Gisteravond om 20.00 uur werd aangevangen met de raadsvergadering in Haaksbergen over het monstertruck-drama. Onderwerp van deze raadsvergadering was het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeval met de monstertruck. Sinds het drama met de monstertruck, in september vorig jaar, lag de burgemeester al onder vuur. Ten gevolge van het ongeval kwamen drie mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. Door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was Gerritsen nog meer onder vuur komen te liggen. Nadat gisteren de gehele raad het vertrouwen in hem had opgezegd, stapte Gerritsen, in het belang van Haaksbergen, op.

Harde woorden

Tijdens de raadsvergadering vielen harde woorden. De grootste coalitiepartij Leefbaar Haaksbergen (LH), gesteund door PVDA, CDA en GGH gaven aan het niet meer te zien zitten met de burgemeester. Het feit dat hij nog steeds van mening was dat de vergunning terecht was verleend en het gebrek aan zelfreflectie, werden hem zwaar aangerekend. De VVD dreigde zelfs met een motie van wantrouwen, mocht Gerritsen niet opstappen.

Verklaring Gerritsen

Zelf verklaarde Gerritsen aan het begin van de raadsvergadering, dat hij geen persoonlijke verwijtbaarheid ziet voor het verlenen van de vergunning. Wel verweet hij zichzelf een gebrek aan alertheid en scherpte bij het beoordelen van de aanvraag, evenals een te informele werkwijze in de praktijk en een geringe betrokkenheid van het management. Hij vond de kritiek van de raad hard, maar terecht. “Ik erken deze fouten, neem de kritiek ter harte en bied daarvoor mijn excuses aan”.

Bij het aftreden gaf Gerritsen aan dat hij meeleeft met de slachtoffers en nabestaanden en hen zeer veel sterkte toewenst. Hij zei dat het vertrouwen van de raad cruciaal is voor een burgemeester. Aangezien de raad een duidelijke boodschap had afgegeven, trad Gerritsen af. Hij vond het een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn geweest.

Reactie Yme Drost

Letselschade expert Yme Drost van Drost Letselschade, die veel slachtoffers bijstaat, vindt het aftreden een belangrijk signaal: “Dit is voor de slachtoffers belangrijk om het drama in emotionele zin te kunnen verwerken. Een schadevergoeding is één, maar ook verwerking en erkenning is ontzettend belangrijk voor hen”.