Bij Drost Letselschade in Hengelo hebben zich inmiddels 13 slachtoffers gemeld, die stellen ziek te zijn geworden van werkzaamheden die ze hebben uitgevoerd in het NAVO-depot in Vriezenveen.

Volgens letselschade-expert Yme Drost richt het onderzoek van zijn kantoor zich in eerste instantie op de verf waarmee gewerkt zou zijn. Het gaat dan om de speciale, giftige verf CARC (Chemical Agent Resistant Coating). Deze verf werd gebruikt om militaire voertuigen te camoufleren. De gevaren voor de gezondheid ontstaan voornamelijk bij het spuiten van de CARC verf. Van die verf is bekend dat het sterk kankerverwekkend kan zijn.

verarmd uraniumVerarmd uranium in bepantsering M1 Abrams

Inmiddels is ook aan het licht gekomen, dat in de NAVO-opslagplaats tanks van het type M1 Abrams waren opgeslagen. De bepantsering van deze tanks is uitgevoerd met verarmd uranium. “In die tanks zitten uraniummodules van kops geplaatste uraniumstaven”, aldus Drost.

Causaal verband

Volgens Drost zal het verdere onderzoek van zijn kantoor zich richten op de gevaren van zowel CARC als verarmd uranium. “Dat mensen, die daarmee in aanraking komen, ziek kunnen worden, is inmiddels wel duidelijk. We zullen ons daarom vooral richten op het aantonen van het causaal verband”, aldus Drost.