Frans van Vught treedt na tien jaar af als voorzitter van de raad van toezicht van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). In de Twentsche Courant Tubantia van 21 december 2019 blikt hij terug op deze tien jaren. Zo geeft hij aan dat in het jaar 2010 de affaire rondom neuroloog Ernst Jansen Steur nog steeds een grote rol speelt voor het MST. Volgens Van Vught is het een ‘droevig litteken’ voor het ziekenhuis, omdat Jansen Steur een gerespecteerd arts was en, zo geeft hij aan, de behandelend geneesheer van Prins Claus.

Letselschade-expert Yme Drost, die de affaire in 2005 naar buiten bracht, is verbaasd over het bericht. Volgens Drost gingen er al lange tijd hardnekkige geruchten dat Jansen Steur ook de behandelend geneesheer was van Prins Claus. Dat dit nu bevestigd wordt door Frans van Vught is groot nieuws, geeft Drost aan. “Het voegt een nieuw hoofdstuk toe aan een opmerkelijk geschiedenis van een zeer omstreden neuroloog. Er gaan dan ongemerkt allerlei gedachten door je hoofd over de behandeling van Prins Claus, maar laat ik mij niet aan speculaties overgeven.”

Verkeerde diagnoses

Ernst Jansen Steur werkte als neuroloog bij het MST in Enschede. Hier vervalste hij recepten vanwege zijn medicijnverslaving. Ook stelde hij verkeerde diagnoses bij patiënten en schreef op grond daarvan onnodig zware medicijnen voor. Patiënten hoorden onterecht dat ze Alzheimer, Parkinson of Multiple Sclerose hadden. Een onjuiste diagnose zou zelfs hebben geleid tot zelfmoord van een patiënt.
In 2004 werd Jansen Steur ontslagen. Ondanks de opgelegde zwijgplicht kwam de zaak kort daarna aan het licht dankzij Drost Letselschade. Drost vertegenwoordigde uiteindelijk meer dan tweehonderd slachtoffers. De zaak tegen de ex-neuroloog was de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. Jansen Steur werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel. Later werd hij door het gerechtshof alleen veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De medische schulddelicten waaraan hij zich schuldig had gemaakt, bleken door nalatigheid van het Openbaar Ministerie verjaard.

Arts van Prins Claus

In juli 2002 werd Jansen Steur als Parkinson-deskundige geïnterviewd in het tv-programma EenVandaag over de gezondheidstoestand van Prins Claus. Hierover maakte hij zich ernstig zorgen. Prins Claus overleed op 6 oktober 2002.
Ondanks dat Drost destijds al vermoedde dat Jansen Steur de arts was van Prins Claus, was dit nooit bevestigd. Nu Frans van Vught als vertrekkend voorzitter van de raad van toezicht deze twijfel heeft weggenomen, vermoedt Drost dat dit nieuws de nodige impact zal hebben.

Naschrift: Inmiddels heeft het Medisch Spectrum Twente laten weten dat de uitlating van Van Vught over Prins Claus niet juist zijn en dat hij zich vergist heeft.

BRON: TC Tubantia