Staatssecretaris: ‘Meer openheid bij fouten Defensie’

“Of het nu gaat over chroom-6 of sociale veiligheid; als het over de schreef gaat dan moet je gewoon ingrijpen.” Staatssecretaris Visser is helder over de aanpak van incidenten bij Defensie. “Als we fout zijn geweest moeten we die fout ook toegeven.”

Afgelopen maand blikte mevrouw Barbara Visser bij EenVandaag terug op de – bijna – twee jaren waarin ze staatssecretaris van Defensie is. Dat deed ze samen met politiek commentator Joost Vullings. In oktober 2017 trad ze aan in een departement dat geplaagd wordt door incidenten.
De lijst is lang. Zo zijn er militairen en oud-militairen die kampen met gezondheidsklachten na jarenlang te hebben gewerkt met chroom-6, of door zogenoemde burnpits. Daarnaast zijn er militairen die zich onveilig voelen, te maken krijgen met seksueel misbruik en zich niet gehoord voelen bij leidinggevenden.

Cultuur bij Defensie

De staatssecretaris zei te balen van deze incidenten en ze hoopt een omslag te kunnen bewerkstelligen. “We proberen er zo open mogelijk over te zijn om het inzichtelijk te maken.” Over de cultuur bij Defensie is ze helder. “Het begint bij jezelf: doe een ander niet aan wat je zelf ook niet zou willen. Wat jij als een geintje ziet, kan een ander heel anders zien.”
“Daarnaast moet je, als je je niet veilig voelt, naar je leidinggevende kunnen gaan en die moet jouw zorgen serieus nemen. Gelukkig hebben we ook heel veel voorbeelden waar dat goed is gegaan, maar helaas ook zaken in het verleden waar dat fout ging. En helaas zal het in de toekomst ook nog weleens plaatsvinden. We zijn een organisatie waar 60.000 mensen werken, daar worden fouten gemaakt.” Aldus de staatssecretaris.

Veiligheid

Als staatssecretaris gaat Visser over het materieel en het personeel van Defensie. En sinds jaren van bezuinigingen is er nu weer geld beschikbaar om te investeren. Tot genoegen van Visser. “Je kunt weer perspectief gaan bieden. Het gaat wel een lange tijd duren voor we alles weer op orde hebben, maar dat heb je als je het 25 jaar met minder geld doet maar wel met evenveel opdrachten. Dat doet wat met een organisatie.”
Een departement met achterstallig onderhoud en geplaagd door vele incidenten; je zou zeggen dat een baan bij Defensie niet echt een droombaan is. Maar Visser ziet dat anders. “Wat ik mooi vind aan Defensie is dat het echt een kerntaak is van de overheid. Het gaat over onze veiligheid. Er is maar één ministerie dat daarover gaat en dat is Defensie. En het is wel heel erg mooi dat je daar in deze periode een bijdrage aan kan leveren.”

Verantwoordelijkheid

Het ministerie van Defensie gaat vaak letterlijk over leven en dood. Visser zegt niet wakker te liggen van die grote verantwoordelijkheid. “Wel ben ik me heel erg bewust van de grote verantwoordelijkheid die de militairen hebben. Gesprekken met nabestaanden zoals slachtoffers van chroom-6, mensen met hitteschade, nabestaanden van gesneuvelde militairen op missies – dat zijn gesprekken die erin hakken.”
Tegelijkertijd zijn juist die gesprekken met de nabestaanden en slachtoffers haar grootste motivatie, vertelt de staatssecretaris. “Het gesprek aangaan en als we fout zijn geweest, die fout ook toegeven. Het gaat nabestaanden vaak om de erkenning dat er iets fout is gegaan en te voorkomen dat het een volgende keer weer gebeurt.”

BRON: EenVandaag