Strafrechtelijk onderzoek naar chroom-6 in werkplaats NS

Politie en justitie beginnen met een strafrechtelijk onderzoek naar de NS-werkplaats in Tilburg waar ruim achthonderd mensen werkten aan met chroom-6-verf beschilderde treinen. Zij zien daarvoor voldoende aanknopingspunten.

Het onderzoek richt zich onder meer op schuurwerkzaamheden aan de treinstellen in de periode 2004 tot en met 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving hierover in het Brabants Dagblad. De mensen werkten in een re-integratieproject voor werklozen.
Volgens het OM is tijdens de werkzaamheden vermoedelijk onvoldoende bescherming gebruikt. Nu wordt onderzocht of voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu zijn nageleefd. Ook wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden.

Gemeente Tilburg doet zelf ook onafhankelijk onderzoek

Vorig jaar november meldde het OM nog bezig te zijn met een oriënterend onderzoek, waarbij wordt gekeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.
Het strafrechtelijk onderzoek is volgens het OM complex en zal nog enkele maanden duren. Er is om informatie gevraagd en er worden meerdere getuigen gehoord.

De gemeente Tilburg laat zelf ook onafhankelijk onderzoek naar de kwestie doen. De gemeente wil onder meer weten wat de gezondheidsrisico’s van chroom-6 zijn, welke bescherming de mensen die ermee werkten kregen en wie verantwoordelijk was.
De onderzoekcommissie zal haar bevindingen op 31 januari presenteren. Een groep van ongeveer zeventig ziek geworden mensen heeft de gemeente al aansprakelijk gesteld.

BRON: NU.nl en BD.nl


Vorige week publiceerde het NRC nog een interessant artikel over het gebruik van chroom-6-primer als zijnde nog steeds de beste beschermer tegen roest. Voor wie het lezen wil: zie website NRC.