Dinsdag 5 juli organiseerde de FNV een besloten informatiebijeenkomst voor iedereen die bij NedTrain in Tilburg heeft gewerkt en denkt ziek te zijn geworden door verf met daarin het kankerverwekkende Chroom-6. De FNV is op zoek naar gedupeerden. Ook als mensen zich al gemeld hebben bij het CAOP, verzoekt de bond zich ook te melden bij de FNV. Dat kan via Bureau Beroepsziekten van de FNV. Aldus het nieuwsbericht met oproep van de FNV onlangs op haar website.
Informatie uitwisselen
Tijdens de informatieavond op 5 juli in Tilburg konden gedupeerden hun verhaal kwijt. Ook wil de FNV kijken of er dusdanige bewijzen verzameld kunnen dat er aangetoond kan worden dat het werk bij NedTrain gelinkt kan worden aan gezondheidsklachten. Voor mensen die vanuit hun gemeente in het kader van een re-integratietraject bij NedTrain werkten, heeft de FNV ook vragen hoe de mensen te werk zijn gesteld. Gedupeerden waren welkom op 5 juli, van 19.15 tot 21.30 bij Boerke Mutsaerts, Vijverlaan 2 in Tilburg. Aanmelding voor de avond was niet nodig. De avond had een besloten karakter. De pers was dan ook pas welkom na 21:30 uur.
Door deze oproep probeert de FNV zoveel mogelijk mensen uit Tilburg en omgeving te vinden die mogelijk in aanraking zijn gekomen tijdens hun werk bij NedTrain met het kankerverwekkende Chroom-6. De gemeente Tilburg organiseerde al eerder een inloopavond over de stof Chroom-6. Daar kwamen toen ongeveer 80 mensen op af, al had de gemeente volgens eigen zeggen rond de 580 mensen uitgenodigd. Op de informatiebijeenkomst afgelopen dinsdag waren ongeveer 40 aanwezigen. Het waren allemaal werknemers die op een of andere manier hebben gewerkt met de kankerverwekkende stof. Naast oud-medewerkers waren er ook mensen aanwezig die via een re-integratieproject bij NedTrain met de verf hadden gewerkt.
Meer onderzoek
FNV pleit voor meer onderzoek naar Chroom-6. “Bij Defensie speelt het al lang”, zei bestuurder Remko Mast van FNV Spoor voor dagblad De Limburger, “sinds vorig jaar weten we dat het ook op treinen zit. Het zou mij niet verbazen dat het ook op andere vervoermiddelen zit. Denk aan metrotoestellen, vrachtwagens en bussen.” Daarom vindt de FNV dat er ook veel actiever moet worden gezocht naar andere plekken waar werknemers blootgesteld zijn geweest aan de gifverf met het kankerverwekkende chroom 6.
„Wij zijn erg geschrokken van de verhalen. Een dertigtal dossiers wordt nader onderzocht door ons bureau Beroepsziekten. Daar zijn ze gespecialiseerd in het naar boven halen van beroepsziekten”, zei een woordvoerster van de FNV na afloop . De FNV hoopt dat werkgevers bewuster omgaan met schadelijke stoffen. „Veiligheid is zichtbaar, maar gezondheidsschade niet.”
Bron: website FNV