Inmiddels hebben 45 vermeende slachtoffers van diverse oud NAVO-depots zich gemeld bij Drost Letselschade. De mensen hebben gewerkt met kankerverwekkende CARC legerverf en verbleven in de nabijheid van tanks met verarmd uranium in de bepantsering.

POMS-site Vriezenveen

Van de slachtoffers die zich bij Drost gemeld hebben, hebben er 29 gewerkt op de POMS-site (Prepositioned Organizational Material Set) in Vriezenveen. 9 vermeende slachtoffers waren werkzaam op de voormalige POMS-site in Coevorden. De overige slachtoffers hebben gewerkt op POMS-sites in Ter Apel, Eygelshoven en Brunssum.

“Blaas- en longkanker springen er uit”

“Opvallend is het grote aantal mensen dat stelt kanker te hebben opgelopen door de werkzaamheden voor de NAVO: met name de groep mensen met blaas- en longkanker springt er uit”, aldus letselschade-expert Yme Drost. Ook andere kankersoorten worden gemeld. Andere opvallende klachten die gemeld worden, zijn afbrokkelende nagels, tandletsel, reumatische klachten, non-Hodgkin, leukemie, OPS en longziektes. Volgens Drost melden zich nog dagelijks nieuwe slachtoffers.

Amerikanen en Defensie ontkenden gevaren

Tot 1991 werd het kankerverwekkende en giftige chroom-6 aan de verf, die op de POMS-sites gebruikt werd, toegevoegd. Op de POMS-sites, die tot 2003 door de Amerikanen werden gebruikt, werden legervoertuigen opgeknapt en overgespoten. “Vanuit Milieudefensie is destijds aangegeven dat op de sites verarmd uranium aanwezig was en dat er gevaarlijke stoffen werden gebruikt, maar dit werd toen door de Amerikanen en Defensie ontkend”, aldus Drost.