AMSTERDAM (ANP) – De twee hoofdverdachten in het Turkse moord- en verkrachtingsproces zijn gisteren door de rechtbank in Alanya, net als in januari 1996, veroordeeld tot levenslang. De twee andere daders kregen wederom 36 jaar cel opgelegd.

Hoofdverdachte Hakan moet van zijn detentie drie jaar in eenzame opsluiting doorbrengen. Dat betekent geen wijziging ten opzichte van het in januari 1996 uitgesproken vonnis. Zijn kompaan Gazi kreeg eveneens levenslang, maar moet daarvan dertig maanden in eenzame opsluiting zitten. Dat is acht maanden meer dan in het vorige vonnis.

Yusuf en Ali kregen ieder 36 jaar, dezelfde gevangenisstraf als zij in januari al kregen. De daders hoorden het vonnis onbewogen aan.

Volgens de advocaat van de slachtoffers, mr. H. Bora, betekent het vonnis in de praktijk dat Hakan en Gazi over ruim 18 jaar weer op vrije voeten kunnen zijn. De anderen over 14 jaar.

Een van de slachtoffers, Suzanne Kranenburg, reageerde teleurgesteld. “Er is nauwelijks iets veranderd, terwijl we toch steeds hier naartoe kwamen in de hoop dat de straffen hoger zouden uitvallen. Je hoopt op een wonder, maar we hebben gedaan wat we konden.”

Ook Hanneke Sweep, dit keer niet aanwezig, is “zwaar teleurgesteld. Iedereen had ons gezegd dat ze nooit meer zouden vrijkomen. Dat blijkt dus niet zo. Je moet er toch niet aan denken dat deze zwaar gestoorde jongens over enkele jaren weer vrij rondlopen.”

Ook de moeder van de in mei 1995 door het viertal vermoorde Marijke van Dijk, L. van het Klooster, was ontevreden. “Als die vier weer vrijkomen is de veiligheid van heel Alanya in gevaar.”

Het viertal ontvoerde de Nederlandse vrouwen in een busje en verkrachtten hen al rijdend. Hoog in het Taurusgebergte staken ze Marijke van Dijk dood en gooiden haar in een ravijn. Verderop lieten ze Suzanne Kranenburg en Hanneke Adrichem voor dood achter in een greppel, maar die overleefden het drama doordat een herder hen vond en naar het ziekenhuis bracht.

Een dag ervoor vergreep Gazi zich aan de Georgische Valeria Kozlava en doodde haar. Hakan is degene die Marijke van Dijk om het leven bracht.

Tegen de uitspraak vindt automatisch hoger beroep plaats. Dat is in Turkije gebruikelijk bij zware straffen.

Bron: Trouw.nl