AMSTERDAM – De Europeesche gaat als eerste Nederlandse verzekeringsmaatschappij reizigers verzekeren die in het buitenland slachtoffer worden van geweldsmisdrijven. Aanleiding is de verkrachtings- en moordzaak in Turkije, waarbij drie Nederlandse vrouwen waren betrokken.

De twee overlevenden en de moeder van de vermoorde vrouw moesten een beroep doen op particuliere giften, om hun tickets en hotelaccommodatie te betalen. Onder de nieuwe verzekering komen te vallen: rechtsbijstand en de reis- en verblijfkosten die slachtoffers moeten maken om in het buitenland een proces bij te wonen. “In het geval van deze vrouwen is het moreel gezien noodzakelijk dat ze elke rechtszitting bijwonen. Maar juridisch gezien hadden ze maar één keer naar Turkije gehoeven, om te getuigen. Al die andere reizen vallen niet onder de normale rechtsbijstand. Die lacune willen we opvullen”, aldus de verzekeraar.

In antwoord op Kamervragen beloofde minister Sorgdrager van justitie eind oktober te onderzoeken of de overheid in dit soort gevallen financieel kan bijspringen. Maar veel verder dan die belofte is het niet gekomen, zeggen betrokkenen. Justitie kon gisteren niet reageren. De twee Hilversumse vrouwen en hun partners, de moeder van de vermoorde Marijke van Dijk en haar andere dochter, reisden acht keer naar het Turkse Alanya om de rechtbankzittingen te volgen.

Volgende week zullen ze de uitspraak bijwonen. Juridische bijstand krijgen ze gratis van een Turkse advocaat; tickets en hotelkosten worden betaald door de stichting Alanya, in september opgericht door letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo. Drost dacht destijds aan de vorming van een algemeen fonds, dat ook andere slachtoffers van geweldsmisdrijven in het buitenland zou steunen. Maar dat is niet langer aan de orde.

Op de rekening van de stichting stortten particulieren en bedrijven zo’n 40 000 gulden. En dat is volgens Drost – ‘U hoort mij niet klagen’ – net genoeg om alle reis- en verblijfskosten in de Alanya-zaak te betalen. Het Schadefonds geweldsmisdrijven – dat over 1995 bijna 10 miljoen gulden toewees – richt zich alleen op mensen die in Nederland slachtoffer zijn geworden van geweldsmisdrijven. Een woordvoerder van het Schadefonds geweldsmisdrijven noemt het desgevraagd ‘niet vreemd’ dat eventuele uitbreiding met het schadefonds wordt besproken. “Maar dat is een beleidszaak. Wij vallen onder Justitie en van die kant hebben we niets gehoord.”

Bron: Trouw.nl