Monstertrucker Mario D. moet de cel in. De man, die eerder is veroordeeld voor het drama in Haaksbergen waarbij in september 2014 drie mensen om het leven kwamen en bijna dertig gewonden vielen, heeft zijn cassatieverzoek ingetrokken. Dat meldt RTV Oost

Nadat de monstertruck-chauffeur Mario D. eerder tot tweemaal toe tot vijftien maanden celstraf was veroordeeld, ging zijn advocaat in cassatie. Als een soort laatste strohalm. Zolang er nog geen definitief oordeel van de rechter lag, hoefde Mario D. dan ook niet de cel in.
Dat verandert nu D. aan de vooravond van de herdenking zijn cassatieverzoek bij de Hoge Raad – de hoogste strafrechter in ons land – geheel onverwacht heeft ingetrokken. De advocaat van D. was juist bezig om het cassatieverzoek juridisch te onderbouwen toen Mario de hele verdere procedure afblies. De strafpleiter wil er niet op ingaan wat de beweegredenen van D. zijn.

Gerechtigheid

Slachtoffers van het monstertruckdrama in Haaksbergen hebben dit afgelopen week via Slachtofferhulp te horen gekregen. “Een hele opluchting,” zegt een van hen, die anoniem wil blijven. “We waren er al op voorbereid dat bij een cassatieverzoek het nog vele jaren kon duren voor Mario eindelijk de cel in zou gaan. Maar nu is ons verteld dat de straf ten uitvoer wordt gebracht. Eindelijk gerechtigheid.”

Terechte straf voor Mario D.

Letselschadespecialist Yme Drost stond de afgelopen jaren zo’n dertig slachtoffers en nabestaanden van het drama bij. “Er is een gevoel van opluchting dat op dit punt het boek definitief dicht is,” aldus Drost. “Iedere keer dat dit drama in de media kwam, rakelde het toch weer de emoties op van die gebeurtenis. Dat kan na vandaag definitief worden afgesloten.”
Volgens Drost is het verwerken van een drama als dat in Haaksbergen makkelijker wanneer een verdachte een – in de ogen van de slachtoffers – terechte straf heeft gekregen. “Dat speelt zeker een rol. Als een verdachte ontkent, krijgen slachtoffers sterker het gevoel dat hij gestraft moet worden. Dat was in dit geval niet anders.”

Vijf jaar geleden

Eind deze maand is het exact vijf jaar geleden dat D. en zijn monstertruck bij een stuntshow op een parkeerterrein in het centrum een ravage aanrichtte door met het gevaarte op het publiek in te rijden. Het drama laat tot op de dag van vandaag z’n sporen na in de hechte Haaksbergse gemeenschap.
Drie personen vonden de dood, onder wie een vijfjarig jochie. Een kleine dertig mensen raakten gewond, van wie een aantal tot op de dag van vandaag gehandicapt of verminkt door het leven gaat.

BRON: RTV Oost