Monstertruckchauffeur toch in cassatie

01-06-2018

Monstertruckchauffeur Mario Doornink stapt naar de Hoge Raad, omdat hij het niet eens is met de uitspraak van het gerechtshof over het drama in Haaksbergen. Hij hoopt zo onder de onvoorwaardelijke celstraf van 15 maanden uit te komen. “We vinden dat het hof een te zware gradatie van schuld bewezen heeft geacht”, zegt zijn advocaat Rob Oude Breuil. Dat het proces over het drama hiermee nog niet ten einde is, zal voor slachtoffers en nabestaanden aanvoelen als een klap in het gezicht. Eerder namen ze het Doornink en de organiserende stichting Sterevenementen Haaksbergen (SSH) al kwalijk dat ze na de uitspraak van de rechtbank in Almelo in hoger beroep gingen. “Het gevoel van de nabestaanden is ook het enige punt dat ons deed aarzelen over de cassatie”, zegt Oude Breuil. Het gerechtshof oordeelde dat Doornink in 2014 ‘zeer onvoorzichtig’ handelde toen zijn stuntshow eindigde met drie doden en ruim twintig zwaargewonden. Doornink maakt zich vanwege de celstraf zorgen om zijn gezin, vertelt hij in een interview met Dagblad Tubantia. Maar hij denkt vooral aan de slachtoffers, ondanks dat hij in cassatie gaat. Voor het eerst sinds 4 jaar spreken de chauffeur en zijn vrouw met journalisten over de impact van het monstertruckdrama voor hen zelf. Omdat ze vinden dat de mensen in Haaksbergen recht hebben op hun verhaal, recht op antwoorden. Ze maken een gelaten indruk, wachtend op wat komen gaat. Nu hun advocaat Rob Oude Breuil voor Mario D. in cassatie gaat, blijven ze nog langer in onzekerheid over de toekomst. Waar ze eerst nooit met de media wilden praten, waren ze wel graag met de slachtoffers in gesprek gegaan. Het stel staat nog altijd open voor een gesprek met slachtoffers en nabestaanden die daar behoefte aan hebben. „Dat zal emotioneel en zwaar worden, maar we staan er zeker voor open. Dat hebben we ook tegen de rechter gezegd.” BRON: Tubantia.nl

 

 

Hoger beroep in monstertruckdrama

16-04-2018

Hoger beroep monstertruckongeluk

Houdt de veroordeling van monstertruckchauffeur Mario D. tot vijftien maanden cel stand? Dat is de vraag tijdens het hoger beroep in het ‘monstertruckdrama’ dat zich in 2014 in Haaksbergen voordeed. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak dinsdag 17 april 2018 inhoudelijk. Tijdens het evenement AutoMotorSportief vielen destijds drie doden en 28 gewonden toen een 1500 pk monstertruck op het publiek inreed. De rechtbank in Almelo legde chauffeur D. (53 jaar) uit Vijfhuizen in 2016 vijftien maanden celstraf op voor dood door schuld. Ook mocht hij vijf jaar lang niet werken als stuntman, oordeelde de rechtbank.

Onvoorzichtig en nalatig

De rechtbank vond dat D. onvoorzichtig en nalatig was geweest. Hij had moeten zien dat hij een onverantwoord risico nam door in de richting van het publiek te rijden. Zelfs onder ideale omstandigheden zou hij rakelings langs het publiek zijn gereden, meende de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van anderhalf jaar geëist en een beroepsverbod voor tien jaar. In hoger beroep zet raadsman Rob Oude Breuil in op een lagere straf voor zijn cliënt, liet hij aan RTV Oost weten. Hij vindt een werkstraf voor Mario D. meer op zijn plaats.

Aangrijpende verklaringen

In de rechtbank toonde chauffeur D. pas op de tweede zittingsdag berouw. Hij vond dat hij ,,het toch nooit meer kon goedmaken’’. Slachtoffers van het monstertruckdrama lazen aangrijpende verklaringen voor. Zo is er een man die zijn tong grotendeels moet missen en daardoor nooit meer vast voedsel kan eten. Andere slachtoffers liepen botbreuken op, klaplongen, gescheurde organen en/of hersenletsel. Ook in het hoger beroep zullen slachtoffers aan het woord komen, meldt dagblad TC Tubantia.

Gas bleef open staan

D. zei tijdens de rechtszitting dat het gas van zijn monstertruck ,,open bleef staan’’ nadat hij op het plein voor de Jumbo over een rij autowrakken was heengereden. Zijn woorden: ,,Als het gas openstaat, kun je remmen wat je wilt. Dan druk je de noodknop in, maar is het al te laat.’’ Achteraf was de kritiek dat het plein veel te klein was voor de geplande stunt. D. zelf beweerde dat hij zonder problemen met het gas de draai gemakkelijk had kunnen maken.

Sterevenementen veroordeeld

De organisatie Stichting Sterevenementen, die de stunt met de truck regelde, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een boete van 25.000 euro voor dood door schuld, overeenkomstig de eis van het OM. De rechtbank was van mening dat de stichting tekort is geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. De stichting moet zich maandag 23 april in hoger beroep verantwoorden.

Merendeel claims afgehandeld

Drost Letselschade behartigde de belangen van 53 slachtoffers van het monstertruckdrama. Het merendeel van de schadeclaims is afgehandeld, volgens algemeen directeur Yme Drost. Onder de 53 slachtoffers die zich tot Drost wendden, bevonden zich mensen die gewond zijn geraakt en mensen die ‘shockschade’ hebben opgelopen als gevolg van wat ze hebben meegemaakt.

 

 

‘Coronel wordt niet gehoord’

24-05-2017

‘Tim Coronel wordt niet gehoord’

In het hoger beroep over het monstertruckdrama in Haaksbergen zal Tim Coronel niet als deskundige worden gehoord. Twee weken geleden verzocht de advocaat van de chauffeur om Coronel en drie andere getuigen op te roepenHet verzoek om Coronel te horen is door het gerechtshof afgewezen. De andere drie mogen wel gehoord worden als getuige. Het gerechtshof zag geen aanleiding om Coronel te horen, omdat niet is gebleken dat hij over deskundigheid beschikt op het gebied van monstertrucks.

Andere getuigen

De andere getuigen krijgen de vraag of het forensisch instituut zorgvuldig en volledig is geweest en of de verdachte juist heeft gehandeld. Een van hen heeft de motor van de monstertruck gebouwd en daarna langdurig onderhouden. Een ander heeft een eigen bedrijf en controleert motoren en race-onderdelen. De laatste goedgekeurde getuige heeft ruime ervaring als monstertruckchauffeur.

Vervolg hoger beroep

Bij het monstertruckdrama in september 2014 kwamen drie mensen om het leven. Vorig jaar ging de chauffeur in hoger beroep nadat hij werd veroordeeld tot vijftien maanden cel en een beroepsverbod van vijf jaar. De chauffeur blijft erbij dat hij onterecht schuldig is bevonden, hij en zijn advocaat willen vrijspraak en anders hooguit een taakstraf. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof zich over de zaak buigt. Bron: RTV Oost

 

 

Hoger beroep chauffeur monstertruck begonnen

08-05-2017

Vanaf vandaag behandelt de rechtbank in Arnhem het hoger beroep van de stuntrijder Mario D. die vorig jaar werd veroordeeld als schuldige in het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Zijn advocaat wil daarbij de autosportdeskundige Tim Coronel als getuige horen. Bij een show met zijn monstertruck op die noodlottige zondag 28 september 2014 op een parkeerplaats voor de Jumbo in Haaksbergen, bleef het gaspedaal van de truck hangen. Mario D. kon de bocht niet halen, waardoor zijn monstertruck als een bulldozer op het publiek inreed. Met als gevolg drie doden: Tim Harders (5), Geert Striezenau (50) en Betsy Herrewijn (73), en daarnaast nog 28 gewonden.

Onterecht

Mario D. blijft bij zijn lezing, hoewel die niet door technisch onderzoek wordt ondersteund. Hij werd schuldig bevonden aan de dood van het drietal en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan 28 toeschouwers. Het Almelose rechtbankvonnis op 15 april 2016: 15 maanden cel plus 5 jaar beroepsverbod. Mario D. vindt dat hij onterecht als enige schuldige is aangewezen. En mocht hij dan toch worden veroordeeld, dan vindt hij een veel lagere straf op zijn plaats. Zijn raadsman Rob Oude Breuil en hij pleiten vanaf vandaag voor het gerechtshof voor strafvermindering tot hooguit een taakstraf.

Getuigen

De raadsman, die Mario D bij zijn hoger beroep. verdedigt, vraagt vijf getuigen te mogen horen over het haperende gaspedaal en het technische onderzoek, onder wie autosportkenner en BN’er Tim Coronel. Deze heeft zich in de media vaker over het ongeluk uitgelaten. Hij vertelde Mario D. te kennen als iemand die alles ‘keurig netjes en professioneel doet’. Coronel zei eerder te denken dat D. onwel was geworden dan dat de oorzaak een technisch mankement zou zijn. De strafpleiter vraagt om, behalve Coronel, nog vier deskundigen te mogen ondervragen: Noordhollander Kramer die de motor van 1.500 pk bouwde, deskundige Von Balluseck die motoren reviseert, de Duitse monstertruckcoureur Klaas (over de omvang van de parkeerplaats aan de Stationsstraat) en dragracer Van der Spek die met vergelijkbare motoren werkt.

Vervolg

Raadsman Oude Breuil wil deze getuigen laten oproepen voor een eerste zitting. “Deze zaak bleef te lang op de plank liggen. Toen dat werd ontdekt, wilde men meteen met de inhoudelijke behandeling beginnen. Daar heb ik bezwaar tegen gemaakt.” Bij de laatste herdenking in Haaksbergen uitten nabestaanden en slachtoffers ook al kritiek dat niets over het hoger beroep werd vernomen. Het Gerechtshof in Arnhem beslist over twee weken of vijf kenners van de racewereld worden ondervraagd over het monstertruckdrama in Haaksbergen. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen het horen van de racekenners, aldus advocaat-generaal Michael van Leent bij de aftrap van het hoger beroep in Arnhem. BRON: dagblad TubantiaVoor meer achtergrond-informatie zie ook ons dossier: Monstertruck

 

 

Strafzaak monstertruckchauffeur duurt te lang

29-09-2016

Nabestaanden en slachtoffers van het monstertruckdrama vinden dat de strafzaak tegen bestuurder Mario D. (52) te lang duurt. ,,Het is stil. We horen niets, terwijl je dit een plek wilt geven”, zegt Erik Alberts (55) voor de Tubantia. Met een sobere herdenking werd gisteren herdacht hoe de truck exact twee jaar geleden, op een krappe parkeerplaats in Haaksbergen, op toeschouwers inreed. Tim Hadders (5), Geert Striezenau (50) en Betsie Herrewijn (73) kwamen om het leven en 28 toeschouwers raakten (zwaar)gewond. Een hoek van de parkeerplaats voor de Jumbo-supermarkt werd met soortgelijke dranghekken als die zonnige zondagmiddag afgezet. Bij het monument legden rond 50 betrokkenen, voornamelijk nabestaanden en leden van het college van B&W, bloemen en kaartjes. Truckbestuurder Mario D. werd in april door drie Almelose rechters tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor dood door schuld. Ook werd zijn truck in beslag genomen en mag de glazenwasser 5 jaar niet als stuntman werken. Hij tekende hoger beroep aan. Wanneer dat hoger beroep dient, is nog niet bekend. Alberts vindt het ‘niet respectvol’ dat slachtoffers en nabestaanden niets horen over die procedure. ,,Je wilt verder met je leven”, zegt de salarisadministrateur bij de politie, die de draad weer probeert op te pakken en halve dagen reïntegreert. Ook RTV-Oost besteedde aandacht aan de herdenking van het monstertruckdrama. Dat nog steeds veel mensen te kampen hebben met lichamelijke klachten door het drama, onderschrijft Michiel Weusting. Hij brak zijn rug en liep een klaplong op. Weustink is voor een deel arbeidsongeschikt geraakt en verricht nog achttien uur in de week voornamelijk zittend werk. Hij vindt het belangrijk dat de herdenking jaarlijks blijft bestaan. “Het monstertruckdrama is voor mij nog steeds een nachtmerrie. Ik ben nadien nooit meer de oude geworden”, zegt Weustink. Bron: Tubantia

 

 

Monstertruckdrama aanzet tot nieuwe wet

12-08-2016

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) wil dat er een eind komt aan de strafrechtelijke immuniteit van blunderende bestuurders én ambtenaren. Het drama met de monstertruck in Haaksbergen is het bewijs, dat die ‘onschendbaarheid’ achterhaald is, zegt de stichting. De SMV – geleid door mr. Pieter van Vollenhoven en Hans Wiegel – wil in de loop van dit jaar met CDA, PvdA en ChristenUnie overleggen over een nieuw wetsvoorstel, dat aan die immuniteit een eind maakt. Zeker als het falen van bestuurders en ambtenaren heeft geleid tot sterfgevallen of zwaar lichamelijk letsel, zoals in Haaksbergen. In 2015 strandde een dergelijk wetsvoorstel in de Eerste Kamer op slechts één stem. Het dagblad Tubantia opende vandaag met een artikel op de voorpagina over dit initiatief van de SMV.

Doden

De strafrechtelijke afwikkeling van het drama met de monstertruck is voor de SMV een teken dat het zo niet langer kan. Er vielen in 2014 drie doden, toen een monstertruck in Haaksbergen het publiek in reed. Ook raakten 28 mensen gewond; meerderen liepen blijvend letsel op. Dit jaar werden de stuntcoureur en de organisator van de show door de strafrechter als schuldigen veroordeeld. De gemeente ging helemaal vrijuit en werd niet eens vervolgd, terwijl die bij het verlenen van de vergunning aantoonbaar had geblunderd. Dit is het gevolg van oude wetgeving, het zogenoemde Pikmeerarrest. Dat bepaalt dat de overheid én individuele functionarissen binnen die overheid niet vervolgd kunnen worden als het gaat om de uitvoering van een ‘exclusieve bestuurstaak’.

Onverteerbaar

De stichting noemt dat eigenlijk onverteerbaar. “De overheid alleen kan nooit de veiligheid garanderen. De wetgeving is tot stand gekomen in een tijdperk dat veiligheid alleen een kerntaak was van de overheid. Maar in de huidige tijd is het accent komen te liggen op een gedeelde verantwoordelijkheid. In dit nieuwe bestel is de overheid ‘de regisseur’, die een balans moet bewerkstelligen tussen haar eigen verantwoordelijkheid en die van burgers, ondernemingen en organisaties. De huidige – eenzijdige – stafrechtelijke immuniteit van de overheid is daarmee achterhaald.”

Strafrechtelijk

De SMV wijst nadrukkelijk op het falen van Haaksbergen, om het bestaande onrecht in strafrechtelijke vervolging duidelijk te maken. “De gemeente heeft geen enkele moeite genomen om zich te verdiepen in de risico’s van het evenement. Ze kweet zich niet of nauwelijks van haar kerntaak.” De stichting stuurt nu aan op een nieuw, enigszins gewijzigd wetsvoorstel later dit jaar. Het eerdere, gesneuvelde, voorstel wilde helemaal een eind maken aan de onschendbaarheid van de overheid. De SMV denkt dat een compromis haalbaar is. De strafrechtelijke immuniteit voor ‘publieke rechtspersonen’ – gemeenten – moet dan overeind blijven. Maar personen binnen de overheid moeten wel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. “Zeker als dat heeft geleid tot sterfgevallen of zwaar lichamelijk letsel. Ook met het oog op verplichtingen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is het onverteerbaar wanneer verantwoordelijken niet worden bestraft.” Bron: Dagblad Tubantia

 

 

Monstertruckchauffeur in beroep tegen gevangenisstraf

02-05-2016

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in 2014 in Haaksbergen het publiek inreed, gaat in beroep tegen de straf die de rechtbank in Almelo hem had opgelegd. Hij vindt de straf te zwaar, heeft zijn advocaat laten weten aan het ANP. De chauffeur kreeg 15 maanden celstraf opgelegd voor het veroorzaken van het ongeluk. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Mario D. gaat in hoger beroep omdat hij het oneens is met de onvoorwaardelijke celstraf. Een werkstraf is een meer gepaste straf volgens zijn advocaat. Naast de celstraf mag de chauffeur vijf jaar lang geen monstertruck besturen. De rechtbank is in het vonnis volledig voorbijgegaan aan het rapport van de technische recherche aldus de advocaat. Daaruit bleek dat de truck technische mankementen vertoonde.

Te lage straf

Slachtoffers en nabestaanden reageerden na de uitspraak van de rechtbank kritisch op het vonnis: zij vonden de straf te laag, aldus RTV-Oost. Letselschade-expert Yme Drost, die de slachtoffers en nabestaanden bijstaat, noemt het besluit om in hoger beroep te gaan het goed recht van de chauffeur. “Alleen zal deze stap wel weer de nodige emoties losmaken bij mijn cliënten.” Het Openbaar Ministerie had in deze zaak een gevangenisstraf van 1,5 jaar geëist.

 

 

Vonnis in strafzaak monstertruckdrama

15-04-2016

Vandaag deed de Rechtbank in Almelo uitspraak in de strafzaak rond het monstertruckdrama in Haaksbergen. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de chauffeur Mario D. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar en een rijverbod op monstertrucks van 10 jaar. En tegen de organisatie Stichting Sterevenementen Haaksbergen eiste het OM een voorwaardelijke geldboete van 15.000 euro.

Uitspraak rechtbank

De uitspraak van de rechter was, dat de 51-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een stunt in Haaksbergen het publiek inreed, 15 maanden de gevangenis in moet. Ook mag hij 5 jaar lang niet als stuntman werken. De rechtbank oordeelde dat hij onvoldoende rekening hield met de risico’s waaraan hij het publiek bij de show blootstelde. Ook de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen, die het evenement organiseerde, is ernstig tekort geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. Zij krijgt daarom een voorwaardelijke boete van 25.000 euro. De chauffeur was vandaag zelf niet aanwezig bij de uitspraak aanwezig. Hij is bij de uitvaart van zijn plotseling overleden broer, aldus zijn advocaat. Lees het volledige vonnis van de Rechtbank Almelo ten aanzien van de chauffeur en ten aanzien van de stichting (via rechtbank.nl).

Reactie Drost

Letselschade-expert Yme Drost verwacht een financieel gebaar van de Stichting Sterevenementen naar de slachtoffers van het monstertruckdrama. De stichting werd deze vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro, conform de eis van officier van justitie. Een voorwaardelijke boete doet in zijn ogen ‘geen pijn’. ,,Dat is een slecht signaal. Ik verwacht een gebaar van de stichting”, zei Drost richting de voorzitter van de stichting. ,,Laat ze 25.000 euro overmaken naar de slachtoffers. Ik stel me open voor bemiddeling”, aldus Drost, die een aantal nabestaanden en slachtoffers bijstaat. Op de gevangenisstraf voor stuntman Mario D. kreeg hij wisselende reacties. ,,Van de opgelegde 15 maanden cel zit hij 10 maanden uit. De een vindt dat voldoende, voor de ander is dat te weinig. De straf compenseert nooit het leed dat is aangericht. Hij wordt financieel helemaal kaal geplukt.” Hij zelf noemt dit vonnis ‘een wijs besluit’. Aldus Dagblad Tubantia in haar commentaar op de uitspraak van de rechtbank.

 

 

Onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen chauffeur

15-03-2016

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden geëist tegen chauffeur Mario D. Tevens eist het OM een beroepsverbod van tien jaar en moet zijn truck verbeurd worden verklaard. Tegen de organisatie van het evenement met de monstertruck, de Stichting Sterevenementen Haaksbergen, werd een voorwaardelijke boete van 25.000 euro geëist. Vanochtend om 10.00 uur is de strafzaak in de Rechtbank in Almelo verder gegaan. Er werd begonnen met een bespreking van de persoonlijke omstandigheden van Mario D. Hij gaf aan sinds het ongeluk slecht te slapen. Ook betuigde hij spijt: “Ik was liever niet in die truck gestapt.” Er was al gebleken dat Mario D. niet verzekerd was. De Stichting Sterevenementen gaf aan niks meer te gaan organiseren na het drama.

Verklaring Officier van Justitie

Hierna nam de Officier van Justitie het woord. In zijn pleidooi vermeldde hij, dat ook de gemeente de kans op een ongeluk had kunnen verkleinen. Maar in het hedendaagse juridisch regime kan de gemeente niet worden vervolgd. Het OM stelde zich verder op het standpunt dat D. schuldig is aan het ongeluk en dat de stunt onzorgvuldig was uitgevoerd. “De parkeerplaats waar de stunt gehouden werd, was te klein. Zelfs als D. op tijd had kunnen remmen, was hij waarschijnlijk nog het publiek in gereden.” Ook vond het OM dat de chauffeur heeft gegokt en teveel gedacht heeft dat het wel goed zou gaan. De organisatie, de Stichting Sterevenementen, had volgens de Officier van Justitie niet genoeg oog gehad voor de veiligheid. Ook was de gemeente onvoldoende geïnformeerd en werd er teveel vertrouwd op de chauffeur. Met de eisen legt het Openbaar Ministerie het grootste deel van de schuld neer bij chauffeur Mario D. De bestuurders van de stichting zullen niet persoonlijk worden vervolgd. Volgens de officier van justitie wilden zij vooral “iets leuks organiseren”.

Advocaat Mario D.

Na het pleidooi van het OM nam de advocaat van chauffeur Mario D., mr. Oude Breuil, het woord. Hij begon zijn verhaal met te vertellen dat de verhalen van de slachtoffers en nabestaanden gisteren veel indruk hadden gemaakt op de chauffeur. Ook vond hij dat Mario D. minder onvoorzichtig is geweest dan het OM vindt en dat het teveel gevraagd is als de chauffeur bij elke stunt 10.000’en onderdelen van zijn truck moet nakijken. Direct na het drama durfde Mario D. niet uit de monstertruck te komen. Hij was bang gelyncht te worden. Ook de weken na de ramp had Mario D. het zwaar. Hij moest drie dagen in voorarrest zitten, had therapie, werd financieel uitgekleed en kreeg de media op zijn dak. Oude Breuil: “Het leed van Mario D. valt in het niet bij dat van de andere slachtoffers en nabestaanden, maar ook hij is slachtoffer van iets wat hij niet gewild heeft.” De advocaat bepleitte een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf. Het beroepsverbod mag van de advocaat blijven staan. “Financieel zal hij alles kwijtraken, omdat hij niet verzekerd is. Als we Mario D. in de cel zetten, is er nog een slachtoffer bij”, zo beëindigde hij zijn pleidooi.

Pleidooi Stichting Sterevenementen

Als laatste mocht de advocaat van de Stichting Sterevenementen, mr. Van Ardenne, zijn pleidooi houden. Hij begon met de mededeling dat een strafrechtelijk verwijt aan de stichting niet aan de orde is. Volgens de advocaat heeft de bestuursrechter al een uitspraak gedaan over het verlenen van de vergunning en de rol van de stichting. Hieruit kwam naar voren dat de gemeente/burgemeester van Haaksbergen volledig verantwoordelijk was en dat er van de stichting niet meer kon worden verwacht dan dat men had gedaan. ”Er zit hier een verkeerde verdachte voor de rechter. De gemeente vond dat men genoeg informatie had en heeft nagelaten om te vragen om meer informatie.” De advocaat van de stichting verwijt het Openbaar Ministerie dat men niet de mogelijkheid heeft onderzocht om de burgemeester en/of gemeente van Haaksbergen strafrechtelijk te vervolgen. Volgens hem was dat via het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wel degelijk mogelijk geweest. Van Ardenne verzocht de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging van de stichting. “Als dat niet mogelijk is, dan moet de stichting worden vrijgesproken. De stichting heeft zich gehouden aan de vergunning en gehandeld naar die vergunning.” Zijn conclusie was dat de stichting niets te verwijten valt en dat alleen de chauffeur en de gemeente wat verweten kan worden.

Wederwoord op de pleidooien

De strafzaak is aansluitend aan het pleidooi van mr. Van Ardenne voor korte tijd geschorst. Vervolgens werden het OM en de verdediging in de gelegenheid gesteld nog op elkaar te reageren. Het laatste woord was aan de verdachten zelf. De OvJ gaf aan eraan te twijfelen of de gemeente de vergunning wel had afgegeven, als ze voldoende informatie van de Stichting over de stunt had gekregen. Maar die wist zelf ook niet goed wat er precies ging gebeuren. Het verweer van de Stichting noemde de officier “verschuilen achter een ander”. Ook het verweer van de chauffeur noemde hij zwak. Hij vond verbeurdverklaring van de monstertruck een terechte straf en gaf aan graag met de slachtoffers te willen spreken over een goede bestemming van de opbrengst. Ook een gevangenisstraf is op zijn plaats, omdat de chauffeur geen enkel besef van veiligheid had, aldus de officier. De advocaat van de stichting bleef erbij dat het OM de gemeente had moeten vervolgen. Die moest bepalen of de vergunningsaanvraag nader onderzocht had moeten worden. De stichting heeft gewoon gedaan wat van haar werd verlangd bij de aanvraag. Als laatste verklaarde de chauffeur, Mario D., dat hij spijt had. En dat de mogelijk enige troost voor de slachtoffers is, dat zijn leven sinds het ongeluk een nachtmerrie geworden is. De rechter schorste vervolgens deze tweede zittingsdag. De rechtbank in Almelo zal op 15 april aanstaande om 10 uur uitspraak doen.

 

 

Strafzaak monstertruck Haaksbergen (vervolg)

14-03-2016

Gisterochtend is in de rechtbank in Almelo de rechtszaak rondom het monstertruckdrama in Haaksbergen begonnen. De organisator van het evenement, Stichting Sterevenementen, en de chauffeur Mario D. zijn hiervoor aangeklaagd. In september 2014 kwamen bij dit ongeluk 3 mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. De stichting en de chauffeur wordt dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Stichting Sterevenementen Haaksbergen

In Almelo werd aangevangen met het verhoor van de directeur van de Stichting Sterevenementen Haaksbergen, Geerlof Kanis. Kanis gaf aan dat er door de stichting aan de verplichtingen qua veiligheid is voldaan. “Elk jaar ziet het evenement in Haaksbergen er een beetje hetzelfde uit, met dit jaar de monstertruck als eyecatcher. We hebben alles gedaan wat kon”. De Stichting Sterevenement hechtte vooral veel waarde aan het oordeel van de chauffeur gezien de veiligheid. Als Mario D. had aangegeven dat het niet veilig zou zijn, had de stunt geen doorgang gevonden. Kanis: “wij zoeken een professioneel bedrijf als we iets organiseren waar we zelf geen verstand van hebben. We vragen dan of het veilig is om te doen”. De stichting heeft voor het evenement een foto van het terrein gestuurd naar de chauffeur, met de vraag of er voldoende afstand was tot het publiek voor de stunt. Kanis werd door de rechter geconfronteerd met de vraag of de stichting zich achteraf een verwijt maakt. Kanis: “we hebben ons best gedaan, ik heb niet het idee dat wij in strafrechtelijke zin fout waren”. De officier van justitie is het niet met hem eens, gelet op de dagvaarding.

Uitkomsten onderzoek NFI

Vervolgens werd overgegaan met het verhoor van de chauffeur van de monstertruck, Mario D. Eerst werden de uitkomsten van het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voorgedragen. Dit was een onderzoek naar de technische staat van de monstertruck. Hieruit kwam naar voren dat het voertuig niet voldeed aan internationale veiligheidseisen en dat het niet goed was onderhouden. Uit het onderzoek is niet gebleken wat de precieze oorzaak van het drama is geweest. Volgens de rechtbank heeft Mario D. te weinig rekening gehouden met het idee dat het ook fout zou kunnen gaan. D. verklaarde: “Ik weet 1000% zeker dat ik heb geremd, op sommige video’s is dat ook te horen. Het gas bleef tijdens de stunt openstaan, ik heb zelfs nog de noodknop gebruikt”. Mario D. gaf aan dat hij voor het evenement niet is gaan kijken bij het terrein, ondanks twee uitnodigingen. Hij had wel de plek waar de stunt moest plaats vinden gegoogeld en zijn snelheid aangepast aan de ruimte die hij had. D.: “ik heb niet als een waanzinnige gereden en probeer mijn stunts altijd zo veilig mogelijk te doen”. Op de vraag of hij niet meer veiligheidsmarges had moeten inbouwen, antwoordde de chauffeur dat dit achteraf gezien zo is. Mario D. leek tijdens het verhoor niet in staat te zijn alle vragen te beantwoorden. Ook had de voorzitter van de rechtbank het gevoel dat hij, de officier van Justitie en de chauffeur op een ander niveau communiceerden.

Slachtofferverklaringen

Negen slachtoffers en/of nabestaanden hebben gisteren een indrukwekkende verklaring afgelegd voor de rechtbank in Almelo. De chauffeur van de monstertruck luisterde naar de verhalen van de nabestaanden en slachtoffers. Naderhand zei hij één ding: “ik kan het toch nooit meer goedmaken”. De voorzitter van de Stichting Sterevenementen vond het moedig dat de mensen hun gevoelens en de gevolgen kenbaar hadden gemaakt. Volgens letselschade-expert Yme Drost is dit een gemiste kans en voor de slachtoffers moeilijk te begrijpen. “De slachtoffers en nabestaanden die ik heb gesproken zijn boos en teleurgesteld. Teleurgesteld in het feit dat de chauffeur niet het achterste van zijn tong laat zien over de oorzaak van het ongeluk. Ook kunnen ze moeilijk begrijpen dat de chauffeur geen emotie liet zien en niet in staat bleek te zijn om sorry te zeggen voor het aangerichte leed”.

Vervolging gemeente Haaksbergen

Letselschade-expert Yme Drost, die veel slachtoffers bijstaat, onderzoekt nog de mogelijkheid om het Openbaar Ministerie, via een zogenaamde artikel 12 Sv. procedure, te dwingen om de gemeente Haaksbergen alsnog strafrechtelijk te vervolgen. Drost wil eerst het strafvonnis tegen Mario D. en de organiserende stichting afwachten voordat daarover een definitief besluit wordt genomen. Drost noemde vandaag het besluit van het Openbaar Ministerie om de gemeente niet strafrechtelijk te vervolgen, “op basis van ingewonnen extern advies, niet meer van deze tijd en in strijd met het Europees recht”. Het Openbaar Ministerie houdt vast aan het zogenaamde Pikmeerarrest van de Hoge Raad waardoor strafvervolging van een gemeente niet mogelijk zou zijn.

Vervolg strafzaak dinsdag

Vandaag, dinsdag 15 maart, wordt in de rechtbank in Almelo de strafzaak hervat. De chauffeur Mario D. en de stichting Sterevenementen zullen te horen krijgen welke straf er tegen hen wordt geëist.

 

 

Onderzoeksrapport Monstertruckdrama openbaar

10-03-2016

Vandaag presenteert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid haar onderzoeksrapport over het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Bij een mislukte stunt met een monstertruck als onderdeel van het event AutoMotorSportief op 28 september 2014 kwamen 3 mensen om het leven en raakten 28 personen gewond. De Onderzoeksraad heeft onderzoek gedaan naar het afwegen van de risico’s van het evenement door de verschillende betrokken partijen. Onder andere de afwegingen van de chauffeur van de monstertruck, de organiserende stichting en de gemeente zijn onderzocht. Daarbij is ook gekeken naar genomen maatregelen om mogelijk gevaar te beheersen. In haar persbericht concludeert de Onderzoeksraad, dat de vergunning die de gemeente Haaksbergen had afgegeven voor het evenement nauwelijks heeft bijgedragen aan de veiligheid van het publiek. Zowel de gemeente, als de stichting en de chauffeur, hebben de gevaren die de demonstratie met zich meebracht niet onderkend. Dit onderzoek richtte zich niet op de schuldvraag, maar op de lessen die uit dit drama te trekken zijn. Daarom besluit de Onderzoeksraad haar rapport met een aantal conclusies en aanbevelingen aan de gemeente Haaksbergen.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast dit onderzoek is het Openbaar ministerie nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek. De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling daarvan gepland op 14 en 15 maart aanstaande. Bij deze zaak staan twee verdachten terecht, namelijk Mario D., de eigenaar en chauffeur van de monstertruck, én de stichting Sterevenementen Haaksbergen, de organisator van het bewuste evenement. De chauffeur en de stichting worden verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De volledige tekst van het onderzoeksrapport is te vinden op de website van de Onderzoeksraad.

 

 

Strafzaak monstertruck Haaksbergen

13-02-2016

De rechtbank Overijssel heeft de inhoudelijke behandeling van de strafzaak over het ongeluk met de Monstertruck in Haaksbergen gepland in de derde week van maart. Dat meldde het dagblad Tubantia afgelopen donderdag. De zaak zal voorkomen in Almelo op 14 en 15 maart, met de 17e als uitloopdag. Bij deze zaak staan twee verdachten terecht, namelijk Mario D. de eigenaar en chauffeur van de monstertruck én de stichting Sterevenementen Haaksbergen, de organisator van het bewuste evenement. Tijdens het evenement ‘AutoMotorSportief’ op 28 september 2014 in Haaksbergen kwam de monstertruck bij een stunt in het publiek terecht. Bij dat ongeluk kwamen 3 mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Het evenement was georganiseerd door de Stichting Sterevenementen Haaksbergen. De chauffeur en de stichting worden verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Vervolg

Deze zitting is een vervolg op de regiezitting van de rechtbank in Almelo, die vorig jaar oktober werd gehouden. Toen werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Zowel de Officier van Justitie, als de advocaten van de chauffeur en de stichting hebben toen gepleit voor meer onderzoek naar het ongeluk. Ook wilde men graag meer getuigen horen. De rechter bepaalde daarop, dat er voor nader onderzoek en getuigenverhoor meer tijd nodig was en dat daarom de rechtzaak in 2016 zou worden voortgezet.

Zitting

De zittingsdagen van de rechtbank Overijssel beginnen ’s morgens om 09:00 uur en zijn openbaar, dus voor het publiek toegankelijk. Mensen die direct betrokken zijn bij deze strafzaak hebben voorrang bij de toebedeling van zitplaatsen in de zittingszaal. Naast de zittingszaal is een aparte ruimte met videoverbinding beschikbaar. Ook voor de media is een aparte ruimte beschikbaar waar de zitting gevolgd kan worden.

 

 

Extra raadvergadering gemeenteraad Haaksbergen

14-01-2016

Gisterenavond vond in Haaksbergen een extra raadsvergadering plaats over de gemaakte keuzes na het monstertruckdrama. Bij het drama, dat plaatsvond op 28 september 2014, kwamen drie mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Van te voren werd niet uitgesloten, dat de vergadering mogelijk zou leiden tot een motie van wantrouwen of afkeuring tegen vier wethouders. Zover kwam het evenwel niet, zo bleek na een lange vergadering met veel schorsingen en emotionele verklaringen.

Belangrijkste vraag

De belangrijkste vraag van de avond, was of de wethouders niet ook hun verantwoordelijkheid moesten (of hadden moeten) nemen vanwege de nasleep van het drama. De nadruk werd daarbij gelegd op de na het drama gemaakte keuzes, zoals bijvoorbeeld de keuze van de wethouders om in samenspraak met ex-burgemeester Hans Gerritsen de bezwaarschriften tegen de vergunning af te wijzen. De oppositie had deze vraag al eerder gesteld, maar destijds werd de vergadering gesloten omdat burgemeester Gerritsen opstapte. Gisteren kwam het antwoord. De coalitie had op basis van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een ander, uitgebreider, beeld gekregen van het proces van vergunningverlening en van de taken, rollen en verantwoordelijkheden, die daarbij een rol speelden. Hierover verschilde men van mening met de oud-burgemeester. Het besluit van oud-burgemeester Gerritsen om op te stappen was een persoonlijke keuze, zo gaven de wethouders gisteren aan.

Geen motie van wantrouwen

Uiteindelijk, na een aantal emotionele verklaringen van de wethouders, werd besloten geen motie van wantrouwen af te geven. De wethouders deelden onder andere mee, dat zij zich na het drama voornamelijk bezig hebben gehouden met de familieleden en nabestaanden van de slachtoffers. Daar kwam bij dat zij niet eerder iets konden zeggen, omdat de zaak over de verstrekte vergunning nog onder de rechter was. Met dit besluit eindigde de raadsvergadering en werd het dossier monstertruck, op het onderdeel verantwoordelijkheid, gesloten. Bron: RTV Oost / TC Tubantia

 

 

Vergadering gemeenteraad over Monstertruck

13-01-2016

Vanavond vergadert de gemeenteraad van Haaksbergen nogmaals over het monstertruckdossier. De gemeenteraad had begin november al gevraagd om een extra vergadering over deze kwestie. De oppositie wil eindelijk antwoorden krijgen op de vragen die men nog heeft. Niet met het drama als bespreekpunt, maar de keuzes die nadien door het bestuur zijn gemaakt. Bij het drama met de monstertruck, dat plaatsvond op 28 september 2014, kwamen drie mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Een keuze waar de oppositie het over wil hebben is bijvoorbeeld om niet tegen het besluit, dat de rechtbank in oktober nam, in beroep te gaan. De rechtbank Overijssel oordeelde toen namelijk dat de gemeente Haaksbergen de vergunning voor het evenement onterecht heeft afgegeven. Door niet in beroep te gaan tegen deze uitspraak, geeft de gemeente eigenlijk haar fout toe. Opmerkelijk in deze kwestie is dat de wethouders in samenspraak met de burgemeester in maart 2015 de bezwaarschriften tegen de vergunning nog afwezen.

Vervolg

De oppositie, CDA, VVD en GGH willen vanavond de motivaties van de wethouders horen. Als de oppositie dit niet genoeg opheldering geeft, kan dit leiden tot een motie van afkeuring of wantrouwen. De coalitie zal zich echter afvragen waarom er acht maanden na de vergadering in mei, waarin oud-burgemeester Hans Gerritsen werd gedwongen om op te stappen, nog vragen moeten worden beantwoord.   Bron: TC Tubantia

 

 

Geen hoger beroep in zaak Monstertruck-drama

04-11-2015

De gemeente Haaksbergen legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank Almelo met betrekking tot het Monstertruck-drama. Ze heeft besloten om niet in hoger beroep te gaan. Dit meldde vanmorgen de gemeente Haaksbergen op haar website. Voor burgemeester G.J. Kok is de uitspraak, zoals die er nu ligt, heel duidelijk. Hij liet eerder al weten veel waarde te hechten aan de uitspraak van een onafhankelijke rechter. Hij respecteert het besluit van de rechtbank en vindt verder ‘juridisch getouwtrek’ niet in het belang van Haaksbergen. Tot nu toe heeft de uitspraak nog niet geleid tot bestuurlijke consequenties binnen de gemeente. De bestuursrechter in Zwolle oordeelde op 28 oktober 2015, dat de vergunning voor het evenement met de monstertruck onterecht is verleend. Zo waren de risico’s van tevoren niet voldoende ingeschat en was het niet duidelijk wat de stunt precies inhield. Die uitspraak was in lijn met de eerdere uitspraken van de Bezwarencommissie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gemeente Haaksbergen wacht nu af wat de uitspraak financieel voor haar betekent. De gemeente is wel verzekerd. Het Waarborgfonds heeft intussen al wel de eerste schade uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden. Bij het evenement van 28 september 2014 vielen drie doden en tientallen gewonden, doordat de monstertruck het publiek inreed. Door slachtoffers en nabestaanden was daarom (ook) een rechtszaak tegen de gemeente Haaksbergen aangespannen.

 

 

Vergunning Haaksbergen onterecht verleend

28-10-2015

De rechtbank Overijssel heeft geoordeeld dat de gemeente Haaksbergen onterecht de vergunning heeft afgegeven voor het evenement waarbij in september 2014 het drama met de monstertruck plaatsvond. De monstertruck reed vorig jaar tijdens het evenement het publiek in. Dit veroorzaakte 3 doden en 28 gewonden. Ook in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd, aldus de rechtbank. “Dit is een geweldige uitspraak”, meldt letselschade-expert Yme Drost van Drost Letselschade die een aantal slachtoffers bijstaat. “Het is nu mogelijk de gemeente civielrechtelijk aansprakelijk te stellen en de geleden schade financieel te verhalen”.

Uitspraak

De rechtbank oordeelt dat de burgemeester voorafgaand aan het evenement geen concreet beeld had van wat er precies tijdens de stunt zou gaan gebeuren. Bij de aanvraag is dit niet toegelicht en er is ook geen navraag naar gedaan. Er is dus niet slechts sprake geweest van een te beperkte of onzorgvuldige beoordeling van het evenement, maar er heeft ook geen inschatting plaatsgevonden van de risico’s. Na het drama met de monstertruck vond een bezwaarprocedure plaats. Hierin erkende de burgemeester dat het verlenen van de vergunning onzorgvuldig was geweest, omdat niet elk onderdeel juist was beoordeeld. Toch handhaafde Haaksbergen de vergunning voor het evenement, omdat, volgens de burgemeester, achteraf gezien de vergunning onder dezelfde voorwaarden zou zijn verleend. In de bezwaarprocedure vond ook een risico-inschatting plaats. Deze acht de rechtbank te laat en niet aanvaardbaar. Naar aanleiding van de aanvankelijke gebreken had de Gemeente Haaksbergen de vergunning al moeten herroepen.

Psychisch Letsel

De rechtbank is tevens van oordeel dat de gemeente ten onrechte onderscheid heeft gemaakt tussen slachtoffers met psychisch letsel en lichamelijk letsel. Volgens de rechtbank is voor de ontvankelijkheid voldoende dat men ‘letsel heeft ondervonden’.

Vervolg

Deze uitspraak betekent dat de gemeente Haaksbergen nu aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden (letsel)schade. De gemeente Haaksbergen heeft laten weten dat zij pas 4 november zal reageren op de uitspraak. Naast de gemeente Haaksbergen is het ook mogelijk dat de stichting Sterevenementen en de chauffeur aansprakelijk gesteld worden. In dat geval zullen de betrokken verzekeraars waarschijnlijk een verdeelsleutel maken over wie welk deel betaalt. Bron: Uitspraak op Rechtspraak.nl . Een volledige tijdlijn van het Monstertruck dossier vindt u hieronder, met links naar uitgebreidere informatie in ons dossier:

 

 

Uitspraak bestuursrechter in monstertruck-drama Haaksbergen

28-10-2015

Vanochtend wijst de rechtbank in Almelo  (Bestuursrecht) vonnis in de zaak rondom het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen in september vorig jaar. De bestuursrechter zal een oordeel uitspreken over de rol van de gemeente in het monstertruck-drama. Bij het drama kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. De uitspraak is om 12.00 uur beschikbaar.

Zitting 16 september

Tijdens een eerdere zitting in deze zaak op 16 september jl. mochten de betrokken partijen hun mening geven over het ongeval. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok betoogde namens de gemeente, dat de rechter de ontvankelijkheid van de beroepen moet toetsen en een onafhankelijk oordeel over de verleende vergunning moet geven. Het pleidooi van letselschade-expert Yme Drost, die optreedt namens een groot aantal het slachtoffers, is hier in zijn geheel terug te lezen. In een reactie na de hoorzitting van 16 september jl. zei Yme Drost dat hij blijft bij zijn conclusie “dat de gemeente volstrekt onvoldoende aandacht heeft besteed aan de veiligheidsaspecten”. Hij gaf ook aan optimistisch te zijn over een goede afloop. Het uiteindelijke oordeel is natuurlijk aan de rechters, die zich, aldus Drost, goed hadden ingelezen in de materie. Vanmiddag na afloop van de zitting kunt u de uitspraak vinden op de website van rechtspraak.nl.

 

 

“Monstertruck-chauffeur reed te hard”

13-10-2015

In de vanmorgen gehouden regiezitting van de Rechtbank in Almelo hebben zowel de Officier van Justitie, als de advocaten van de monstertruck-chauffeur (Mario D.) en van de Stichting Sterevenementen Haaksbergen gepleit voor meer onderzoek naar het ongeluk. Tijdens deze zitting is de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er is alleen gesproken over de voortgang van de rechtszaak. De advocaat van Mario D. vond dat er meer onderzoek moest worden gedaan naar onder andere de remproeven. Ook wil hij nog getuigen horen. Ook de advocaat van de stichting verzocht meer getuigen te mogen horen. Tevens meldde hij, dat de stichting zich wel aan de vergunning van de gemeente gehouden heeft. En dat verwijten aan de gemeente niet op het bordje van de stichting moeten worden gelegd. De officier van justitie verweet de chauffeur, dat hij te hard heeft gereden, stuurfouten heeft gemaakt en te laat heeft afgeremd. Zowel Mario D. als de Stichting Sterevenementen Haaksbergen hadden kunnen weten dat de afstand niet veilig was. Het OM benadrukte daarbij dat de stunt met de monstertruck op een veel te klein terrein gehouden is. Tevens zei de officier van justitie nogmaals dat het ‘te kort door de bocht’ is om te stellen dat het drama is veroorzaakt door een technisch defect. Mario D. blijft volhouden dat hij niet op tijd kon remmen. Mede daarom komt er een nieuw technisch onderzoek. Ook gaat de rechter getuigen horen. Omdat dit de nodige tijd in beslag zal nemen, wordt de zaak volgend jaar voortgezet.

 

 

Start strafzaak monstertruck-drama

13-10-2015

Vandaag begint in Almelo de rechtszaak tegen Mario D. de chauffeur van de monstertruck en de Stichting Sterevenementen Haaksbergen. Beiden worden vervolgd wegens verdenking van overtreding van de artikelen 407 en 308 van het Wetboek van Strafrecht. Tijdens de zitting van vandaag wordt besproken welke deskundigen en/of getuigen het Openbaar Ministerie en de verdediging nog wil horen. De chauffeur van de monstertruck, Mario D, wordt dood door schuld ten laste gelegd. De Stichting Sterevenementen wordt verdacht van nalatigheid bij de vergunningsaanvraag. De stichting wordt ook verweten, dat de dranghekken tijdens de fatale stunt niet op de juiste afstand stonden. Advocaat Oude Breuil heeft laten weten dat zijn cliënt Mario D. vandaag niet op de zitting aanwezig zal zijn. Yme Drost vertegenwoordigt een aantal slachtoffers en nabestaanden van het monstertruck-drama. De letselschadespecialist houdt er rekening mee, dat de partijen die zich voor de rechter moeten verantwoorden, later aansprakelijk worden gesteld door zijn cliënten. Bovenal hoop t Drost, dat er nu eindelijk een antwoord komt op de vraag: wat is er precies gebeurd en wat is de oorzaak van het drama. In de zogenaamde regiezitting van vandaag zal de rechter vooral inventariseren of er nog meer onderzoeksgegevens nodig zijn. Het interview van RTV-Oost met Yme Drost kunt u hier zien/afspelen.Een volledige tijdlijn van het Monstertruck dossier vindt u hieronder:

 

 

Monstertruck-drama door technisch defect?

08-10-2015

Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, waarbij 3 mensen omkwamen en 28 mensen gewond raakten, zou zijn veroorzaakt door een technisch defect. Dit blijkt uit de bevindingen van de technische recherche, die met grote moeite de oorzaak kon opsporen. Het rapport vermeldt dat door een kapot schakelaartje (een relais) de achterwielen niet meestuurden. Mario D., die de monstertruck bestuurde, kon bij het maken van een bocht niet meer op tijd reageren, waardoor hij het publiek inreed. Met dramatische gevolgen. De stunttruck, die overigens door Mario D. zelf gebouwd is, heeft een onafhankelijke voor- en achterwielbesturing. De achterwielen moeten met een schakelaartje actief worden ingeschakeld. Bij de tweede testdag van de technische recherche werd ontdekt, dat dit schakelaartje niet goed functioneerde en dat daardoor de achterwielen niet meestuurden. Volgens de advocaat van Mario D. is dus niet een menselijke fout, maar een technisch mankement de oorzaak van het drama. Zijn cliënt ervaart dat min of meer als een opluchting, aldus de advocaat in een artikel in De Telegraaf. Aanstaande dinsdag moet de bestuurder voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde de uitkomsten van het onderzoek ontkennen, noch bevestigen. Uiteraard zal de rechtbank in  de besluitvorming de uitkomsten van de technische recherche meenemen.

 

 

Herdenking monstertruckdrama Haaksbergen

28-09-2015

Herdenking monstertruckdrama Haaksbergen

Vandaag was het precies één jaar geleden dat in Haaksbergen het ongeluk met de monstertruck plaatsvond. Dit drama werd vandaag tijdens een sobere plechtigheid door de gemeenschap herdacht. De herdenking begon vanmiddag om 15.45 uur en vond plaats op het parkeerterrein bij de Jumbo, waar ook het ongeval plaatsvond. Burgemeester Gerrit Jan Kok begon met een toespraak en een woord van welkom. Hij memoreerde aan die dag, precies een jaar geleden, en stond stil bij de drie overleden slachtoffers. Hij sprak zijn dank uit voor de hulpvaardigheid van velen en benadrukte de ‘noaberschap’: “met elkaar, voor elkaar”. Wat tevens het thema is van het monument. De ingrijpende gebeurtenis werd om precies 15.57 herdacht met een minuut stilte en werd omlijst door muziek en mooie woorden van herinnering. Vlak voor de onthulling bracht Thomas Berge zijn versie van het nummer: ‘Kon ik maar even bij je zijn‘ ten gehore. De onthulling, door nabestaanden, slachtoffers en burgemeester, werd begeleid door de akoestische versie van ‘Tears in Heaven’. Het kunstwerk (evenals de invulling van de herdenking) is in nauw overleg met nabestaanden en slachtoffers van het drama, in opdracht van de gemeente, tot stand gekomen. Het monument bestaat uit een sculptuur en een plaquette met de namen van de drie overleden slachtoffers, ook kent de gedenkplek twee zitplekken. De herdenking werd afgesloten met het leggen van bloemen bij het monument. Een witte of rode roos werd daarbij op prijs gesteld.

Drost staat nabestaanden en slachtoffers van het monstertruckdrama bij. Lees ons hele dossier.

 

 

 

 

Hoorzitting monstertruck-drama Haaksbergen

16-09-2015

Vandaag vond bij de Rechtbank in Almelo een hoorzitting plaats over het drama met de monstertruck van september vorig jaar. Bij dit drama, dat plaatsvond in Haaksbergen, kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond.

Gemeente Haaksbergen toch voor de rechter

In juni besloot het Openbaar Ministerie (OM) tot het vervolgen van de chauffeur van de monstertruck en de organiserende stichting. De gemeente Haaksbergen en zijn ambtenaren konden strafrechtelijk niet vervolgd worden vanwege de strafrechtelijk immuniteit voor de uitvoering van exclusieve overheidstaken, aldus het OM. Slachtoffers tekenden eerder al bezwaar aan tegen de door de gemeente verleende vergunning. Tegen de beslissing op bezwaar is vervolgens beroep ingesteld. Dat beroep dient vandaag. De bestuursrechter zal zodoende een oordeel uitspreken over de rol van de gemeente in het monstertruck-drama.

Brief Plasterk

Maandag 14 september heeft minister Plasterk een reactie gegeven op het rapport Monster Truck ongeval Haaksbergen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Uit het rapport van de OvV blijkt niet dat de regelgeving over evenementen te kort schiet. Wel vindt Plasterk dat het proces van vergunningverlening, waar mogelijk, geprofessionaliseerd moet worden. Dit geldt ook voor de kwaliteitseisen die aan de vergunningen worden gesteld. Het kabinet heeft er vertrouwen in dat gemeenten de aanbevelingen serieus nemen.

Zitting 16 september 2015

Tijdens de zitting van vandaag mochten de betrokken partijen hun mening geven over het ongeval met de monstertruck. De gemeente Haaksbergen heeft al bekend gemaakt dat zijn verweerschrift niet eindigt, zoals normaliter, met het verzoek om de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok heeft namens de gemeente aangegeven dat oordeel over te laten aan de bestuursrechter. Burgemeester Kok vindt dat de rechter de ontvankelijkheid van de beroepen moet toetsen en een onafhankelijk oordeel over de verleende vergunning moet geven. Hierbij een link naar het pleidooi van letselschade-expert Yme Drost die optrad namens een aantal slachtoffers: Pleidooi Yme Drost monstertruck-drama Haaksbergen

Eerste reacties

In een eerste reactie op de hoorzitting zei Yme Drost, dat hij optimistisch gestemd is over een goede afloop. Al is het oordeel natuurlijk aan de rechters, die zich goed in de materie hadden ingelezen, aldus Drost. Drost blijft bij zijn conclusie, “dat de gemeente volstrekt onvoldoende aandacht heeft besteed aan de veiligheidsaspecten.” Ook vond hij het jammer dat de slachtoffers zelf, waarvan een aantal op de zitting aanwezig was, niet bij de vragen werden betrokken. De rechtbank in Almelo doet op woensdag 28 oktober 2015 om 12.00 uur uitspraak.

 

 

‘Gemeente Haaksbergen wacht zitting af’

20-08-2015

Woensdag 16 september aanstaande vindt bij de Rechtbank in Almelo een zitting plaats over het monstertruck-drama in Haaksbergen in september vorig jaar. Bij dit drama kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot vervolging van de bestuurder van de monstertruck en de organiserende stichting. De gemeente Haaksbergen en zijn ambtenaren genieten volgens de vaste rechtspraak de strafrechtelijke immuniteit, waardoor het Openbaar Ministerie geen recht zou hebben te vervolgen.

Verweerschrift

Op verzoek van betrokkenen buigt een rechter zich nu over de zaak, nadat zij bezwaar tegen de door de gemeente verleende vergunning hadden gemaakt. Bij deze zitting mogen beide partijen hun mening geven. De gemeente Haaksbergen heeft bij de Rechtbank een verweerschrift ingediend. Dit verweerschrift eindigt normaliter met het verzoek de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren. Maar de gemeente Haaksbergen heeft besloten dit niet te doen. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok gaf aan dat hij dat oordeel overlaat aan de bestuursrechter.

Onafhankelijk oordeel

De in mei afgetreden ex-burgemeester, Hans Gerritsen, heeft steeds volgehouden dat de vergunning terecht was afgegeven en dat hij hem weer zou afgeven. Nu laat de gemeente dat oordeel dus over aan de rechter. Burgemeester Kok vindt dat de rechter de ontvankelijkheid van de beroepen moet toetsen en een onafhankelijk oordeel over de verleende vergunning moet geven.

 

 

Justitie gaat vervolgen in zaak Monstertruck-drama

09-06-2015

De Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Oost Nederland heeft vandaag, 9 juni 2015, besloten om tot verdere vervolging over te gaan van enerzijds de chauffeur van de truck en anderzijds ook van de organisatie van het evenement Stichting Sterevenementen Haaksbergen. Beiden worden verdacht van overtreding van artikel 307 en artikel 308 van het Wetboek van Strafrecht, dood en/of zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens het Openbaar Ministerie kan aan beide partijen zodanig onvoorzichtig en/of laakbaar gedrag worden verweten bij het omgaan met de veiligheid ter plaatse dat sprake is van ‘grove schuld’ in de zin van genoemde artikelen. Ten aanzien van de gemeente Haaksbergen en haar ambtenaren geldt dat – als er al sprake zou zijn van strafrechtelijk te verwijten gedrag in het kader van de vergunningverlening – er volgens vaste rechtspraak in casus als deze strafrechtelijke immuniteit bestaat voor de overheid en de ambtenaren. Het Openbaar Ministerie heeft geen recht om te vervolgen en zal zich dus ook niet uitlaten over verwijtbaarheid aan de zijde van de gemeente en/of haar ambtenaren. Het Openbaar Ministerie is voornemens verdachten, te weten de bestuurder van de truck en de Stichting Sterevenementen Haaksbergen, te dagvaarden tegen een zitting op 1 september 2015 bij de rechtbank in Almelo. Het zal daarbij in eerste instantie gaan om een zogenaamde regie-zitting. Daarbij wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld,  maar wordt geïnventariseerd welke nadere onderzoekswensen er nog zijn, bij voorbeeld van de kant van de verdachten. De slachtoffers en nabestaanden zijn vanmorgen in een persoonlijke brief van deze uitspaak op de hoogte gebracht.

 

 

Morgen besluit vervolging inzake Monstertruck-drama

08-06-2015

De politie heeft eind mei het dossier over het onderzoek naar het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen afgerond. Daarna werd het opgestuurd naar het OM, het Openbaar Ministerie. Morgen 9 juni 2015 maakt het OM Oost-Nederland bekend of er ook vervolging zal worden ingesteld. Alle betrokkenen worden morgenvroeg als eerste op de hoogte gebracht en ’s middags volgt een persbericht. Via deze website kunt u morgenmiddag het besluit van het OM lezen. Wij houden u op de hoogte!

 

 

Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen afgetreden

28-05-2015

Gisteravond om 20.00 uur werd aangevangen met de raadsvergadering in Haaksbergen over het monstertruck-drama. Onderwerp van deze raadsvergadering was het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeval met de monstertruck. Sinds het drama met de monstertruck, in september vorig jaar, lag de burgemeester al onder vuur. Ten gevolge van het ongeval kwamen drie mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. Door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was Gerritsen nog meer onder vuur komen te liggen. Nadat gisteren de gehele raad het vertrouwen in hem had opgezegd, stapte Gerritsen, in het belang van Haaksbergen, op.

Harde woorden

Tijdens de raadsvergadering vielen harde woorden. De grootste coalitiepartij Leefbaar Haaksbergen (LH), gesteund door PVDA, CDA en GGH gaven aan het niet meer te zien zitten met de burgemeester. Het feit dat hij nog steeds van mening was dat de vergunning terecht was verleend en het gebrek aan zelfreflectie, werden hem zwaar aangerekend. De VVD dreigde zelfs met een motie van wantrouwen, mocht Gerritsen niet opstappen.

Verklaring Gerritsen

Zelf verklaarde Gerritsen aan het begin van de raadsvergadering, dat hij geen persoonlijke verwijtbaarheid ziet voor het verlenen van de vergunning. Wel verweet hij zichzelf een gebrek aan alertheid en scherpte bij het beoordelen van de aanvraag, evenals een te informele werkwijze in de praktijk en een geringe betrokkenheid van het management. Hij vond de kritiek van de raad hard, maar terecht. “Ik erken deze fouten, neem de kritiek ter harte en bied daarvoor mijn excuses aan”. Bij het aftreden gaf Gerritsen aan dat hij meeleeft met de slachtoffers en nabestaanden en hen zeer veel sterkte toewenst. Hij zei dat het vertrouwen van de raad cruciaal is voor een burgemeester. Aangezien de raad een duidelijke boodschap had afgegeven, trad Gerritsen af. Hij vond het een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn geweest.

Reactie Yme Drost

Letselschade expert Yme Drost van Drost Letselschade, die veel slachtoffers bijstaat, vindt het aftreden een belangrijk signaal: “Dit is voor de slachtoffers belangrijk om het drama in emotionele zin te kunnen verwerken. Een schadevergoeding is één, maar ook verwerking en erkenning is ontzettend belangrijk voor hen”.

 

 

Onderzoeksraad: Gemeente Haaksbergen niet alert genoeg!

20-05-2015

Gebrek aan alertheid bij vergunning monster truck in Haaksbergen

De vergunning die de gemeente Haaksbergen verleende voor het evenement AutoMotorSportief 2014 heeft nauwelijks bijgedragen aan de veiligheid van het publiek. Dat staat in het rapport Monster truck ongeval Haaksbergen – tussen vergewissen en vergunnen, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gepubliceerd. Op 28 september 2014 vielen drie dodelijke slachtoffers en 28 gewonden toen tijdens het evenement een monster truck op het publiek inreed. Zowel de gemeente als de organisator van het evenement en de bestuurder van de monster truck hebben de gevaren die de demonstratie met zich meebracht niet onderkend.  De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe de vergunning voor het evenement tot stand is gekomen en wat de zwakke plekken waren in dit proces. Vergunningverlening voor evenementen is een veiligheidskritisch proces dat een alerte houding vraagt van gemeenten, organisatoren en de uitvoerders van stunts en activiteiten, aldus de Onderzoeksraad.

Alerte houding

De organisator van een evenement en de uitvoerders van stunts en activiteiten hebben de taak om de risico’s van het evenement zo goed mogelijk te beheersen. De gemeente bewaakt de openbare veiligheid. Het proces van vergunningverlening voor het evenement in Haaksbergen bleek in allerlei opzichten gebrekkig te zijn. Door het braderie-achtig karakter van het evenement en het feit dat dit evenement al jaren plaatsvond, hadden alle betrokkenen onvoldoende oog voor de veiligheidsrisico’s. De oorzaken voor het gebrek aan alertheid liggen volgens de Raad in een beperkte taakopvatting van de vergunningverleners, het idee van alle betrokken partijen dat het evenement weinig risicovol was, de beperkte betrokkenheid van het management en de burgemeester en het gebrekkig functioneren van evaluatie en collegiale toetsing. Deze risicofactoren zijn overigens niet uniek voor de gemeente Haaksbergen maar bedreigen in veel meer gemeenten de kwaliteit van de evenementenvergunning.

Kennis en expertise

Voor het herkennen en beheersen van bijzondere risico’s, zoals bij stunts, is kennis en expertise noodzakelijk. De vergunningverlener moet in staat zijn om deze risico’s te herkennen en passende maatregelen voor te stellen. Bij veel (kleinere) gemeenten is deze kennis niet altijd voorhanden en ontbreekt het aan een netwerk om deze benodigde kennis en ervaring uit te wisselen. Ook hebben organisatoren van evenementen vaak geen zicht op de risico’s en de benodigde beheersmaatregelen.

Lessen

De Onderzoeksraad is van mening dat veel Nederlandse gemeenten de evenementenvergunning als instrument beter kunnen benutten door vergunningverlening in te richten als een veiligheidskritisch proces. De Raad ziet hier uitdrukkelijk een rol voor de burgemeester als bestuurlijk eigenaar van de evenementenvergunning en het daarbij behorende proces. Door daarnaast de vergunningverlenend ambtenaren te professionaliseren kunnen de mensen die gezamenlijk de veiligheid bij evenementen bepalen beter hun rol vervullen. Vergunningverlening is mensenwerk dat maatwerk vraagt. Daarom is het vooral belangrijk de omstandigheden te scheppen waarin de mensen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Naar het oordeel van de Onderzoeksraad biedt de bestaande wet- en regelgeving daarvoor voldoende ruimte. Na het ongeval heeft de gemeente Haaksbergen het proces van vergunningverlening voor evenementen op verschillende punten aangepast. De Onderzoeksraad meent echter dat ook in Haaksbergen de burgemeester, conform de regelgeving, een centrale rol in het proces van de vergunningverlening moet nemen, zodat hij doorlopend zicht kan houden op de kwaliteit van de vergunningverlening. Tegelijkertijd dienen de behandelend ambtenaren zich er actief van te vergewissen dat de organisator van een evenement de risico’s kent en deze zodanig beheerst dat de openbare veiligheid niet in gevaar komt. (Bron: www.onderzoeksraad.nl)

 

 

Burgemeester Haaksbergen legt advies naast zich neer

11-03-2015

Evenementenvergunning monstertruck blijft in stand

Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen heeft gistermiddag de regionale media op de hoogte gesteld van het feit dat de door hem verleende evenementenvergunning voor onder meer een stunt met een monstertruck niet wordt herroepen. Dit ondanks een, eerder uitgebracht, andersluidend advies van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Medio februari adviseerde de bezwaarcommissie de burgemeester namelijk om de verleende vergunning te herroepen en de vergunningsaanvraag alsnog te weigeren.

Burgemeester informeert alleen media

Letselschade-expert Yme Drost

Op zondag 28 september 2014 reed tijdens het Auto Motor Sportief evenement in Haaksbergen een monstertruck in op het publiek. Er vielen 28 (zwaar) gewonden en drie doden. Letselschade-expert Yme Drost, die bijna alle slachtoffers bijstaat, zegt dat zijn cliënten bijzonder ontstelt zijn over het feit dat zij het besluit van de burgemeester uit de media moeten vernemen. “Zij zijn immers de direct belanghebbenden en niet de media.” Drost diende namens 25 slachtoffers vorig jaar een bezwaarschrift tegen de vergunningverlening in. Toen Drost gistermiddag vernam dat regionale journalisten op het stadhuis door de burgemeester werden bijgepraat over zijn besluit, klom hij in de telefoon. Hij poogde te bewerkstelligen dat ook zijn cliënten op de hoogte zouden worden gesteld, maar van de verantwoordelijken was niemand bereikbaar, zegt Drost.

Drost vindt het niet juist dat de bezwaarmakers, allen slachtoffers van het monstertruckdrama, vandaag het slechte nieuws uit de media moeten vernemen. “Dan heb je als burgervader nog steeds niet begrepen hoe om te gaan met de slachtoffers”, aldus Drost. Daarbij komt volgens Drost nog dat slachtoffers was toegezegd dat de burgemeester vóór 10 maart een besluit zou nemen. Bij Drost Letselschade moesten gisteren meerdere slachtoffers, die telefonisch navraag deden naar het besluit van de burgemeester, worden teleurgesteld.

Bron: Natursports / Shutterstock.com

Oordeel bezwaarcommissie vernietigend

Het eerdere advies van de bezwaarschriftencommissie was vernietigend voor burgemeester Gerritsen. De manier waarop hij de aanvraag voor de vergunning van het evenement met de monstertruck door de Stichting Sterevenementen had behandeld, kreeg een zware onvoldoende.

Burgemeester Gerritsen legt het advies grotendeels naast zich neer. Weliswaar past de burgemeester, volgens letselschade-expert Drost, “op enkele kleine punten” de vergunning aan, “maar feitelijk staan de slachtoffers met lege handen”, aldus Drost.

“Ik kon in redelijkheid tot het besluit komen”

Gerritsen stelt in zijn besluit dat, mocht er al sprake zijn van een onzorgvuldige voorbereiding van het besluit, “dan kan dat niet tot de conclusie leiden dat deze onzorgvuldigheid heeft geleid tot een inhoudelijk onjuist besluit. Indien al sprake zou zijn van een gebrek in de voorbereiding van het besluit, dan kan dat gebrek worden gepasseerd (…) omdat niet aannemelijk is dat belanghebbenden door  dit gebrek zijn benadeeld.”

Verder schrijft de burgemeester: “Met de  kennis en wetenschap van nu, zou ik – wetende welk  ongeval heeft plaatsgevonden – aan een dergelijke evenementenvergunning het voorschrift hebben verbonden dat het publiek slechts aan een zijde van het openbare parkeerterrein mag worden opgesteld. Dat is bij een heroverweging als thans aan de orde echter niet relevant. lk dien bij de heroverweging te bezien of ik, met de kennis en wetenschap van waarover ik kon beschikken, in redelijkheid gehouden zou zijn geweest om aan de evenementenvergunning een voorschrift te verbinden, inhoudende dat in de rijrichting geen publiek mag worden opgesteld. lk beantwoord deze vraag ontkennend.”

“Afstand van tien meter in redelijkheid voldoende”

Verder stelt de burgemeester dat “bij een reguliere uitvoering van de stunt een afstand van tien meter in redelijkheid voldoende moet worden geacht ten behoeve van de veiligheid van de toeschouwers gelet op de aard en omvang van de stunt en daarmee samenhangende risico’s.”

De burgemeester sluit zijn besluit af met de conclusie, dat hij bij heroverweging van mening is dat de vergunning in redelijkheid kon worden verleend. Wel acht Gerritsen het bezwaar gegrond dat hij de verschillende stunts niet afzonderlijk heeft beoordeeld en niet afzonderlijk in de belangenafweging heeft betrokken. Ook acht hij het feit gegrond dat in de vergunning een te algemene veiligheidsnorm is opgenomen waaraan de vergunninghoudster moest voldoen. Die gegrondverklaring betekent volgens de burgemeester echter niet dat de vergunning dient te worden herroepen en alsnog niet verleend moet worden. Van een onrechtmatig besluit is volgens de burgemeester geen sprake.

Drost stapt naar rechtbank

Volgens Yme Drost staan zijn cliënten met dit besluit op het bezwaarschrift feitelijk met lege handen. Drost kondigde aan dat hij namens zijn cliënten bij de rechtbank in beroep zal gaan tegen het besluit van de burgemeester.

 

 

Bezwaren Drost tegen vergunning monstertruck gegrond

17-02-2015

De bezwaarcommissie van de gemeente Haaksbergen heeft de burgemeester geadviseerd de bezwaren die door letselschade-expert Yme Drost waren ingediend, gegrond te verklaren. Drost diende de bezwaren namens 25 slachtoffers in tegen de vergunning van het evenement met de monstertruck. Ook adviseerde de commissie de bezwaren van een advocaat, ingediend namens vier andere slachtoffers, gegrond te verklaren. Verder adviseerde zij om de bewaren die door anderen werden ingediend, niet-ontvankelijk te verklaren.

Commissie oordeelt vernietigend over burgemeester

Het advies van de bezwaarschriftencommissie, in de door Drost namens zijn cliënten aangespannen zaak, is vernietigend voor burgemeester Gerritsen van Haaksbergen. De manier waarop hij de aanvraag voor de vergunning van het evenement met de monstertruck door de Stichting Sterevenementen heeft behandeld krijgt een zware onvoldoende van de commissie. Burgemeester Gerritsen heeft volgens de commissie ten onrechte een vergunning verleend voor het evenement op 28 september vorig jaar op het parkeerterrein bij de Jumbo supermarkt, waarbij een monstertruck op het publiek inreed. Er vielen drie doden en 28 (zwaar) gewonden.

Juridisch oordeel commissie

De commissie vindt dat de slachtoffers door de verleende evenementenvergunning in een fundamenteel recht zijn aangetast, namelijk de onaantastbaarheid van hun lichaam. De burgemeester had, aldus de commissie, de vergunning kunnen weigeren op grond van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en het milieu. De commissie verwijt de burgemeester dat hij de vergunning onvoldoende heeft voorbereid. Verder heeft de burgemeester niet gehandeld conform de ‘Handreiking advisering veiligheid en gezondheid bij grootschalige publieksevenementen in Twente’. Tevens verwijt de commissie burgemeester Gerritsen dat hij de belangen van de aanvraagster, de stichting Sterevenementen, onvoldoende heeft afgewogen tegen de belangen van de bezoekers van het evenement. Er zijn verder geen adequate en goed te handhaven veiligheidsvoorschriften voor de bezoekers van het evenement als voorwaarde aan de vergunningverlening gesteld. Volgens de commissie heeft de burgemeester de vergunningverlening onvoldoende voorbereid, heeft hij niet conform de geldende (en hiervoor genoemde) Handreiking gehandeld en heeft hij onvoldoende de belangen van de aanvrager en die van de bezoekers van het evenement tegen elkaar afgewogen. Ook oordeelt de commissie dat de burgemeester onvoldoende veiligheidsvoorschriften aan de vergunning heeft verbonden, die volgens de commissie ook niet goed te handhaven zijn.

Gemeente Haaksbergen aansprakelijk

Volgens letselschade-expert Drost maakt het advies van de bezwaarcommissie de weg vrij om de gemeente Haaksbergen aansprakelijk te stellen voor de door slachtoffers geleden schade. De gemeente heeft tot nu toe ieder aansprakelijkheid afgewezen. Volgens Drost is het voor de slachtoffers van belang dat ze gehoord zijn, dat er erkend wordt dat er een fout is gemaakt en dat er ‘sorry’ wordt gezegd. Of dat laatste ook daadwerkelijk zal gebeuren, ligt aan de burgemeester. De burgemeester moet vóór 10 maart a.s. een nieuw besluit nemen over de ingediende bezwaren en daarbij rekening houden met het advies van de commissie. “De burgemeester kan het advies van de bezwaarschriftencommissie naast zich neerleggen. De bezwaarmakers zullen dan de gang naar de rechter maken”, aldus Drost.

 

 

Waarborgfonds mag beslag leggen op Monstertruck

02-02-2015

De rechtbank in Almelo heeft bij beschikking bepaald dat het Waarborgfonds Motorverkeer beslag mag leggen op de monstertruck, die vorig jaar in Haaksbergen bij een evenement op het publiek inreed. Omdat de eigenaar, Mario D., niet verzekerd was, draait het Waarborgfonds op voor de schade van de slachtoffers. Die schade zal het fonds op Mario D. willen verhalen. Met de beslaglegging op de truck wil het fonds voorkomen dat Mario D. de truck verkoopt. Eerder kreeg het Waarborgfonds al toestemming om beslag te leggen op de woning en het bedrijfspand van Mario D.

Weer shows geven

Mario D. gaf vorige week aan, dat hij van plan is in binnen- en buitenland weer shows te gaan geven met zijn monstertruck. In een artikel in het Algemeen Dagblad ontkende Mario D. dat weer. Op de truck ligt op dit moment overigens nog steeds een strafrechtelijk beslag. Het Waarborgfonds zal Mario D. waarschijnlijk, ondanks het door het fonds gelegde beslag, wel toestaan weer in de monstertruck te rijden en ermee op te treden. Wanneer er namelijk geld wordt verdiend met de truck, is dat ook gunstig voor het Waarborgfonds zelf. Met dat geld kan Mario D. immers zijn schuld aan het Waarborgfonds aflossen. Wanneer het OM de truck vrij gaat geven, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal dit gebeuren nadat het technisch onderzoek in de strafzaak is afgerond. Mocht Mario D. in de toekomst weer shows willen geven met zijn monstertruck, dan geldt als voorwaarde dat hij dan wel verzekerd is. Het verkrijgen van een dergelijke verzekering zal geen eenvoudige opgave zijn.

 

 

Hoorzitting maandag 19 januari Monstertruck Haaksbergen

20-01-2015

Maandag 19 januari 2015 om 14.00 uur heeft een onafhankelijke commissie zich tijdens een hoorzitting gebogen over het monstertruck drama in Haaksbergen. Bij dit drama, dat eind september vorig jaar plaatsvond, kwamen 3 mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Tijdens de hoorzitting werd vooral ingegaan op de verleende vergunning voor de stuntshow.

Gemeente in zwaar weer

In het vorige week al gepubliceerde verweerschrift van de gemeente, wees de gemeente Haaksbergen indirect de aansprakelijkheid voor het vreselijke drama af. Veel bezoekers, slachtoffers en nabestaanden hadden tegen de verleende vergunning bezwaren ingediend.  Bezwarencommissie Haaksbergen, foto: RTV-Oost Tijdens de hoorzitting wees de Gemeente Haaksbergen, als het ging om de verantwoordelijkheid, met de vinger naar de organisatie van de stuntshow: ‘Sterevenementen’. De belangenbehartigers van de nabestaanden en slachtoffers stelden dat de burgemeester zelf de verantwoordelijkheid moet nemen en niet naar anderen moet wijzen. Sterevenementen zelf gaf aan geen shows of evenementen meer te gaan organiseren. Er kwamen nog meer felle woorden richting de gemeente. Yme Drost, letselschade-expert van Drost Letselschade was kritisch over de ingenomen proceshouding. “Er is onvoldoende naar de slachtoffers omgekeken, ze zijn gewoon in de kou blijven staan”. Ook werd betoogd dat de gemeente onzorgvuldig was geweest. Er had immers geen risicobeoordeling plaatsgevonden en er was nauwelijks inhoudelijk naar de voorwaarden voor de vergunningverlening gekeken.

Vervolg

De onafhankelijke commissie, waarvan de leden een juridische achtergrond hebben, komt binnen 3 maanden met een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Hierin geven zij ook aan of volgens hen de klachten ontvankelijk zijn.  Verslag hoorzitting 19 januari 2015

 

 

Gemeente Haaksbergen wijst indirect aansprakelijkheid af

18-01-2015

Vooruitlopend op de bezwaren die maandag 19 januari worden behandeld, heeft de advocaat van de burgemeester van de gemeente Haaksbergen een verweerschrift ingediend. De burgemeester acht alle bezwaren tegen de vergunning ‘niet ontvankelijk, dan wel ongegrond’. Indirect betekent dit verweerschrift dat de gemeente Haaksbergen de aansprakelijkheid voor het vreselijke drama afwijst. Het verweerschrift vindt u hier.

Drie doden en tientallen gewonden

Op zondag 28 september 2014 reed bij een stuntshow in Haaksbergen een monstertruck in op het toekijkende publiek. Dit gebeurde op een parkeerplaats voor de Jumbo supermarkt. Er waren drie doden en tenminste 28 gewonden te betreuren. Volgens omwonenden, slachtoffers en bezoekers, die bezwaren hebben ingediend tegen de vergunning, klopte de verleende vergunning op veel punten niet. De bezwaarmakers hadden bijvoorbeeld bezwaar tegen de late afgifte van de vergunning. Dit gebeurde vlak voor de show, waardoor de indruk was ontstaan dat de gemeente de vergunning ‘routinematig’ had verleend. Dat werd nog eens versterkt door het feit dat er geen risicoanalyse gemaakt was van de stunt met de monstertruck.

Burgemeester: slachtoffers niet ontvankelijk

Aangezien het evenement met de truck al heeft plaatsgevonden, zijn de bezwaarmakers volgens de advocaat van de burgemeester niet ontvankelijk. Ook wordt aangegeven dat de show al sinds 2008 op dezelfde plaats gehouden wordt, zodat de bezwaarmakers het hadden kunnen weten. Letselschade-expert Yme Drost, van Drost Letselschade, reageert hierop: “Ik vraag me af of dit een overheid, meer in hert bijzonder een burgemeester past. Haaksbergen lijkt er alles aan te doen om onder een claim uit te komen. De gemeente treft volgens dit schriftuur geen blaam, hierdoor kan het zo weer gebeuren.” Ook was er kritiek op het aantal aanwezige hulpverleners, het wel of niet voorhanden hebben van een calamiteitenplan en de ontoereikende veiligheidsvoorschriften. Deze kritieken worden in het verweerschrift ook van de hand gewezen. Volgens de gemeente en de burgemeester is namelijk voldaan aan de landelijke eisen die voor een dergelijke show zijn opgesteld. Drost meent: “We moeten oppassen dat de slachtoffers van Haaksbergen niet voor de tweede keer slachtoffer worden. Dit keer van het proces.”

In 2015 geen show

De burgemeester van Haaksbergen maakt in het verweerschrift meteen bekend dat er in 2015 geen toestemming voor een stuntshow op het parkeerterrein zal worden gegeven.

Vervolg

Op 19 januari worden alle bezwaren behandeld door de bezwaarcommissie. Tijdens die hoorzitting zal Drost de advocaat van de gemeente van repliek dienen.

 

 

Rechtbank behandelt beslag Monstertruck

14-12-2014

Maandag 15 december 2014 behandelt de rechtbank Overijssel te Almelo om 12.00 uur het verzoek tot het leggen van conservatoir (bewarend) beslag op de Monstertruck van Mario D. De zitting, waarin het verzoek wordt behandeld, is openbaar. RTV-Oost maakt van de zitting televisieopnames. Het verzoek is gedaan door een aantal slachtoffers van het Monstertruckdrama in Haaksbergen, dat plaatsvond op zondag 28 september jl. Er vielen daarbij drie doden en tientallen slachtoffers. Drost Letselschade staat in totaal 48 slachtoffers van het drama en hun vertegenwoordigers bij.

Vrees voor verduistering

De slachtoffers willen door het beslag hun rechten op schadevergoeding veilig stellen. Zij vrezen dat als de monstertruck door het Openbaar Ministerie wordt vrijgegeven, en deze dus terug wordt gegeven aan de eigenaar, deze vervolgens door de eigenaar aan zijn bezit wordt onttrokken. De eigenaar van de monstertruck blijkt niet te zijn verzekerd. De verzekeraar van de gemeente en de stichting Sterevenementen, die het evenement met de monstertruck organiseerde, hebben tot heden geen aansprakelijkheid erkend.

OM heeft geen bezwaar

Het Openbaar Ministerie, dat in het kader van het strafrechtelijke beslag op de monstertruck als mede-belanghebbende is aangemerkt, heeft de rechtbank schriftelijk laten weten geen bezwaar te hebben tegen het verzoek van de slachtoffers.

Vrije keus slachtoffers

Onlangs besloot het Waarborgfonds Motorverkeer, na een verzoek van Drost Letselschade, schaderegelend te zullen optreden. Volgens letselschade-expert Yme Drost betekent dat, dat het Waarborgfonds de slachtoffers schadeloos zal stellen en de schade vervolgens zal trachten te verhalen op aansprakelijke partijen. Volgens Drost staat de toezegging van het Waarborgfonds het beslag niet in de weg, “omdat slachtoffers op grond van de wet vrij zijn in de keuze op wie zij hun schade wensen te verhalen.”

Eerste voorschotten op schade betaalbaar gesteld

Vorige week bespraken letselschade-experts van Drost Letselschade de schade van hun cliënten met twee schaderegelaars van het Waarborgfonds. De eerste voorschotten op de schade zijn inmiddels door het Waarborgfonds betaalbaar gesteld. Volgens Yme Drost gaat het dan met name om die slachtoffers, die door het ongeval financieel ernstig in de knel dreigden te komen. Het eerder door verzekeraars van de gemeente en de stichting Sterevenementen ingestelde noodfonds is inmiddels opgeheven.

Update

Op dinsdag 16 december 2014 deed de Rechtbank Overijssel te Almelo uitspraak of de slachtoffers de Monstertruck in beslag mogen nemen. Dit verzoek werd afgewezen. Volgens de rechter zijn er genoeg waarborgen dat de 48 slachtoffers die om beslaglegging hadden gevraagd hun schade vergoed zullen krijgen.

 

 

Waarborgfonds is bereid schaderegelend op te treden in Monstertruckdrama

28-11-2014

Het Waarborgfonds Motorverkeer is bereid om schaderegelend op te treden voor de slachtoffers van het drama met de monstertruck in Haaksbergen op 28 september 2014. Dat is de uitkomst van het overleg vandaag tussen Drost Letselschade en het Waarborgfonds.

Dekking waarborgfonds door fout gemeente

Het Waarborgfonds verleent dekking als blijkt dat een motorvoertuig niet verzekerd is. Het Waarborgfonds is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit het deelnemen van het motorvoertuig aan een evenement zoals in Haaksbergen. Dat is bepaald in het derde lid van artikel 26, in samenhang gelezen met het derde lid van artikel 4 van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen. Daarin wordt, aldus letselschade-expert Yme Drost bepaald dat van dekking door het Waarborgfonds is uitgesloten schade die voortvloeit uit het deelnemen van het motorrijtuig aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten en -wedstrijden, als de in van de Wegenverkeerswet bedoelde ontheffing door de gemeente is verleend. Nu de gemeente Haaksbergen evenwel geen ontheffing heeft verleend om met de monstertruck zich op de openbare weg te begeven, is er toch dekking vanuit het Waarborgfonds, aldus de stelling van Drost richting het Waarborgfonds. Het waarborgfonds wil daarom nu – onder cessie – schaderegelend optreden.

Drost Letselschade staat 47 slachtoffers bij

De letselschade-experts Yme Drost en kantoorgenote Marga Heijink-van Welij, die samen 47 slachtoffers van het incident bijstaan, zijn optimistisch. De afzonderlijke schades zullen formeel bij het Waarborgfonds worden gemeld waarop een formele reactie van het Waarborgfonds zal volgen. Drost verwacht dat het Waarborgfonds spoedig zal handelen met het oog op de belangen van de vele getroffenen.

Eerder op publiek ingereden: zes gewonden

Gisteren besteedde het programma Brandpunt Reporter aandacht aan het monstertruckdrama in Haaksbergen. Uit het programma bleek dat de bestuurder van de monstertruck eerder bij een evenement op het publiek was ingereden, met zes gewonden tot gevolg. De zaak verdween in de doofpot en werd niet bij de politie gemeld.

 

 

Gemeenteraad wordt geïnformeerd over drama monstertruck

13-10-2014

Op woensdag 15 oktober wordt in Haaksbergen om 19.30 uur een raadsinformatiebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis over het monstertruck-drama. Dat heeft de gemeente vrijdag bekend gemaakt. De stukken die betrekking hebben op het monstertruckevenement heeft de gemeente inmiddels via haar website openbaar gemaakt. Het drama had 3 doden en bijna 30 gewonden tot gevolg.

Doel raadsinformatiebijeenkomst

“De raadsinformatiebijeenkomst heeft als doel de raadsleden zo goed mogelijk te informeren over het drama. Daarbij moet wel gerealiseerd worden dat vragen over hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren voorlopig nog niet beantwoord kunnen worden”, zo laat de gemeente weten. De bijeenkomst zal daarom volgens de gemeente vooral gaan over de aanpak van het ongeval en het nazorgtraject.

Drost staat 29 slachtoffers bij

Letselschade-expert Yme Drost laat weten dat zijn kantoor inmiddels 29 slachtoffers van het monstertruck-drama bijstaat. Hij heeft alle door de gemeente openbaar gemaakte stukken bestudeerd. Drost zegt dat er met de verstrekking van de vergunning veel meer is misgegaan dan uit de eerste openbaar gemaakte stukken bleek. Drost tekende anderhalve week geleden al bezwaar aan tegen de vergunningverlening. Dat deed hij namens zijn cliënten om de kans op een succesvolle aansprakelijkstelling van de gemeente te vergroten.

“Organisatie blijkt verzekerd”

De stichting Sterevenementen, die de stuntshow met de monstertruck organiseerde, is verzekerd bij Nationale Nederlanden, zo laat Drost weten. Drost kan nog niet bevestigen of die verzekering ook daadwerkelijk dekking biedt voor de slachtoffers van het drama. “Dat zal formeel nog moeten blijken, maar ik heb goede hoop”, zegt Drost. Drost stelt verder nog niet te kunnen zeggen in hoeverre ook de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de eigenaar van de Monstertruck onder de polis van Nationale Nederlanden is gedekt. Dat de eigenaar van de Monstertruck aansprakelijk is, staat volgens Drost op grond van de Wegenverkeerswet vast: “Die wet biedt bescherming aan niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers (de toeschouwers van het evenement) ten opzichte van een gemotoriseerde verkeersdeelnemer (de monstertruck).” Als Nationale Nederlanden dekking biedt voor de schade, wil Drost bewerkstelligen dat Nationale Nederlanden als zogenaamd “regelend verzekeraar” gaat optreden. “Het is dan aan Nationale Nederlanden om al dan niet een deel van de schade te verhalen op eventuele andere verzekeraars die dekking bieden. Dat maakt een vlotte schadeafwikkeling voor alle partijen een stuk eenvoudiger”, zegt Drost. Stukken bijeenkomst De door de gemeente openbaar gemaakte stukken ten behoeve van de raadsinformatiebijeenkomst a.s. woensdag vindt u hier.

 

 

Slachtoffers monstertruck dienen bezwaarschrift in

06-10-2014

Letselschade-expert Yme Drost heeft vrijdag bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente Haaksbergen verstrekte voor de stuntshow met een monstertruck. Deze show eindigde zondag 28 september jl. in een drama met veel slachtoffers. Drost diende het bezwaar in namens een groot deel van de 15 slachtoffers die hij inmiddels vertegenwoordigt.

Onvoldoende rekening gehouden met veiligheid

Het bezwaarschrift klaagt er over dat de gemeente bij de verlening van de vergunning onvoldoende rekening heeft gehouden met de veiligheid. Zo zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de internationale veiligheidsregels van de Monster Truck Racing Association (MTRA). Het bezwaarschrift wijst er op dat de stuntshow, ook blijkens de aanvraag, niet ongevaarlijk is. De aanvraag vermeldt dat er een stuntteam komt met een 1500 pk monstertruck, een barkruk op een V8-motor, alsmede een quad en een toilethuisje met een straalmotor. Gezien de inhoud van de aangevraagde vergunning is volgens Drost de in de afgegeven vergunning voorgeschreven afstand voor de toeschouwers van minimaal 10 meter volstrekt onvoldoende.

Wegenverkeerswet

Verder wordt in het bezwaarschrift gesteld dat in de vergunning ten onrechte geen ontheffing is opgenomen voor het verbod om met de monstertruck op de openbare weg te komen. Drost wijst daarbij op bepalingen van de Wegenverkeerwet. Die wet schrijft tevens voor dat de gemeente had moeten controleren of de eigenaar van de monstertruck en de organisatie voldoende verzekerd waren. Ook daarover wordt in het bezwaarschrift geklaagd. Drost wijst namens zijn cliënten tevens op de zeer korte termijn waarin de gemeente de vergunning heeft verleend. De aanvraag dateert van 19 september, terwijl de vergunning al is verleend op 24 september. Het evenement vond plaats op zondag 28 september. Drost wijst er op dat de gemeente in haar model aanvraagformulier nadrukkelijk meldt dat dergelijke aanvragen met inachtneming van  een termijn van tenminste 8 weken moeten worden aangevraagd. Dat past volgens Drost ook in de wettelijke bezwaartermijn van 6 weken die belanghebbenden hebben. Een bezwaartermijn zou anders deels een ‘wassen neus’ zijn, zo wordt in het bezwaarschrift ook gesteld. Volgens Drost had tenslotte bij de aanvraag tevens een gedegen calamiteitenplan moeten worden overgelegd.

 

 

Onderzoeksraad voor Veiligheid start onderzoek

30-09-2014

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vandaag besloten een onderzoek te starten naar het ongeval met een monstertruck in Haaksbergen afgelopen zondag. De Onderzoeksraad zegt demonstraties met voertuigen, zoals een monstertruck, te beschouwen als “een risicovolle activiteit, waarbij het van belang is dat een goede risicoafweging plaatsvindt.” De Raad wil weten “hoe de risico’s van het evenement in Haaksbergen door de verschillende betrokken partijen zijn gewogen en op basis waarvan de maatregelen zijn genomen om deze risico’s te beheersen.” De Raad stelt in een persbericht dat het bij het besluit om een onderzoek te starten heeft meegewogen dat soortgelijke evenementen ook met regelmaat in andere gemeenten worden georganiseerd.

 

 

Ravage in Haaksbergen: Monstertruck rijdt in op publiek

29-09-2014

Yme Drost: “Veiligheidsregels in Haaksbergen waren onvoldoende”

Het Auto Motor Sportief evenement in Haaksbergen liep zondag 28 september 2014 uit op een drama. Tijdens dit evenement reed een monstertruck in op het publiek. Burgemeester Hans Gerritsen betitelde deze dag later als ‘inktzwart’. Inmiddels zijn door het ongeval drie mensen om het leven gekomen, een kind en twee volwassenen. Zeventien mensen raakten lichtgewond. Vijf slachtoffers verkeren nog in een kritieke toestand.

Monstertruck komt niet door bocht

Wat een mooie afsluiting had moeten zijn van het jaarlijkse Auto Motor Sportief evenement liep gisteren uit op een tragedie toen een monstertruck inreed op het toekijkende publiek. Nadat de monstertruck over een aantal auto’s was gereden, kwam hij niet goed door de bocht. De truck reed vervolgens door de dranghekken heen, waarachter het publiek zich rijendik had opgesteld. Meteen na het ongeluk werd een beroep gedaan op omstanders met een EHBO-diploma om te helpen.

Hulpverlening Haaksbergen snel op gang

Na het ongeval werd zondagmiddag het hele centrum van Haaksbergen afgezet, teneinde de hulpverlening vrij baan te geven. De hulpverlening kwam snel op gang en ambulances reden af en aan. Ook zijn traumahelikopters ingezet. Ziekenhuizen vanuit de wijde omgeving zijn ingeschakeld. De meeste gewonden zijn overgebracht naar het MST in Enschede. Daar is om 17.07 uur het rampenplan ingezet, op grond waarvan toegangswegen naar het ziekenhuis zijn afgezet en extra personeel is opgeroepen.

Bestuurder truck gearresteerd

De bestuurder van de monstertruck is, volgens standaardprocedure, gearresteerd door de politie en wordt verhoord. Omstanders hebben aangegeven, dat ze dachten dat de bestuurder gas gaf in plaats van te remmen vlak voordat hij de dranghekken raakte. Anderen stellen gehoord te hebben, dat de rem van de truck niet goed functioneerde. Na de ramp kwam ook gelijk de discussie op gang of de locatie van het evenement wellicht niet te klein was. En tegelijkertijd of het publiek niet veel te dichtbij stond. De MTRAE (Monster Truck Racing Association Europe) heeft als voorschrift dat er geen publiek in de rijrichting mag staan als er auto’s worden geplet. In Haaksbergen stond het publiek echter rondom het plein opgesteld.  Bron: Natursports / Shutterstock.com

Drost: “Veiligheidseisen onvoldoende”

Letselschade-expert Yme Drost is verbaasd over de summiere veiligheidseisen die gesteld zijn. “De gemeente heeft het in haar vergunning nota bene zelf over een ‘stuntshow’. Een stuntshow met levensgevaarlijke voertuigen. Je moet er altijd op bedacht zijn, dat er iets mis kan gaan: een stuurfout, een defect aan het voertuig, een bestuurder die onwel wordt. En dan schrijf je als gemeente een afstand voor het publiek, achter ook nog eens simpele dranghekken, van slechts 10 meter voor. Alleen de remafstand is, zo lijkt mij, al groter. Afgaande op wat ik op dit moment weet, lijkt de vergunning mij onvoldoende en begrijp ik niet dat zo’n vergunning is verstrekt. Ook in het licht van de veiligheidsregels van de Monster Truck Racing Association (MTRA) vind ik wat in Haaksbergen gebeurd is onbegrijpelijk”, aldus Drost. Drost sluit niet uit dat naast de eigenaar van de monstertruck, ook de organisatie van het evenement en de gemeente civielrechtelijk aansprakelijk zullen worden gehouden. Volgens Drost is de kans dat een dergelijk evenement, met toeschouwers op korte afstand, tot ernstige ongevallen leidt dusdanig groot en is het nemen van goede veiligheidsmaatregelen betrekkelijk eenvoudig. Nu het ongeval zich daadwerkelijk heeft voorgedaan en de nodige veiligheidsmaatregelen kennelijk niet genomen zijn, lijkt de aansprakelijkheid van de organisatie daarmee een gegeven.

Bescherming artikel 185 Wegenverkeerswet

Drost: “De bestuurder begaf zich met de monstertruck op de openbare weg. Op de openbare weg geldt de bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW) voor voetgangers en fietsers, en dat waren de toeschouwers. Overigens is de norm van artikel 185 WVW ook van toepassing buiten de openbare weg, maar dan in verbinding met artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad). Eis blijft dan wel dat er sprake moet zijn van een motorvoertuig en een voetganger of fietser. De Hoge Raad heeft dat onder meer bepaald in de arresten Puts/Ceha en Filipovic/Interpolis. Het komt mij dan ook voor dat de eigenaar van de monstertruck op grond van artikel 185 WVW, al dan niet in verbinding met artikel 6:162 BW, aansprakelijk is.”

Zorg voor slachtoffers, naasten en betrokkenen

Gisteravond is meteen gestart met een politieonderzoek. De eerste zorg gaat echter uit naar de slachtoffers, naasten en betrokkenen.