Bij een inloopavond van de gemeente Tilburg over de stof chroom-6 zijn de emoties hoog opgelopen. Volgens Omroep Brabant kwamen er gisteren zo’n tachtig mensen op de bijeenkomst af. Onlangs werd bekend dat bijna 600 mensen met de kankerverwekkende stof hebben gewerkt bij het schuren van treinen.

Een gedeelte van de bijeenkomst was achter gesloten deuren. Verslaggevers van Omroep Brabant hoorden dat er werd geschreeuwd en een schadevergoeding werd geëist. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder begrijpt die frustraties. “Het was een pittige avond vol met vragen en grote bezorgdheid”, zei hij. “We hebben alle begrip voor die emoties.”
Later op de avond spraken de verslaggevers met de aanwezigen. “Ik heb drie kleinkinderen en die wil ik wel groot zien worden”, zei een van hen. “Ik heb maagzweren en ontstekingen in mijn armen. Of dat komt door die chroom-6 weet ik niet.” Een ander zei: “Ik schrok enorm toen ik de brief kreeg. Nu heb ik niks, maar het kan zomaar zijn dat ik over twintig jaar toch problemen krijg met mijn gezondheid.”

De gemeente Tilburg had volgens de NOS 580 mensen uitgenodigd voor de avond, om mensen zo goed mogelijk bij te praten. Ook de GGD en het RIVM waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Het RIVM doet uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen chroom-6 en een aantal kankersoorten en longproblemen.

Nieuwe aanmeldingen

Volgens het Brabants Dagblad hebben zich tijdens de inloopavond woensdagavond 60 nieuwe betrokkenen aangemeld. Zij kunnen zich desgewenst medisch laten onderzoeken.  Daarmee is het aantal geregistreerde personen opgelopen tot 82. Het RIVM laat waarschijnlijk onafhankelijk onderzoek doen naar het werken aan museumtreinen met chroom-6 bij het gemeentelijke reïntegratiebedrijf tROM. In totaal werkten tussen 2004 en 2011 wel 589 mensen aan deze treinen. “Hoe meer mensen zich laten registreren hoe completer ons beeld wordt”, aldus Ronald van der Graaf van onderzoeksinstituut RIVM.

Veel emoties

Op deze avond kwamen veel emoties naar boven. Mensen klaagden erover dat ze onder dwang met (naar nu blijkt) met een giftige stof hebben gewerkt. Er is ook veel frustratie over het feit dat de relatie tussen aandoeningen en chroom-6 moeilijk is aan te tonen. “Ik ben hier vanavond niks opgeschoten”, aldus een van de aanwezigen.
Pas recentelijk kwam naar buiten dat werklozen die in Tilburg onderhoud aan treinen hebben verricht, mogelijk ziek zijn geworden door chroom-6.  De onrust onder de oud-medewerkers is groot als je hun verhalen hoort. Veel mensen die werkten aan de treinen waren werkloos en moesten daar aan het werk om hun uitkering te behouden. Ze spraken van slechte arbeidsomstandigheden in de hal van NedTrain.