Gevangenen willen schaderegeling chroom-6
Een groep van bijna honderd gedetineerden en voormalig gedetineerden stelt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie aansprakelijk voor het jarenlang gedwongen werken met de kankerverwekkende stof chroom-6, zonder beschermingsmaatregelen.
Bijna honderd gedetineerden in Ter Apel hebben via hun advocaat in een brief aan de hoofddirecteur van het gevangeniswezen de Dienst Justitiële Inrichtingen, Gerard Bakker, en het ministerie van Justitie aansprakelijk gesteld. Zij willen eenzelfde compensatieregeling als de mensen die bij defensie werkten met chroom-6, aldus advocaat Yehudi Moskowitz naar aanleiding van deze brief.
Chroom-6 in geïmpregneerd hout
In de gevangenis van Ter Apel werden tot voor kort schuttingen van hout gefabriceerd. Dat hout is in Polen geïmpregneerd en werd verder bewerkt door gedetineerden. Uit een rapport dat werd uitgebracht in opdracht van de gevangenis zelf en dat eerder dit jaar door De Telegraaf in de openbaarheid gebracht, blijkt dat er chroom-6 in dat geïmpregneerde hout aanwezig is en dat het soms in gevaarlijke hoeveelheden vrijkomt bij het zagen ervan. Bovendien lijkt men in de gevangenis te weinig te doen om de risico’s daarvan te beheersen. Handschoenen zaten bijvoorbeeld vol met gaten. Extra wrang is dat in deze gevangenis mensen werken en werkten die in een vorig dienstverband bij defensie al met chroom-6 werden geconfronteerd.
Onderzoek naar gebruik chroom-6 in gevangenis
Kort na deze onthullingen in De Telegraaf werd de bewerking van geïmpregneerd hout in meerdere gevangenissen, waaronder Ter Apel, Vught, Leeuwarden en Middelburg stilgelegd. Daarnaast kreeg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht om het gebruik van chroom-6 in gevangenissen te onderzoeken. Dat onderzoek wordt komend voorjaar afgerond.
De advocaat van de gedetineerden noemt het “uiterst verwijtbaar” dat een instantie die mensen hun vrijheid onthoudt en vanuit die gevangenschap opdraagt om bepaald werk te verrichten, niet de zorgplicht in acht neemt die van hen mag worden verwacht. “Die verwijtbaarheid is zelfs zo groot dat het OM momenteel mensen in het bedrijfsleven voor hetzelfde strafrechtelijk vervolgt. De ironie dat juist een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid hierin nalatig is geweest”, aldus raadsman Yehudi Moskowicz.
Ernstige aandoeningen
Chroom-6 is een populaire stof in verf omdat het in aanraking met zuurstof een afwerende laag vormt. Zonder de juiste bescherming kan het longkanker, maagkanker en andere ernstige aandoeningen veroorzaken. In 2014 bleek dat defensiepersoneel jarenlang was blootgesteld aan chroom-6 die in grondverf voor militair materieel bleek te zitten. Defensie keerde afgelopen jaren bijna drie miljoen euro uit aan enkele honderden slachtoffers die ziek waren geworden. De groep (ex-)gedetineerden wil eenzelfde schaderegeling als die de (ex-)medewerkers van defensie hebben gekregen.
De Dienst Justitiële Inrichtingen wil niet inhoudelijk reageren en verwijst naar het RIVM-onderzoek dat nog loopt.
BRON: De Telegraaf