De NS gebruikt al zo’n twintig jaar verf voor treinen die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat. Dat meldt de vakbond FNV Spoor. Zeker duizend medewerkers van Nedtrain zijn in de loop der jaren aan de verf blootgesteld. Nedtrain, de onderhoudsafdeling van de NS, heeft intussen al wel maatregelen genomen om het risico op gezondheidsschade te beperken.

Verf niet meer gebruikt, nog wel aanwezig

De NS ontkent dat de verf nu nog gebruikt wordt, maar geeft wel toe dat ze aanwezig is op treinstellen uit de jaren negentig. Deze treinstellen worden door medewerkers van Nedtrain nog wel onderhouden. Bij het schuren van de oude verflaag kan dan chroom-6 vrijkomen. De giftige stof kan dan via de longen of door de huidporiën in het lichaam terechtkomen.

Maatregelen

Zodra bekend werd dat de kankerverwekkende verf nog op oude treinstellen aanwezig was, heeft de NS maatregelen genomen. Sommige werkzaamheden werden tijdelijk opgeschort en de NS doet inmiddels een onderzoek naar het gebruik van de verf. Een ingeschakeld extern bureau heeft vastgesteld dat de voorgeschreven werkwijze thans aan de gestelde veiligheidseisen voldoet. Nedtrain heeft handschoenen en mondkapjes vervangen door beschermende kleding en de werkruimtes worden stofvrij en schoon gehouden. De NS meldt dat de kankerverwekkende chroom-6 verf momenteel niet meer actief gebruikt worden.

Bijeenkomst

Er zijn nog geen ziektegevallen bekend, maar veel medewerkers maken zich wel zorgen over hun gezondheid. FNV Spoor houdt op 8 september een bijeenkomst in Haarlem voor bezorgde werknemers. Dan zal de problematiek rond chroom-6 verf worden besproken. Bij de bijeenkomst zal ook een deskundige aanwezig zijn, die de chroom-6-affaire bij Defensie behandelt.

Openheid

De Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Stientje van Veldhoven van D66 wil ‘volledige openheid’. “Deze verf heeft potentieel schadelijke gevolgen. Medewerkers moeten ervan uit kunnen gaan dat zij veilig kunnen werken.” Ook de PvdA wil duidelijkheid. De VVD hoort tegenstrijdige berichten over deze kwestie en wil van Mansveld weten hoe het nu echt zit, aldus een woordvoerster.

Chroom-6 bij Defensie

Vorig jaar werd bekend dat ook medewerkers van Defensie jarenlang zijn blootgesteld aan de giftige chroom-6 verf. Bij het onderhoud aan straaljagers en NAVO-materieel. Bij Drost Letselschade meldden zich honderden mensen, die bij Defensie met de verf hebben gewerkt. Veel van deze mensen hebben op dit moment al daadwerkelijke gezondheidsklachten. Er loopt bij Defensie een groot onderzoek naar het gebruik van de chroom-6 houdende verf.

Meer weten over Chroom-6 bij Defensie? Klik dan hier: Dossier Chroom-6

.