ALANYA (ANP) – De rechters en advocaten in de verkrachtings- en moordzaak in het Turkse Alanya zullen op 12 oktober het ravijn bezoeken, waar de Nederlandse Marijke van Dijk door haar verkrachters is ingegooid. Dat was de uitkomst gisteren van de vierde dag in het proces tegen de vier Turkse verdachten.

De twee Nederlandse vrouwen die het drama overleefden, waren naar Alanya gekomen om de Turkse rechter nogmaals te vertellen welke gruwelen ze hadden doorstaan. Deze bespaarde hen de martelgang en volstond met de eerder gedane verklaringen.

Het psychiatrische rapport, dat uitsluitsel moet geven omtrent de toerekeningsvatbaarheid van hoofdverdachte Hakan K. was nog steeds niet beschikbaar. Het proces zal daarom moeten worden voortgezet op 25 oktober. Hakan is de enige die nog niet heeft bekend.

Op 22 mei van dit jaar stapten Hanneke Adrichem (28), Suzanne Kranenburg (26) en Marijke van Dijk (32) in een taxibusje dat hen terug naar het hotel zou rijden. Het busje, met vier Turkse mannen, reed echter naar een afgelegen gebied, waar ze de vrouwen urenlang verkrachtten.

Marijke van Dijk werd vermoord en in een ravijn gegooid, de andere vrouwen werden met messteken in de nek achtergelaten, alwaar een voorbijganger hen de volgende dag vond en naar een ziekenhuis bracht.

De Nederlandse vrouwen zeiden gisteren mee te willen naar het ravijn, al is dat voor het proces niet noodzakelijk. “Wij gaan zeker mee. Dan kunnen we ze precies aanwijzen wat daar gebeurd is”, verklaarden de vrouwen. “Wij hebben dat nodig, vooral om afscheid te kunnen nemen van Marijke. Daar zijn we eigenlijk nog nooit aan toe gekomen”, aldus Hanneke Adrichem. Ook mevrouw Van Klooster, de moeder van Marijke en haar dochter Margot zullen meegaan, en wellicht een steenhouder, die ter plekke een inscriptie ter nagedachtenis zal maken.

Over de eventuele financiële consequenties hoeven zij zich wellicht geen zorgen te maken. Gisteren werd namelijk bekend dat er een stichting komt, die geld gaat inzamelen voor de Nederlandse slachtoffers en de nabestaanden van de moord en de verkrachtingen in Alanya. Rechtskundig adviseur Yme Drost uit Hengelo denkt dat de oprichting van de Stichting Alanya deze week nog zal plaatsvinden. Hij sluit niet uit dat ze uiteindelijk een fonds wordt, dat ook andere slachtoffers van geweldsmisdrijven in het buitenland gaat steunen.

Bron: Trouw.nl