Een bedrijf in Katwijk heeft van de Inspectie SZW het werk stil moeten leggen omdat het personeel onbeschermd werkte met chromaathoudende verf. Dat meldde de NOS vrijdag op basis van brieven die zij in handen heeft van de inspectie.

Ernstig gevaar voor blootstelling

Het bedrijf, CHL (Christiaan Huygens Laboratorium), maakt geavanceerde radar-antenne-installaties en liet personeel producten verven en coaten zonder dat zij gebruik maakten van persoonlijke beschermingsmiddelen. De arbeidsinspecteur schrijft in zijn brief over een “ernstig gevaar voor blootstelling aan kankerverwekkende componenten”, zo meldt de NOS.

Eerste meldingen bij defensie

Onlangs kwam aan het licht dat bij diverse onderdelen van defensie werknemers op grote schaal zijn blootgesteld aan chroom-6. Zo werden bij de luchtmacht en de landmacht eind jaren 90 concentraties gemeten tot wel 200 keer de norm. Ook bij de Marine en bij diverse NAVO-depots in Nederland werd met chroom-6-houdende verf gewerkt.

Strenge veiligheidseisen

Bedrijven die met chroom-6 werken, moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. De Amerikanen schreven begin jaren 90 al voor dat alleen met chroom-6-houdende verf mocht worden gewerkt als strenge persoonlijke veiligheidsmaatregelen werden genomen. Dat blijkt uit stukken die in bezit zijn van letselschade-expert Yme Drost, die inmiddels meer dan 200 slachtoffers van chroom-6 bijstaat.

EU-verbod in 2017

In 2017 wordt het gebruik van verf met chroom-6-verbindingen in de EU verboden. Gebruik is dan alleen nog toegestaan met een ontheffing.

Het volledige dossier over chroom-6 en Defensie vindt u hier.