Het aantal mensen dat als ‘slachtoffer’ van de Tilburgse chroom-6 aanspraak kan maken op een gemeentelijke vergoeding, is opgelopen tot 508. Van de eerste 492 mensen heeft de gemeente woensdag de eerste uitbetaling gedaan. Van de overige 16 mensen beschikt ze nog niet over de (bank)gegevens. Over twee jaar gemeten hebben alle betrokkenen recht op een bedrag van 770 euro. Dat meldde het Brabants Dagblad enkele dagen geleden.

Vorig jaar weren zowel de gemeente Tilburg als NedTrain Tilburg officieel aansprakelijk gesteld voor mogelijke gezondheidsschade van mensen die museumtreinen hebben opgeknapt. De gemeente schreef in december in totaal 589 betrokkenen aan.
B en W besloten tot de geste om de voormalige medewerkers van het eigen re-integratiebedrijf tRom te laten merken dat ze met hen meeleeft. Het is nadrukkelijk geen erkenning van eventuele aansprakelijkheid, zei wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt) eerder.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat de GGD Hart voor Brabant bereid is Tilburgers te onderzoeken die aan chroom-6 zijn blootgesteld. Geen enkele huisartsenpraktijk in de stad bleek hiertoe bereid. Dit naar aanleiding van de onvrede die er onder de betrokkenen heerst. Zij willen zich graag met spoed kunnen laten onderzoeken door het gespecialiseerde instituut IKA Ned.  De IKA (of Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde ) zelf gaf er echter de voorkeur aan zelf mensen en hun dossier pas in later stadium te onderzoeken. Het instituut is erin gespecialiseerd om het causale verband aan te tonen tussen gezondheidsklachten en blootstelling aan gevaarlijke stoffen als chroom-6. Ze wil de GGD eventueel wel voorzien van deskundig advies.

Bron: Brabants Dagblad