Sommige oud-werknemers van de vliegbasis Twenthe en het NAVO-depot in Vriezenveen die met chroom 6 werkten, kunnen schadevergoeding krijgen. Die conclusie trekt Yme Drost van Drost Letselschade in Hengelo na het gisteren bekend geworden advies van de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad concludeert dat beroepsmatige blootstelling aan chroom-6 kan leiden tot longkanker. Het advies is opgesteld voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er komt ook nog een advies van het RIVM. Op voorhand gaat Drost nu een claim richting Defensie voorbereiden.

Goed nieuws

Eerder stelde Drost Defensie al aansprakelijk. “Met het advies van de Gezondheidsraad kunnen we enig causaal verband aantonen. Dat is voor het eerst. Het is goed nieuws voor de honderden cliënten van marine, diverse vliegbases en NAVO-depots uit het hele land die wij vertegenwoordigen,” aldus Drost vandaag in de Tubantia.

Kankerverwekkend

Met de giftige verfstof chroom 6 wordt gewerkt in onder meer de metaalindustrie. Voor het afwerken en verchromen van metalen delen, bij de productie en het lassen van roestvrij staal en bij de fabricage van kleurpigmenten. Defensie gebruikte de chroomhoudende verf, die onder meer straaljagers beschermt tegen roest, op diverse werkplaatsen. De Gezondheidsraad stelt dat alle verbindingen kankerverwekkend zijn. Het advies geeft minister Lodewijk Asscher richtlijnen voor het bepalen van een wettelijke grenswaarde voor blootstelling aan chroom 6 op de werkplek.

Longkanker

Enkele tientallen werknemers hebben longkanker. Er zijn ook patiënten bij uit Twente. Alleen oud-werknemers met longkanker krijgen geld, stelt Drost.

Afwijzingen

Er wordt nog steeds met het goedje gewerkt, bij gebrek aan alternatieven. Dat het ongezond is, stond al vast. 31 mensen kregen een uitkering van gemiddeld 7.000 euro per persoon. Bijna 200 andere aanvragen voor een uitkering werden afgewezen, omdat het verband tussen de klachten en chroom 6 niet kon worden aangetoond.

Bron: Dagblad Tubantia