord en roof worden verdacht. De Nederlandse vrouwen wilden hun getuigenis liever ter plekke doen dan schriftelijk afhandelen.
Op 25 oktober wordt het proces hervat. De trage gang van zaken is, zoals voorspeld, te wijten aan het zomerreces, waardoor de samenstelling van de rechtbank steeds verandert. Een andere vertragende factor is het uitblijven van het psychiatrisch rapport over de hoofdverdachte Hakan K. Aanvankelijk eiste de rechtbank-president een rapport binnen een paar weken, hoewel drie maanden gebruikelijk is. Over het geestelijk onderzoek bij K. is veel commotie ontstaan. Er gingen geruchten dat de familie zou proberen een verklaring van ontoerekeningsvatbaarheid te kopen, waardoor de 25-jarige hoofdverdachte zijn straf zou ontlopen. Sindsdien is de spanning waarmee men uitkijkt naar het rapport, sterk gestegen.
Eind oktober staat niet alleen K.’s geestelijke toestand op de rol, de rechtbank wil ook een man horen die van de verdachten sieraden heeft gekocht die van een van de slachtoffers zijn gestolen.
In Nederland komt er een stichting die geld gaat inzamelen voor de Nederlandse slachtoffers van de moord en de verkrachtingen in Alanya. Van de inkomsten worden onder meer de kosten betaald die de slachtoffers en nabestaanden in Turkije maken.
Rechtskundig adviseur Y. Drost uit Hengelo denkt dat de Stichting Alanya deze week officieel wordt opgericht. Hij sluit niet uit dat de organisatie een fonds wordt dat ook andere slachtoffers van geweldsmisdrijven in het buitenland gaat steunen. ‘Er is geen enkele organisatie waar Nederlanders kunnen aankloppen als zij in het buitenland slachtoffer van een geweldsmisdrijf zijn geworden’, zei Drost maandag.
De slachtoffers en de nabestaanden van het drama in Alanya hebben Drost benaderd om hen bij te staan bij het zoeken naar een manier om de schade te verhalen. Dat bleek nauwelijks mogelijk. ‘Een uiterst klein deel kon worden verhaald op de ongevallenverzekering, maar voor de rest is er niets.
Er zijn wel instanties voor hulp na geweld op Nederlandse vaartuigen in het buitenland, aldus Drost. ‘Maar slachtoffers van ander geweld in het buitenland kunnen nergens heen. Als slachtoffer zou je dus een proces tegen de daders niet kunnen bijwonen omdat je reis en verblijf niet kunt betalen.’
Bron: volkskrant.nl